48 personer kan förlora jobbet, 120 får förändrade arbetsvillkor och fyra fakulteter blir två. Förtroendeman kritiserar bristen på transparens under omställningsförhandlingarna.
I höstas rapporterade Studentbladet att Åbo Akademi inleder omställningsförhandlingar, igår blev resultaten av dessa offentliga.
Nu står det klart att högst 48 personer sägs upp. Utöver det kommer upp till 120 personer att erbjudas omplaceringar eller förändrade arbetsvillkor. Sammanlagt uppgår antalet anställda vid ÅA till 1300 personer, universitetet kallas ofta för Svenskfinlands största arbetsgivare.
Nedskärningarna riktas främst mot den administrativa personalen, i nuläget kommer inte uppsägningarna att beröra undervisande eller forskande personal.
Utöver personalnedskärningar kommer också antalet fakulteter vid Åbo Akademi att krympa från fyra till två.
Den första fakulteten Människa och samhälle kommer bestå av fyra institutioner: ekonomi och juridik, pedagogik, humaniora samt samhällsvetenskaper. Den andra fakulteten består av institutionerna biovetenskaper, naturvetenskap samt IT och teknik. Den går under namnet Natur och teknik. Planen är att den här modellen ska träda i kraft den 1 september 2025.
Åbo Akademis studentkår (ÅAS) kommenterar dagens nyheter med att ifrågasätta kravet på allt större kostnadseffektivitet inom universitetsvärlden. Enligt studentkåren ses studerande allt mer som enbart en examen och inte som enskilda individer.
ÅAS konstaterar att de i nuläget har studentrepresentanter på samtliga nivåer av universitet och utgår från att detta inte förändras när omstruktureringen kör igång. Samtidigt säger sig kåren förstå behovet av förändringar.

Brist på transparens i beslutsfattandet
Mika Helander, forskarföreningens förtroendeman och äldre universitetslektor vid Åbo Akademi, ställer sig kritiskt till sättet omställningsförhandlingarna drivits igenom.
– Jag är förvånad över bristen på grundliga utredningar samt risk- och konsekvensbedömningar. Vi har inte att göra med en omedelbar konkursrisk, att göra en så snabb och akut omstrukturering känns inte rationellt. Risken för hastverk är stor.
Helander hoppas på mer transparent beslutsfattande i framtiden, den gångna processen kring omställningsförhandlingarna beskriver han som väldigt centralstyrd. Han skulle gärna ha sett en process som drog mer nytta av den kompetens som finns inom ÅA.
– Såklart får styrelsen fatta beslut, men det skulle vara klokt att försöka förankra besluten i organisationen och i det kunnande som finns här.
Dessutom återstår det ännu många obesvarade frågor.
– Framtiden är höljd i dunkel. Det finns inget ordentligt underlag för hur arbetet ska organiseras. Hur ska man lyckas med en så stor förändring med mindre bemanning, frågar sig Helander.
– En annan fråga är hur förvaltningen ska organiseras. Vi har två campus på två olika orter, hur gör man när förvaltningen koncentreras till Åbo? Visst går det att ha virtuell förbindelse med Vasa, men det är viktigt att också ha administrativ personal fysiskt nära.
När Studentbladet intervjuade Helander i höstas i samband med att omställningsförhandlingar inleddes kommenterade han att fastigheter skulle vara det mänskligaste att spara i, en åsikt som han fortsättningsvis skriver under.
– Styrelsen gav rektorn i uppgift att hitta alternativa inbesparingsmöjligheter, så den bollen är ännu i luften.
Helander ifrågasätter den affärsmässiga aspekten av ÅA:s fastighetspolicy.
– Höga hyror cirkulerar som små frön tillbaka från fastighetsbolagens avkastning till delägarna, dessutom delvis via statskassan, som normal basfinansiering utan ”öronmärkning”. Det är kontraproduktivt.
”Man hoppades på ett mirakel”
Ole Karlsson, huvudförtroendeman för personalföreningen vid ÅA, beskriver dagens besked som en chock.
– Alla visste vi på förhand att läget är allvarligt då ekonomin behöver bli bättre. Under omställningsförhandlingarna fick jag förstås ta del av planerna men ändå hoppades jag på ett litet mirakel ända till slutet, säger Karlsson.
Han betonar att ingen gör ett onödigt jobb, utan att stödfunktionerna som nu drabbas hårt av omställningsförhandlingarna, finns till av en orsak.
Trots att konsekvenserna för studerande blir begränsade konstaterar Karlsson att övergången till två fakulteter och en totalförändring av stödfunktionerna kommer att synas i verksamheten hela 2025.
– Även om personalen inom stödfunktionerna är vana vid förändringar så medför uppsägningarna även ett sorgearbete då kära kolleger försvinner. Dessutom uppstår skuldkänslor bland de som får bli kvar. Via omplaceringarna kommer också krav på att lära sig nya uppgifter, vilket tar tid.
Avslutningsvis konstaterar Karlsson att syftet med den här reformen är att ge lärare och forskare mer tid för sina kärnuppgifter. Förhoppningen är att det här leder till en mer professionell verksamhet.
– Studerandena har här ett läge att aktivt kräva bra planerad och pedagogiskt genomförd undervisning så att lärandet och studietakten hålls på en hög nivå. Den akademiska personalen som skonas från uppsägningar och har nu press på sig att visa resultat,säger Karlsson.

Inbesparingar i miljonklassen
Till Svenska Yle säger rektor Mikael Lindfelt att det inte finns någon rektor som någonsin velat leda processer som utmynnar i den här typens beslut.
– Vi har ett ansvar för Åbo Akademi, inte bara just nu eller för nästa år utan för kommande 10, 20, 30, 40 år. Det betyder att vi också måste fatta tunga och svåra beslut, kommenterade han i samma intervju.
Enligt ÅA:s egen utsago är målet med nedskärningarna en permanent inbesparing av personalkostnaderna på 2,9 miljoner euro per år.
– Åbo Akademis strategi har som uttalad målsättning att universitetet ska ha en organisationsstruktur med tydligt dokumenterade roller och med tydliga mandat, och en ekonomi som är i balans och som uppvisar ett klart positivt resultat. Den nu föreslagna organisationsmodellen ger oss bättre förutsättningar att nå dessa strategiska mål. Tyvärr betyder det också att arbetsgivaren är tvungen att se över personalstyrkan och minska antalet befattningar, kommenterar Dag Wallgren, styrelseordförande för Åbo Akademi i ett pressmeddelande.