Hoppa till innehåll

(Några) Kvinnliga studerande som förändrade världen

Glad Kvinnodag! Ännu ett år har gått, och världen har förändrats – igen. På gott och ont.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 129 miljoner flickor världen över inte går i skola alls. Av dessa är 32 miljoner i förskoleålder, 20 miljoner i lågstadieålder och 67 miljoner i högstadieålder. I länder som drabbas av konflikter är det dubbelt så troligt att flickor slutar gå i skola än att pojkar slutar.

Jämlikhet uppnås inte genom idealistiskt tänkande, utan genom konkreta åtgärder. Men varje revolutionerande brand börjar med en gnista. Här är några av våra favoritgnistor.

Malala Yousazfai

Illustration på Malala Yousafzai. Bild: Ida Rislakki

Ingen lista om kvinnliga studerande är komplett utan Malala Yousafzai. Hon föddes i Pakistan den tolfte juli 1997. Hennes pappa var lärare och ville erbjuda henne samma möjligheter som en pojke skulle ha fått.

När Talibanerna tog över år 2008 ändrades samhället totalt. Bland annat fick flickor inte längre gå i skola, vilket Yousafzai kritiserade öppet, och fortsatte sin utbildning. 2012 blev hon attackerad på sin skolbuss av en beväpnad man. Hon fick ett skott på vänstra sidan av huvudet. Tio dagar senare vaknade hon på sjukhus i Birmingham i England.

Efter sin rehabilitering grundade hon Malala Fund tillsammans med sin pappa. Organisationen är dedikerad till att ge varje flicka möjligheten att uppnå den framtid hon själv vill ha. År 2014 blev Yousafzai historiens yngsta Nobelpristagare någonsin när hon tog emot fredspriset.

Sedan dess har hon studerat på och blivit utexaminerad från Oxforduniversitetet. Arbetet för flickors utbildning fortsätter, på internationell nivå.

Greta Thunberg

Illustration på Greta Thunberg. Bild: Ida Rislakki

Pippi Långstrump är inte den enda svenska tjejen med flätor som skrämmer vuxna män. Greta Thunberg (född tredje januari 2003) är minst lika stark.

Intresset för klimataktivism hade hon innan hon blev kontaktad av aktivistgruppen Fossil Free Dalsland, där tanken om skolstrejk föreslogs. Inga andra ungdomar var fullt lika intresserade av tanken som Tuhnberg, så i augusti 2018 började hon skolstrejka för klimatet utanför den svenska riksdagen ensam, på heltid.

Sedan dess har Thunberg idkat klimataktivism på sociala medier, figurerat i internationella medier, hållit flera tal på demonstrationer runt om Europa och deltagit i flera möten och diskussioner om internationella klimatåtgärder.

Sedan det svenska riksdagsvalet november 2018 har Thunberg återvänt till skolbänken, men fortsatt strejka varje fredag (med hashtaggen #FridaysForFuture). I skrivande stund har hon strejkat i 185 veckor.

Maria Mitchell

Illustration på Maria Mitchell. Bild: Ida Rislakki

Maria Mitchell (1.8.1818-28.6.1889) var astronom, bibliotekarie, naturalist och professor. Hennes mor var bibliotekarie på två bibliotek och hennes far lärare, och de uppmuntrade Maria och hennes nio syskon att studera naturen och astronomi med alla resurser de hade tillgängliga – vilka var deras mors bibliotek.

Hennes far lärde henne hur en använde astronomiska verktyg, och som 18-åring upptäckte hon kometen 1847 VI (senare C/1847 T1) som också kallades Miss Mitchells Comet till hennes ära. 1836 började hon arbeta som bibliotekarie vid Nantucket Atheneum, och fortsatte studera himlakroppar fram till sin död.

Under hela sin skoltid arbetade hon också som skolassistent och senare lärare, och tillät icke-vita barn att utbilda sig vid sin egna läroinstitution. Samma principer applicerade hon i universitetsvärlden när hon 1865 blev Förenta Staternas första kvinnliga astronomiprofessor vid Vassar College.

