Hoppa till innehåll

(S)extraknäcka som OnlyFans-kreatör – något för dig?

Solen gassar och du är fast på sommarjobbet fem av veckans sju dagar. Varför slita i ditt anletes svett eller sitta på ett kvavt kontor när det finns folk som tjänar multum på att posera på stranden (eller ta bilder på tårna i sanden)?

Madrona Silvander undersöker det goda, det onda och det fulsnygga med OnlyFans-livet.

Kanske har den allsmäktiga YouTube-algoritmen tänkt sig att du är intresserad av leende unga kvinnor med videotitlar som I TRIED ONLYFANS FOR A MONTH AND MADE _______ DOLLARS????

Kanske har du stött på någon stackares stulna material en kväll när icke-telefonhanden visst råkade vandra under täcket, där, ja (hups).

Klart är att OnlyFans har blivit synonymt med innehåll riktat till omskrivningen ”vuxenpublik”, och att allt fler väljer att såväl producera som konsumera det.

I skrivande stund har plattformen 1,5 miljoner registrerade innehållsskapare och användarbasen uppgår till 150 miljoner konton.

Egentligen finns det inget som säger att OnlyFans måste användas till innehållsproduktion av erotisk natur, men blotta namnet för fortsättningsvis tankarna till bow chicka bow bow.

Sex säljer (och Leo köper)

Plattformen grundades år 2016 av den brittiska affärsmannen Timothy Stokely (f. 1983), son till en pensionerad investmentbankir från Essex, England.

Stokely stod tidigare för hemsidor som GlamGirls och Customs4U, och namnen till trots var det föga förvånande varken fråga om skönhetssalonger eller tullärenden.

Sedan år 2018 majoritetsägs OnlyFans emellertid av den amerikansk-ukrainske MyFreeCams-grundaren Leonid Radvinsky (som för övrigt blev miljardär när OnlyFans väl fick sitt seismiska genombrott i och med pandemin år 2020).

Leonid. Bild: Madrona Silvander.

Plattformens grundmodell är att innehållsskaparen upprättar en betalvägg med ett visst månatligt belopp och att prenumeranterna helt enkelt betalar för att få tillgång till det som erbjuds.

Amazon-önskelistorna haglar tätt även de, och det är värt att notera att det för finländska innehållsskapare fortsättningsvis är tyska Amazon eller Amazon UK som gäller, inte Amazon Sverige.

Förutom att lägga upp bilder och förinspelad video kan OnlyFans-kreatörer till exempel också framträda live samt kommunicera med sina fans via direktmeddelanden, röstsamtal och gruppchatter.

Det är denna interaktiva aspekt som ofta uppges utgöra mervärdet gentemot ”gratis”porr på nätet.

BaraFans i ankdammen?

En engelskspråkig YouTube-sökning leder till en flodvåg av videor om vad man ska tänka på ifall man leker med tanken på att starta en OnlyFans, men på svenskspråkigt håll är det fattigt.

Jag hittar bara två stockholmsinfluencers med ett sexsiffrigt antal följare som svarar på frågor om sina erfarenheter. Knappast representativt för en finlandssvensk studerande utan etablerad följarskara, alltså.

ÅA-studeranden Miina, 21, vet dock vad som gäller i ankdammen. Hon har varit OnlyFans-kreatör sedan januari 2021.

— Mitt ex ville inte att jag skulle göra OF och jag respekterade hans tankar och känslor kring det. När vi gjorde slut var det inget att fundera på desto vidare.

Vad en eventuell romantisk partner ska säga, antingen nuvarande eller framtida, är även en av de främsta invändningarna som omgivningen brukar ha gentemot OnlyFans-kreatörer.

— Sist och slutligen är det min kropp. Jag är inte ens monogam, så varför skulle jag ens vilja ha en partner som är svartsjuk och inte stöder det jag vill göra, påpekar hon.

Mansikka-Miina (OF). Bild: Privat.
Strawberry fields forever, om en frågar Miina. Bild: Privat.

Miina har främst finska prenumeranter och erbjuder bilder samt videor med solomaterial. Hon uppfyller dessutom önskningar som ligger inom hennes personliga gränser.

