Hoppa till innehåll

Studenter kritiserar Åbo Akademis nedskärningar – språkkurser pausas utan tydlig plan

Uppsägningar vid Språkcentret vid Åbo Akademi har lett till att flera språkkurser pausas mitt i, något som väckt starka reaktioner. Studenter och föreningar vittnar om osäkerhet kring sina språkstudier och ifrågasätter hur universitetet ska säkerställa att kurser kan fullföljas enligt planen. 

Fanny Laaksonen valde att studera franska som sitt obligatoriska främmande språk. Kursen drog igång i januari och med två lektioner i veckan, nu är kursen pausad på obestämd tid.

– Jag fick veta att alla språklärare för korta språk fått sparken via Jodel. Jag läste även Yles artikel där Åbo Akademis rektor bekräftade påståendena. Min lärare har själv inte meddelat oss något men vi fick ett allmänt mail via språkcentret där de meddelade att alla kurser pausas den här veckan, berättar Laaksonen.

Fanny Laaksonens kurser är pausade på obestämd tid. Bild: Privat

När det blev bekräftat att Akademin behövde skära ner sina utgifter vad buskapet att det inte skulle påverka studerande. Det löftet har inte infriats.

 ÅA:s rektor säger att kurserna ska fortsätta som vanligt nästa vecka, men vi har inte fått någon information om hur. Eftersom jag har franska som obligatorisk kurs känns det skrämmande att ha gått halva kursen men nu inte veta hur framtiden ser ut.

Elin Kamlin är besviken på hur Åbo Akademi hanterat situationen. Bild: Privat

Elin Kamlin har valt att läsa tyska och även hon påverkas av ÅA:s nedskärningar. Hon fick veta att hennes lärare fått sparken genom att mail som läraren själv skickade till sina elever.

 Just nu är det oklart om vi med säkerhet kommer att kunna avlägga kursen i vår och hur upplägget isåfall kommer att se ut. Enligt mailet vi fått kommer kursen fortsätta som normalt nästa vecka, men ingen vet hur, säger Kamlin.

Emma Le Grand är orolig över sitt utbyte. Bild: Privat

Emma Le Grand läser för tillfället spanska, också hennes lärare har blivit avskedad.

 Det är för tillfället osäkert om jag får mina fem studiepoäng som kursen är värd. Om kursen avslutas så här har jag inte tillräckligt med kunskaper i spanska för att kunna läsa språket under mitt planerade utbyte nästa höst, berättar hon.

Dålig kommunikation från universitetsledningen

Laaksonen, Kamlin och Le Grand är alla tre mycket besvikna på den bristfälliga kommunikationen som studerande fått.

Alla studerande vid de korta språken har informerats om att kurserna ska fortsätta som vanligt nästa vecka. Trots detta har bristfällig kommunikation skapat oro inför framtiden och stress kring studiepoäng.

Informationen har dessutom varierat mellan kurser. I vissa fall har lärarna själva uppdaterat studenterna, medan andra enbart fått veta att kursen pausats utan vidare förklaring.

Detta har lett till förvirring och osäkerhet bland studerande, som nu ifrågasätter hur Åbo Akademi planerar att säkerställa att kurserna kan fullföljas och studiepoäng erhållas enligt plan. Många efterlyser tydligare besked från universitetsledningen och undrar om kvaliteten på undervisningen kommer att påverkas av de hastiga förändringarna.

 Jag är väldigt upprörd över hur det hela har skötts. Eftersom det inte kommit något officiellt meddelande från den högre ledningen vid Åbo Akademi så känns det väldigt otydligt hur kurserna kommer att fortsätta, berättar Le Grand.

 Eftersom det är obligatoriskt att ha en kurs av ett främmande språk är jag väldigt besviken på att kommunikationen varit så dålig. Den största andelen information man får är via spekulationer på Jodel eller artiklar i media, säger Laaksonen. 

Ämnesföreningen Lingua Franca – språkstudier får inte hamna i skymundan

Den gemensamma specialföreningen för alla språkämnen vid Åbo Akademi grundades år 2024. I Lingua Francas kansli berättar ordförande Oscar Björkell om hur nedskärningarna vid språkcentret påverkar föreningen. 

  När man påbörjar sina huvudämnesstudier i ett främmande språk måste man avklara ett språkprov, annars hänvisas studerande till språkcentret för att läsa upp sina kunskaper. Osäkerheten kring Språkcentrets framtid påverkar alltså våra nya studerande i hög grad, berättar han.