Mitchell lobbade också aktivt för anti-slaveri och kvinnors rättigheter, speciellt kvinnors utbildning och plats inom vetenskaperna.

Gitanjali Rao

Illustration på Gitanjali Rao. Bild: Ida Rislakki

När Gitanjali Rao (född 19 november 1995) var 10 år gammal hörde hon om vattenkrisen i Flint. Krisen inspirerade henne att utveckla ett sätt att mäta blymängder i vatten. Vilket hon gjorde med App Inventor.

Uppfinningen kallas Tethys och innehåller ett 9-volts batteri, en enhet som bäter blymängder, Bluetooth och en processor. Sedan januari 2019 har hon samarbetat med Denvers vattenfacilitet för att utveckla en prototyp, som torde vara färdig inom två år.

Rao har gjort tre Tedx-tal, blivit utsedd till Times första någonsin ”Kid of the Year” år 2020, och har utvecklat verktyg för underlättandet av medicinsk diagnostik och igenkännandet av cybermobbning. Bland annat.

För tillfället studerar Rao vid STEM School Highlands Ranch i Colorado, utför forskningar vid University of College, och är intresserad av genetik och epidemologi.

Marley Dias

Illustration på Marley Dias. Bild: Ida Rislakki

När Marley Dias (född fjärde januari 2005) var elva år klagade hon över att all obligatorisk läsning i skolan handlade om vita pojkar och deras hundar.

Det fick henne att starta kampanjen #1000BlackGirlsBook, vars mål var att samla in 1000 böcker med svarta och kvinnliga huvudroller innan februari 2016. Kampanjen lanserades i november 2015 och samlade in över 9000 böcker på några månader.

Ändamålet med kampanjen var att uppmärksamma böcker med svarta huvudkaraktärer och uppmärksamma bristen på diversitet i barnlitteratur.

Dias har hållit tal på otaliga konferenser och deltagit i mediediskussioner om representation och tillgänglighet. Hon har också skrivit en bok, Marley gets it done: and so you can you! (Scholastic, 2018) och fungerat som värd och producent för sin egna Netflix-show. #1000BlackGirlsBook har samlat in över 13 000 böcker.

Maria Tschetchulin

Illustration på Maria Tschetchulin. Bild: Ida Rislakki

Maria Tschetchulin (1852-1917) var Finlands och Nordens första kvinnliga student och universitetsstuderande.

Tack vare familjens förmögenhet – och ett specialtillstånd av universitetskanslern på grund av hennes kön – började hon studera vid Helsingfors universitet år 1870. Det gör henne till den första kvinnan som studerade på universitet i Norden – svenska universitet tillät kvinnliga studenter samma år, men den första kvinnan (Betty Petterson) skrevs in först året efter.

Efter sin fars död och familjens konkurs avbröt Tschetchulin sina studier år 1873, och började istället arbeta hon inom familjens ångbåtsföretag. Tack vare sina studier och språkkunskaper skötte hon företagets bokföring och brevväxling i egenskap som kontorist.

Ja, men alla andra då?

Ingen lista på inflytelserika personer, oberoende hur välmenande, är inte komplett. Ännu mindre än lista på en knapp handfull personer när det handlar om hälften av befolkningen genom världshistorien.

Alla flickor och kvinnor (och icke-binära!) som fortsätter utbilda sig, vidga sina vyer och utmana sina uppfattningar om omvärlden är värda en stående ovation. Utbildning är ingen självklarhet.

Bara för att en del namn gått ner i historien betyder inte att deras insats på sätt eller annat skulle vara, i slutändan, mer märkvärdig än andras.

Så fortsätt med det ni gör, för det är ett fantastiskt jobb.

Som slutkläm i dessa kaotiska tider vill redaktionen påminna att Frihet och Rättvisa båda personifieras som kvinnor.

Ida Rislakki är Studentbladets chefredaktör hösten 2021-våren 2022, journalist, illustratör, innehållsproducent och grovt koffeinberoende retroentusiast.

Vad tycker du?