Snäf vill balansera mellan stora nedskärningar och en högre medlemsavgift. Ordförande Otto Stenman går till val med ekonomin och svenska språket som sina två viktigaste frågor.
INFO: VAD ÄR DELEGATIONSVALET OCH HUR FUNGERAR BESLUTSFATTANDET INOM HUS
Helsingfors universitets studentkårs högsta beslutsfattande organ är den så kallade delegationen.
Delegationen består av 60 invalda studerande, som representerar studentkårens 26 000 medlemmar.
Delegationsval ordnas vartannat år. Alla studerande vid Helsingfors universitet har rösträtt. Årets val inleddes idag, rösta kan man göra från och med idag till den 18.10 samt 21-23.10.
Studerande som ställer upp i valet representerar olika delegationsgrupper, dessa kan jämföras med olika partier.
Delegationens arbete leds av HUS styrelse. Antti Kaijansinkko, obunden vänster, är styrelsens nuvarande ordförande.
Mer information om valet och om kandidaterna hittas på HUS hemsida. Läs Studenbladets valanalys från år 2022 här.
HUS har enorma ekonomiska problem
En av delegationsgrupperna som tävlar om studerandes röster är Svenska nationer och ämnesföreningar, eller mer kortfattat Snäf.
Enligt ordförande Otto Stenman så är studentkårens ekonomi den centrala valfrågan i årets upplaga av delegationsvalet.
Orsaken till detta är att HUS genomgår en svår ekonomisk kris. YLVA, ett dotterbolag till HUS som förvaltar studentkårens fastighetsegendom, gjorde en förlust på 17 miljoner euro år 2023. Företaget har investerat i två stora fastighetsprojekt, Lyyra-komplexet i Hagnäs och hotellet Grand Hansa i nya studenthuset. Båda projekten har drabbats hårt av skenande räntor och bristen på byggmaterial som uppstod till följd av corona-krisen och kriget i Ukraina.
– Tyvärr är den ekonomiska situationen svår. Det finns delegationsgrupper som inte alls vill höja på medlemsavgiften och som siktar på att skära ner hundratusentals euro från utgifterna. På andra sidan finns det dem som förespråkar en rejäl höjning av medlemsavgiften, säger Stenman
– Snäf landar någonstans i mitten av de två grupperingarna. Vi anser att avgiften måste höjas, det är oundvikligt. Samtidigt vill vi att tyngdpunkten ligger på nedskärningarna.
Nedskärningar är oundvikliga
För Stenman är det viktigt att HUS även i framtiden kan hålla fast vid sina kärnuppgifter. All övrig service är naturligtvis värdefull men i dagens läge vill inte de ekonomiska musklerna räcka till.
– Inom Snäf förespråkar vi en så kallad ”osthyvelstaktik”. Det finns ingenting som vi absolut vill skrota utan vi vill skära ner lite på flera olika håll, berättar Stenman.
En aktuell valfråga är de så kallade föreningsstöden som betalas ut till ämnesföreningar. Åsikterna går isär gällande hur mycket som ska skäras ned och hur dessa nedskärningar ska se ut.
– Jag vill inte att små ämnesföreningar går under på grund av minskat understöd. Mitt förslag är att nedskärningarna riktas mot större föreningar som har en mer stabil ekonomi, säger Stenman.
En av HUS största enskilda utgifter är studenttidningen Ylioppilaslehti, som förra året kostade studentkåren 274 000 euro att ge ut. Det kommande årets budget lär knappast vara lika stor. I studenttidningsbudgeten ingår även understöd till Studentbladet.
– Jag vill inte spekulera allt för mycket i hur de kommande nedskärningarna kan se ut, men visst är det troligt att Ylioppilaslehti drabbas, menar Stenman.
En annan utgift som diskuteras är personalutgifter, i nuläget arbetar 18 heltidsanställda vid HUS.
– Tyvärr är någon form av omställningsförhandlingar troliga. Alla anställda vid HUS gör ett värdefullt arbete, men frågan är om det är värt en signifikant höjning av studerandenas medlemsavgift.
Varje röst är viktig
Ekonomin är som sagt årets viktigaste och även knepigaste fråga. Men de olika delegationsgrupperna har alla utöver ekonomin andra punkter de vill lägga fokus på. För Snäf är den frågan det svenska språkets ställning.
– Svenska språket har alltid varit, och kommer alltid att vara en viktig fråga för Snäf. Vi vill även i framtiden se till att svenskspråkiga studerande är representerade i studentkåren.
Avslutningsvis vill Stenman uppmana alla att rösta, HUS har nämligen länge kämpat med ett lågt valdeltagande.
– Vi strävar efter ett högre valdeltagande, på så sätt kan man säkerställa att delegationen är så representativ som möjligt. Det tar bara fem minuter att rösta med mobiltelefonen och rösterna påverkar verkligen alla studerandes vardag. Dessutom får alla som röstar en gratis bulle från unicafé, avslutar Stenman.