Hoppa till innehåll

Kritikstorm mot gulisintagning med temat flyktingkris

Studentkåren tog snabbt avstånd från evenemanget och ämnesföreningarna blir nu tvungna att ändra temat.

Under morgonen exploderade sociala medier med nyheten om att tre ämnesföreningar inom Helsingfors universitet planerade att hålla en gulisintagning med temat flyktingkrisen. Studentkåren vid Helsingfors universitets var snabba med att ta ställning i ämnet och gick ut med att de inte är okej med detta.

Ämnesföreningarna Rupla, Daina och Vietti hade planer på att ordna en gulisintagning med temat flyktingkrisen under fredagseftermiddagen. I evenemanget beskriv temat på följande sätt:

“Under “Den tunga vandringen mot EU” lovas utmanande uppgifter och tuffa vardagsmotgångar. (…) Det lönar sig att ta rundvandringen med humor. Det rör sig om en konstperformance. Inget för de känsliga.”

Detta var något som upprörde många och efter att HUS gick ut med ett uttalande emot evenemanget togs det bort från Facebook. Studentbladet ringde upp HUS styrelseordförande Mari Lehtoruusu.

– Flera deltagare kontaktade oss om temat och tyckte det var opassande, säger Lehtoruusu.

Helsingfors Universitets studentkår har haft mycket att stå i under årets gång. Det har varit väldigt oroliga fester i Nya Studenthuset och detta ha gjort att HUS har fått vidta extra åtgärder för att försäkra säkerheten för sina medlemmar.

– I och med alla händelser under året har vi lagt in ännu fler utbildningar för tutorerna och ämnesföreningarna så att vi ska kunna förebygga dessa händelser. Men något sådant här har de inte tidigare varit med om berättar Lehtoruusu.

Hon berättar också att de nu kommer vara i kontakt med ovannämnda ämnesföreningar och meddela att den här typen av verksamhet inte är önskvärt. Enligt hennes uppfattning så kommer temat nu att ändras, men evenemanget ställs inte in.

Förutom HUS har också de ämnesföreningar som stod bakom gulisintagningen fått motta intern kritik. På ämnesföreningen Dainas öppna grupp på Facebook uttrycker en upprörd medlem sitt missnöje.

– Nu skäms man. Har ni varit med och planerat gulisintagningen? Ämnesföreningen har nu ändrat gruppens status till en sluten grupp.

Studentbladet lyckades inte nå ämnesföreningarna för en kommentar under fredagen. Till Iltalehti säger ämnesföreningen Rupla ry att det är medvetna akademiker och de har som tradition att ta upp aktuella frågor under deras evenemang. De säger också att de visste att det fanns en chans för reaktioner på temat, men att de tyckte viktigt ämne som behöver uppmärksammas och att de känner sig missförstådda. Ingen från styrelsen vill dock gå ut med sitt namn.

5 kommentarer till “Kritikstorm mot gulisintagning med temat flyktingkris”

  1. Pingback: Arrangörer försvarar gulisintagning med flyktingtema

  2. Efterlyser lite kritik och ifrågasättande gentemot HUS styrelse och delegation handlande i ärenden som gäller nya studenthusets nattförbud samt musikkorporationernas ”spark” från gamla studenthuset. Tycker just denna redaktion borde vara ännu mer inhusad i varje liten detalj gällande beslutsfattande organ inom HUS. Verkar som ni inte riktigt visar er linje, stöder ni till 100% de beslut som gjorts under vårens lopp?

  3. Pingback: Skolstartens mest bisarra ögonblick

  4. Pingback: Skolstartens mest bisarra ögonblick - Studentbladet

  5. Pingback: Arrangörer försvarar gulisintagning med flyktingtema - Studentbladet

Vad tycker du?