Hoppa till innehåll

Sexkomplex

Att tala om sex betyder inte att vi ska lista upp våra fetischer eller gå in på intima detaljer vi inte är bekväma att dela med oss. Precis som en diskussion om mental hälsa inte betyder att vi måste skrika ut vår diagnos eller dela med oss om vilka receptbelagda läkemedel vi använder – om vi inte vill det. Men det känns ofta som om vi undviker ämnen som sex på grund av irrationella orsaker så som rädsla över att bli utstött eller att bli bemött med fördomar snarare än förståelse.

Sex är, trots allt, en naturlig del av livet. Våra attityder gentemot sex reflekteras allt för ofta starkt på den stereotypiska finska personligheten; Man är artig men kortfattad och drar en övermarkerad gräns runtom sitt personliga utrymme som man sedan diskret försvarar med tänder och klor.

Måste en vara en generellt social och utåtriktad person för att diskutera sex? Är det bara den modiga eller den “tassiga” typen som har sex? Nej! Hur har vi lyckats skapa en sådan tabu av någonting som berör oss alla, hur i all värld har det blivit ovanligt att tala om någonting så vanligt? Sex och sexualitet är trots allt en drivande kraft som vi alla kan relatera till oavsett kön eller ställning, vare sig man är asexuell, hetero eller gay.

På tal om gay i Finland så har vi har gett grönt ljus för samkönade äktenskap. Vi har snart premiär för Tom of Finland –filmen som handlar om gayikonen Touko Valio Laaksonen som är en av de internationellt mest kända finländska konstnärerna. Vi är för närvarande mitt i en internetkalabalik som uppstod då 16-årige Tuure Boelius blev vald till årets homo. Dessa saker diskuterar och försvarar vi med stolthet, dessa saker håller vi mökä om. Men så fort vi talar om bara sex så stormar säkerheten ur oss.

Är det oron eller skammen om att vi dömer varandras prestationer, jämför oss med varandra? Tror vi verkligen det om personerna kring oss – att de skulle skratta, eller håna oss?  Den enda sansade lösningen är alltså att på grund av rädsla undvika ämnet helt och hållet. Intala sig själv att ingen väl ändå kan relatera till en diskussion om SEX.

Det känns helknasigt, alldeles absurt, att rädsla eller skam ens skulle förknippas med sex. Sex är härligt. Enligt Freud är sexuell energi en del av detet, alltså vårt omedvetna som styrs av grundande drifter. Jag önskar vi var bättre på att följa dessa drifter och framförallt tala om dem mer öppet. Det är aldrig fel att snacka sex.

Vad tycker du?