En fjärdedel av alla män under 35 anser att kvinnor förtjänar att bli utsatta för våld. Var femte man under 25 anser att de behöver använda våld för att få en kvinnas respekt.
Föreningen Kvinnoorganisationer i samarbete (NYTKIS) har undersökt mäns attityder gentemot kvinnovåld. Resultaten visar att unga män i allt högre grad har en negativ kvinnosyn.
– Vår forskning visar att, även om en majoritet av männen motsätter sig våld mot kvinnor, så är alltför många män oroväckande toleranta mot det, säger Silla Kakkola, ordförande för Kvinnoorganisationer i samarbete.
– Det finns mycket att ändra på när det kommer till de här attityderna, och männen spelar här en nyckelroll, fortsätter hon.
Enligt NYTKIS är unga mäns inställning gentemot kvinnovåld speciellt alarmerande. En fjärdedel av männen under 35 svarade att de åtminstone delvis håller med påståendet att kvinnor kan förtjäna att bli utsatta för våld till följd av deras klädsel, beteende eller utseende.
Det är en högre procent än genomsnittet, till exempel svarade enbart 16 procent av männen mellan 45 och 55 att de håller med påståendet.
Det är också främst unga som anser att de behöver använda våld för att förtjäna en kvinnas respekt. 22 procent av unga män mellan 18 och 24 svarade jakande på påståendet att våld ibland är nödvändigt för att få respekt.
Kritik mot feminism – men också vissa ljuspunkter
Många av männen som deltog i undersökning förhöll sig kritiskt till feminism. Till exempel svarade hälften av respondenterna att olika feministiska rörelser, så som #MeToo, begränsade männens rättigheter. 60 procent ansåg att Finland idag är ett helt jämlikt samhälle.
NYTKIS poängterar att det även finns vissa ljusglimtar. En överväldigande majoritet av respondenterna svarade att våld alltid är fel. Över 80 procent ansåg att män måsta ta större ansvar för att stoppa våldet mot kvinnor. 78 procent tyckte att män borde göra mera för att minska på kränkande och objektifierande språkbruk.
Undersökningen ger inte specifika svar på varför just unga män har en mer negativ syn på kvinnor. Samtidigt frågar sig Kakkola i vilken mån dagens mediekultur och innehåll på social media bidrar till normaliseringen av våld.
Undersökningen gjordes i sommar, 1058 män i åldern 18-79 deltog. Felmarginalen är 3,2 procent åt båda hållen. Du kan läsa mera om resultaten via den här länken.