Hoppa till innehåll

Studerande, vi har ett resultat

Årets delegationsval vid Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) är nu avslutat, men trots att de olika valförbunden och kandidaterna i år åter kunde föra kampanj på campusområdena, sjönk valdeltagandet något. 

Delegationsvalet avslutades andra november, och det var Maailmanpyörä som blev den största valringen då den knep 23 platser. HYAL blev näst största valring med sina 12 platser, och HELP slutade på tredje plats med 10 platser.

Valringen som består av SNÄf och Osakuntalaiset behöll sina nio platser.

Valförbundet Sitoutumaton vasemmisto gick starkt framåt och fick 13 platser. HYYn Vihreät backade däremot och landade på 8 platser. OSY fördubblade sina platser och har nu två platser i delegationen.

Valringen Edistykselliset, som består av representanter från Kokoomus och Keskeiset, förlorade en plats och har nu sex platser till sitt förfogande. Hela resultatlistan hittas på vaalitulos.hyy.fi.

Påverkade uteblivet kandidattest?

Totalt låg årets valdeltagande på 32,32 procent, vilket är ett något lägre resultat i jämförelse med 2020, då deltagandet stannade på 32,74 procent. Ingen större skillnad med andra ord, men det faktum att kandidattestet, där väljarna tidigare kunnat hitta en lämplig kandidat att rösta på, detta år uteblev kan eventuellt vara förklaringen bakom den sjunkande valdeltagandet. 

Dessutom har antalet kandidater som ställer upp i valet minskat. 

Studenterna vid svenskspråkiga Social- och kommunalhögskolan var röstade flitigast med ett valdeltagande på 54 procent. Bland alla som röstade i valet valet var det andra årets studerande som utmärkte sig med ett valdeltagande på nästan 39 procent.

Elin Lindberg är Studentbladets chefredaktör 2022-2023. När hon inte bossar omkring på redaktionen dricker hon te, går på promenad med sin hund Mårran eller läser ytterligare en bok av Stephen King.

Vad tycker du?