Efter en hel vecka med bedrövliga artiklar om klädindustrins konsekvenser tänkte vi på Studentbladet avsluta klädtemat med lite roligare innehåll. Varför inte ta upp lite second-hand tips? –Vilka material ska man egentligen leta efter på loppisrundan? Och hur skaffar man sig en minimalistisk garderob?

Stylisten och influencern, Sandra Holmäng (eller SandraEmilia som hon kallas på sociala medier) från Vasa har länge jobbat med second-hand mode och vill också, speciellt genom sitt arbete som influencer, inspirera andra att bli mer kreativa och hitta unika second-hand plagg.

Det är en glad och sprudlande Sandra jag träffar via Zoom en fredagsmorgon. Om en stund ska hon ha en workshop i sociala medier och hon berättar ivrigt om det ena projektet till det andra.

Du håller ju på med en uppsjö olika saker. Kan du berätta lite mer om dina olika jobb?

– Jag är en av grundarna av stylistföretaget, Voga Styling som hjälper privatkunder och företag med, främst klädstyling. Just nu är verksamheten på is på grund av Coronan men jag har i stället satsat fullt på jobbet som influencer. Dessutom har jag en alldeles ny webshop där jag säljer second-hand kläder. Utöver det drar jag också en del workshops.

För inte så länge sedan undersökte Spotlight tillsammans med Sandra Emilia vart våra returnerade kläder egentligen tar vägen. Med hjälp av sändare kunde de se att de flesta returplagg åkte till Sverige eller Estland. Det som också kom fram i programmet var att de kläder som inte kan säljas på nytt på grund av defekter eller för att de gått ur mode skickas till Irak där de säljs i stället.

– Programmet var nog en ögonöppnare för mig. Det är viktigt att få det här uppvaknandet och inse att vi måste tänka igen våra klädinköp innan vi beställer. Vi måste sluta köpa med tankesättet att man kan returnera om inget passar.

Men hur kan man både vara trendig och hållbar?

– Börja med att leta efter liknande trendplagg på loppis. Det mesta som är trendigt i dagsläget är ju sådant som har varit det tidigare också, det uppkommer sällan helt nya trender i dag. Man kan också med små medel göra sina gamla plagg mer intressanta genom olika fashion hacks.

Fashion hacks är något som Sandra aktivt håller på med på sociala medier, speciellt på Tiktok och Instagram. Tack vare Sandra och andra miljöintresserade influencers är det lätt att inspireras och hitta nya sätt att bära sina gamla kläder.

– Ifall man till exempel vill ha ett par byxor med snörning i midjan, från byxkanten upp, är det jättelätt att återskapa det med silkessnören som man knyter i midjan och fäster runt knappen. Det gäller att prova sig fram lite och testa olika små knep innan man köper nytt.

Sandra påminner om att det är viktigt att köpa kläder som har en liten framtid i alla fall, det vill säga att undvika att köpa nya kläder som är extremt tids- och trendbundna.

– Det är viktigt att ha ett visst tidsperspektiv och fråga sig själv om de kläder man köper fortfarande kommer att vara trendiga om några år. Dessutom kan det vara bra att köpa relativt neutrala, klassiska kläder som lätt går att styla om i framtiden efter den tidens trender.

I dag blir det allt mer trendigt och viktigt att skaffa sig en ganska tidlös garderob med klädesplagg som lätt går att matcha och använda sig av på olika sätt. Vilka basplagg rekommenderar du?  

– Jag utgår alltid ifrån den vita skjortan, gärna lite oversized eftersom den lätt går att anpassa. Du kan knyta upp den i midjan eller vika ner kragen och skapa en off-shoulder blus, alternativt en blus där ena axeln är utan ärm. Du kan också ta ner ena ärmen och knyta runt midjan eller svänga den bak och fram.

– Jeans går lätt att kombinera med mer trendiga plagg som gör att outfiten känns uppdaterad. Det kan vara bra att ha två olika grundfärger, till exempel ett par blå och ett par svarta. Trenchcoat är ett klassiskt plagg som lätt går att kombinera med annat så att det ändå känns trendigt. Det sista basplagget jag rekommenderar är hoodies och collegeset. Man kan ju antingen välja något som är mer uppklätt eller sedan mera streetstyle. Trots att det kanske inte är en trend som håller i sig jättelänge så kan man ändå fortsätta ha det hemma.

Vad ska man tänka på när man shoppar second-hand?

– Jag föredrar loppis som färdigt har kategoriserat alla kläder, helst ska det dessutom vara kategoriserat enligt färg! Då behöver man inte söka igenom hela stället. Mitt absolut bästa tips är att våga söka sig till herrsidan, många av mina favoritplagg kommer just därifrån. Där hittar man skjortor och tröjor med (oftast) bättre kvalité dessutom hittar man plagg som är oversized.

– Det är också viktigt att kontrollera märket och vad plagget är gjort av. Om det t.ex. är en akryltröja från H&M är risken stor att den redan är ganska nött. Ylle, bomull, viskos och silke är material som är bra att satsa på, avslutar Sandra.

Om skribenten
Publicerad
mars 30, 2021

Lämna ett svar