Oscar Björkell är ordförande för ämnesföreningen Lingua Franca. Bild: Elin Öst

Björkell berättar också att föreningens ledning skickat ut ett öppet brev till ÅAS ledning. I det öppna brevet uttrycker språkföreningarna oro över omställningsförhandlingarnas konsekvenser och den osäkerhet de skapar bland både personal och studenter.

Brevet lyfter särskilt fram hur nedskärningar vid Språkcentret och CLL kan påverka språkstudierna och det ifrågasätter hur universitetet ska kunna upprätthålla ett brett språkutbud med minskade resurser.

Dessutom kritiserar föreningarna den bristande kommunikationen från ledningen, där studenter först informerats om inställda kurser, för att sedan få motstridiga besked. De ser även sammanslagningen till Fakulteten för human- och samhällsvetenskaper som en risk för språkämnenas framtid och betonar vikten av att språkstudier inte hamnar i skymundan.

Samtidigt tiger universitetsledningen.

 Vi har ännu inte fått något svar av dem. De enda som har varit i kontakt med oss är medierna. Vi vet lika lite som alla andra studerande, säger Björkell.

Studentkåren vid Åbo Akademi – ”Vi är upprörda”

  Vi är upprörda och oroliga – det var vi redan tidigare, och utvecklingen kring Språkcentret och Centret för livslångt lärande (CLL) bekräftar att vår oro var och är berättigad, säger Emilia Mélen, ordförande för Åbo Akademis studentkår.

Enligt ÅAS har kommunikationen från universitetets ledning varit bristfällig, vilket har skapat en osäkerhet bland studenterna. Redan när omstruktureringen från fyra till två fakulteter annonserades fanns det ingen tydlig information till studenterna om hur förändringen skulle påverka deras utbildning.

Studentkåren publicerade då ett utlåtande om att studenter har rätt att veta vad som händer vid deras universitet och inrättade en frågelåda där studenter kunde ställa sina frågor om omstruktureringen.

 De flesta av frågorna handlade om hur undervisningen skulle påverkas. Svaret från ÅA var att undervisningen och kurserna inte skulle förändras. Nu när motsatsen har hänt påverkas tilltron till ledningen, berättar Melén.

ÅAS fick precis som många andra reda på uppsägningarna vid Språkcentret via media. Studentkåren har efter det tagit kontakt med Åbo Akademi för att ordna ett diskussionstillfälle där studenter kan få svar på sina frågor. Mötet äger rum måndagen den 17 mars, och studenter har möjlighet att skicka in frågor på förhand via ÅAS frågelåda eller ställa dem på plats.

 Tydlig och öppen kommunikation, inkludera oss i diskussioner om hur den nya organisationen ska fungera så att vi inte glömts bort. Studerande och personal har den bästa insynen i hur studie vardagen ser ut och hur den påverkas av förändringen. Jag hoppas att det i den nya organisationsstrukturen finns studentrepresentanter vid alla beslutsfattande organ och i ledningen vid universitetet där det är viktigt att studerande har en röst, avslutar Melén.

Mikael Lindfelts hanteringen av de senaste nedskärningarna har väckt kritik bland såväl personal som studerande. Bild: Julia Erginöz

Orolig stämning vid ÅA

De beslut som rektor Mikael Lindfelt lovade inte skulle påverka studerande har uttryckligen lett till en orolig stämning. Viskningarna i korridorerna, oroliga lärare och skvaller på Jodel fyller för tillfället studerandes vardag.

Den bristande kommunikationen och informationen om framtiden har lett till att studerande känner sig övergivna och osäkra på hur deras studier ska fortskrida. Många ifrågasätter hur universitetet planerar att garantera att språkkraven kan uppfyllas och om kvaliteten på undervisningen kommer att påverkas.

För vissa innebär osäkerheten en risk för fördröjd examen, medan andra oroar sig för hur de ska kunna förbereda sig inför framtida utbytesstudier eller arbetslivet. Tills vidare lämnas studenterna att spekulera, medan de väntar på tydliga besked från universitetets ledning.

Studentbladet har i flera repriser rapporterat om nedskärningarna vid Åbo Akademi, du kan läsa mera via den här länken.

Vad tycker du?