— Jag gillar verkligen det kreativa i det, jag tycker det är roligt och försöker lägga ut nånting varje dag. Det är också kiva att skicka med sina följare och fråga om deras liv. Om jag gjorde det bara för pengarna hade jag nog aldrig orkat hålla på så här länge. 

Alla nallar av konfekten

För många är OnlyFans ändå höljt i ett glamoröst skimmer: drömmen om de stora pengarna.

Som studerande gäller det förstås att hålla sig inom inkomstgränsen för studiestödet, vilken uppgår till 15 630 euro om du lyfter studiestöd i nio månader år 2022.

Chanserna att komma upp i ett femsiffrigt belopp endast med OnlyFans utan tidigare följare är dock mycket små.

OnlyFans tar 20 procent redan innan summan betalas ut, och eftersom det klassas som service tillkommer 24 procent moms, samt dessutom din personliga skatteprocent om det går över skattegränsen.

Betalningarna görs i dollar och tas ut i dollar, och konverteringen till euro förknippas också med en avgift. Det lämnar alltså inte mycket i handen.

— Idén var faktiskt att inte behöva sommarjobba förra sommaren, att vara min egen förman och göra saker jag tycker om. Jag gjorde OnlyFans på sommaren också men for sist och slutligen och jobbade ändå, säger Miina.

Ren matematik

Enligt OnlyFans officiella statistik betalar de ut fem miljarder dollar i året, vilket som ett tankeexperiment skulle bli omkring 3300 dollar per kreatörkonto om alla tjänade lika mycket.

I praktiken är det dock “the 1 percent” som tjänar en tredjedel av pengarna, och i själva verket håvas tre fjärdedelar av pengarna in av de framgångsrikaste tio procenten. Detta betyder att nio av tio kreatörer slåss om en fjärdedel.

Om vi fortsätter tankeexperimentet genom att fördela de kvarvarande pengarna lika över nittio procent av innehållsskaparna blir det cirka 900 dollar i året, eller sjuttiofem dollar i månaden före skatt.

Ägnar man tio timmar i veckan åt OnlyFans, vilket är i minsta laget, blir det en timlön på under två dollar. Plattformen publicerar statistik över de som tjänar mest men säger föga förvånande inget om genomsnittet eller medianen.

Link in bio

Varför består då sökresultaten på YouTube av sida upp och sida ner med främst tjejer som tjänar tusentals OnlyFans-dollar i månaden och insisterar att just du kan göra det samma?

Follow the money.

Jag kan garantera att tjejen som teatraliskt tappar hakan på thumbnailen har en så kallad referral-länk i beskrivningen eller i en självkommentar högst upp.

Om någon registrerar ett OnlyFans-konto med hennes länk får hon nämligen fem procent av personens inkomst första året och OnlyFans tar bara femton procents provision istället för tjugo.

Med den realistiska och ytterst blygsamma årsinkomsten niohundra dollar blir det ändå fyrtiofem dollar per person. Om videon får hundratusen visningar och hon övertygar en procent av tittarna att ge OnlyFans ett ärligt försök har hon tjänat 45 000 dollar.

Det är nästan så att det börjar lukta pyramidspel.

Tjejer. Bild: Madrona Silvander.

Ett jobbigt ”inte riktigt jobb”

Att många påstår att OnlyFans inte är ett ”riktigt jobb” har tyvärr inte någon inverkan på faktumet att det är ett jobb.

Fotograf, sminkös, regissör, videoediterare, reklamare, marknadsanalytiker, kommunikatör och stylist är nämligen jobb, och du kommer behöva göra dem själv.

OnlyFans saknar sökfunktion, vilket gör att marknadsföringen främst måste ske genom andra kanaler. Många plattformar fryser dock konton som marknadsför OnlyFans-profiler aggressivt, så det gäller att vara försiktig.

— Bästa sättet sägs vara att använda Reddit, många använder Twitter. Instagram är svårt eftersom de är hårda med material som anses vara för sexuellt, säger Miina.

Hon filmar ungefär två gånger i veckan, och bara inspelningsskedet tar 2-5 timmar per gång.

