Verksamheten vid studentkåren kommer att i stora drag fortsätta som förr trots svåra ekonomiska problem. Samtidigt tvingas vanliga studerande betala för ekonomiska irrfärder.
Studentkårsavgiften höjs med 28 euro för studerande vid Helsingfors universitet från och med nästa läsår. Det här innebär en höjning på ungefär 50 procent, från 57 euro till 85 euro.
Orsaken till detta är att Hus genomgår en svår ekonomisk kris. Ylva, ett dotterbolag till Hus som förvaltar studentkårens fastighetsegendom, gjorde en förlust på 17 miljoner euro år 2023. Företaget har investerat i två stora fastighetsprojekt, Lyyra-komplexet i Hagnäs och hotellet Grand Hansa i nya studenthuset. Båda projekten har drabbats hårt av skenande räntor och bristen på byggmaterial som uppstod till följd av corona-krisen och kriget i Ukraina.
Ylva kommer inte att understöda Hus verksamhet under de kommande åren och därmed krävs det ekonomisk anpassning från studentkårens sida. Från början var det tänkt att investeringarna i Grand Hansa och Lyyra-komplexet i framtiden skulle göra studentkårsmedlemskapet gratis.
Starka åsikter för och emot en höjning av studentkårsavgiften
Gårdagens maratonmöte pågick i hela sju timmar och det krävdes många ändringsförslag och omröstningar innan budgeten slutligen godkändes. Att mötet tog länge var ingen överraskning eftersom delegationsgruppernas åsikter gick isär gällande hur de ekonomiska problemen skulle hanteras.
På högerfalangen hittar vi Samlingspartiet, Centern, Help* och Murros** som alla förespråkade stora nedskärningar i studentkårens verksamhet. Av motsatt åsikt var Svenska nationer och ämnesföreningar, Obunden vänster, Osakunnat, Socialdemokraterna, Hyal*** och de Gröna vid Hus som alla förespråkade en höjning av studentkårsmedlemskapet.
– Det är orättvist, oansvarsfullt och helt fel. En 28 euros höjning av medlemsavgiften är rent ut sagt ett frånstötande förslag. Vill vi verkligen pressa vanliga studerandes ekonomi ytterligare, studerande som ni alla säger att ni arbetar för. Samlingspartiet kommer att föreslå flera betydande förändringar i budgeten, sade Samlingspartiets Akseli Lehtonen under debatten.
Delegationen röstade ändå för en höjning av medlemavgiften, de samlingspartistiska protesterna föll för döva öron.
– Efter i år kommer Hus inte att ha något extra kapital att röra sig med och budgetförslaget har ett hopplöst stort underskott. Det betyder att Hus förmåga att reagera på oväntade utgifter är obefintlig. Vi kan inte heller förvänta oss någon vinstutdelning från Ylva. Just nu är det minst dåliga alternativet för framtiden en höjning av studentkårsavgiften. Några andra möjligheter inom den nuvarande tidsramen finns inte, kommenterade Emma Ojala, som representerar Snäf.
Goda nyheter för Studentbladet och Ylioppilaslehti
I äkta samlingspartistisk anda fortsatte Lehtonen att föreslå större nedskärningar under mötets gång. En av de stora snackisarna var Yliopplasheti, som redan drabbats av en nedskärning på 65 000 euro under förra årets budgetförhandling. En summa som då motsvarade en femtedel av tidningens finansiering.
Detta ansågs inte vara tillräckligt enligt Samlingspartiet som föreslog en nedläggning av tidningen. Det här godkändes inte av majoriteten och studerande kommer även i framtiden att hitta Ylioppilaslehti i sin postlåda, dock enbart fyra gånger per år istället för fem. Studentbladet klarade sig helskinnat genom årets budgetmangling.
Samlingspartiet föreslog även stora nedskärningar inom personalutgifterna men förslaget röstades ned.
*Help = En obunden delegationsgrupp med professionsämnen i bakgrunden.
** Murros = En obunden delegationsgrupp med konservativa värderingar
*** Hyal = En obunden delegationsgrupp som består av representanter från olika ämnesföreningar