Hoppa till innehåll

STBL testar secondhand-ställen

Helsingfors kryllar av second-hand butiker i olika prisklasser, både i innerstan och i förorterna. Men i vilken ände av secondhand djungeln ska en egentligen börja? Studentbladet har besökt fyra butiker utanför Helsingfors stadskärna för att se vilka som är värda att lägga tid på.

Studentbladets chefredaktör Ida Rislakki och redaktör Sandra Broborn testar secondhand-butiker i huvudstadsregionen i Helsingfors.

Eftersom secondhand butiker ofta innehåller väldigt mycket prylar av diverse kvalitét kan det vara smått överväldigande att ge sig ut i butikerna. Därför tipsar vi om att 1. fundera på vad du är ute efter innan du beger dig ut och 2. köp ingenting som du tvekar på – känns det rätt så brukar det också vara rätt.

Röda korsets kontti

Vi gör vårt första stopp på Röda korsets kontti i Esbo. Det är en stor och välsorterad secondhand-butik. De säljer både möbler och kläder.

En designstol för flera hundra euro i nypris kostar här cirka 40 euro, och har du tur kan du till och med hitta en vettig gamerstol för ett liknande pris. Här finns det ro att spatsera utan störande bakgrundsmusik.

Kvinna med munskydd tittar på en hylla av sällskapspel.
Röda korset kontti säljer många välkända spel till förmånliga priser. Bild: Ida Rislakki

Vi rekommenderar särskilt deras bokavdeldning och spelavdelning, där en kan hitta kvalitetssaker till fyndpris. Till exempel Arabias porslin eller sällskapsspelet Cluedo. Klädpriserna är förmånliga och har en tur kan en hitta märkeskläder för en spottstyver.

Kierrätyskeskus i Knektbron, Esbo

Knektbrons Kierrätyskekus i Esbo är Röda korsets konttis motsats: ett oorganiserat kaos på hela 3000 kvadramteter med allt från skidor till prydnadslejon. Det finns så många saker att jag känner mig överväldigad.

Men – det finns något för alla.

För hemmafixaren finns här till exempel allt vad stickning och virkning heter och är du på jakt efter elektronikprylar till budgetpris är det här helt rätt ställe att vara på. Det finns cyklar, persiska mattor, möbler från moderna och svunna tider, friluftsprylar och givetvis porslin och kläder.

Kvinna med munskydd böjer sig ned och visar en säng som ser ut som en ferrari.
Den här butiken har allt och lite till. Till och med en snabb racersäng för 18 euro. Bild: Ida Rislakki

Fördelen med den här butiken är onekligen att du kan hitta det mesta om du bara har tid – till riktigt bra priser dessutom. Vi hittar till exempel en spikmatta för sju euro, som annars kostar tiotals euro som ny, eller en flodig boxningssäck för 45 euro att hänga upp hemma på väl avvägt avstånd från övriga möbler.

Ett annat plus i kanten är att de också har kampanjen Plan B, som innebär att de återanvänder gammalt material för att skapa nytt och på så sätt också understödjer lokala hantverkare.

Ska du bara besöka en secondhand butik är den här definitivt det bästa valet!

Fida, Övre Malm

Den här Fida-butiken i Övre Malm har framför allt kläder och så kallat ”krimskrams”. Ett och annat gammalt hederligt hockeykort går också att få tag i, för den nostalgiske shopparen.

Det är helt klart en prydlig och välorganiserad affär som är trevlig att botanisera runt i – men bara om du har vägarna förbi. Det är en typisk secondhand där du får gräva ordentligt och rentav kamma dig igenom plaggen för att hitta det du söker.

Bild på gamla samlarkort i en låda.
Till och med gamla samlarkort är till salu på den här Fida-butiken i Över Malm. Bild: Sandra Broborn

Bor du inte i Malm och enbart ska åka hit för secondhand-shoppingens skull har den här Fida-butiken inte bättre utbud än den på Stora Robertsgatan i centrum eller i Hagnäs och Sörnäs.

Däremot kan den vara väl värt ett besök om en samtidigt är nyfiken på Övre Malm som plats, eftersom här finns kulturella influenser från olika delar av världen i form av till exempel ett irakiskt kafé och en filipinsk restaurang.

UFF, Arabiastranden

Så fort du går in i en UFF-butik i Helsingfors kan du räkna med högre priser. Så är också fallet för den här UFF-butiken i Arabiastranden. Här kan du inte få ett par jeans för fyra euro som i de tidigare butikerna utan du får snarare räkna med det dubbla eller upp emot tio euro för ett par.

Senapsgula klädesplagg i olika nyanser hänger på galgar i en prydlig rad.
UFF Arabiastranden organiserar kläderna efter färg. Kostar det, så smakar det. Här går en stickad tröja på allt mellan 15-30 euro.
Bild: Sandra Broborn

Här säljer de framför allt kläder och skor, men också smycken och tyger. Har du tur kan du hitta Marimekkotyg eller Muminlakan till ett förmånligt pris och sy dina egna märkesprylar.

Den här butikens ess i rockärmen är att du kan hitta märkeskläder som Marimekko till riktgt bra pris: 20 euro för en tischa istället för det tredubbla i en sedvanlig Marimekko-butik. De har också ett bra utbud på sportkläder och det finns även en avdelning för större storlekar.

Den här butiken är absolut väl värd ett besök om du har lite mer pengar att röra dig med och om du i synnerhet är ute efter just märkeskläder. Ett extra plus är att de ambitiöst organiserat kläderna efter färg.

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?