— På så sätt är det bra att du kan lägga ner så mycket eller så lite tid du vill eller kan. Du måste inte stiga upp klockan åtta och jobba åtta timmar, men å andra sidan kan det vara svårt att förhålla sig till vanliga arbetstider, medger hon.

Kuken i ena handen, den andra pekar finger

En aspirerande OnlyFans-kreatör får även förbereda sig på att utveckla ett ordentligt lager skinn på näsan.

Det gäller också att räkna med att varenda kotte du känner eller har känt kan få reda på det du gör (eller personligen hitta ditt konto).

— Klart att det tar ork att läsa fördömanden varje dag, och nog kan det hända att respekten för mig som person blir lite lägre hos vissa, konstaterar Miina.

— Ganska många har hittat min profil, allt från gamla lågstadiekompisar till egna nyfikna vänner och kompisars kompisar. Mammas en bekant prenumererade och hann faktiskt berätta åt henne innan jag själv gjorde det.

En pseudonym skyddar till viss del, men inte helt, och även om du inte visar ansiktet går det att känna igen allt från tatueringar till smycken, miljöer, ärr, födelsemärken, rösten eller rentav sättet att skriva.

Om du har tänkt bli lärare, politiker, jurist, läkare, jobba på bank eller inom andra konservativa branscher kan det hända att ett OnlyFans-förflutet sätter käppar i hjulet.

— Jag skulle ändå inte vilja jobba för någon som skulle döma mig för mitt förflutna, eller som oroar sig över “oj, piercingar” eller “oj, tatueringar”, så i mitt fall är det inte en så stor sak, säger Miina.

Läckor och annat som gäckar

Att göra sexarbete som en enskild individ på nätet är långt ifrån en ny företeelse. Redan i början av 2000-talet hade camtjejerna sina egna domäner och camportaler och gjorde allt från grafik till HTML-kod.

När jag kollar upp några av tjejerna jag idoliserade och minns från den tiden har de flesta faktiskt lyckats sudda ut så gott som alla spår.

Att sjunka in i obskyritet på ett dylikt sätt är dock betydligt svårare idag på grund av trackingkakor, sylvassa sökalgoritmer och molntjänster.

När du lägger upp något på internet, om så bakom betalvägg, finns det inte mycket som hindrar en tekniskt kunnig person från att stjäla dina bilder och själv ladda upp dem någon annanstans. 

Du kan mitt i allt hitta en bild på dig själv med en ihopfantiserad undertext som anspelar på till exempel incest, och i värsta fall kan bedragaren tjäna pengar på dina bilder.

Så kallade watermarks, alltså vattenstämplar, skyddar inte så mycket som man skulle kunna tro ens om de placeras mitt i bilden. Intelligenta Photoshop-funktioner såsom content-aware fill fixar numera biffen i ett nafs.

— Nog har jag sett också finska OnlyFans-läckor, men inte att jag själv skulle ha varit med i dem än. Tänker inte så mycket på det eftersom jag ändå inte kan påverka det, konstaterar Miina.

Nätstrumpor och femårsplaner

Många OnlyFans-kreatörer använder plattformen som ett medvetet sätt att finansiera sin utbildning, företagande eller andra framtidsplaner.

På amerikanskt håll har konceptet “stripping your way through college” varit ett etablerat koncept i årtionden, och att sexarbete har flyttat ut på nätet har specifika fördelar och nackdelar.

För Miina har OnlyFans-livet fört med sig ett stort mått befrielse och personlig utveckling.

— Jag har till exempel haft en grav ätstörning och mycket ångest, och att göra OnlyFans blev en del av att förbättra min självkänsla och bli bekväm med den jag vill vara. Jag har definitivt mindre kroppsångest nu, och kan se mig själv i spegeln på ett mer neutralt sätt.

Även hon har tydliga framtidsplaner.

— Min dröm är att fortsätta med min konst och jobba med sexualuppfostran. Sexualundervisningen i skolan är fortfarande alldeles för biologiskt inriktad, “schakki” vet inte hur man har bra sex, skrattar hon.

Madrona Silvander är animatör, frilansskribent och bloggar på madronasilvander.fi.

Vad tycker du?