Hoppa till innehåll

Arrangörer försvarar gulisintagning med flyktingtema

Föreningarna hävdar att flyktingtemat misstolkats som förminskade och skyller skandalen på media och drev på sociala medier.

Efter att gulsintagningen fått stark kritik under fredagen och blivit en nationell nyhet valde arrangörerna att ställa in evenemanget. De har nu meddelat att intagningen ordnas senare och med ett annat tema.

Läs Studentbladets nyhet om intagningen här: Kritikstorm mot gulisintagning med temat flyktingkris

Men trots tydligt avståndstagande från studentkårens sida och hård kritik både i sociala medier och nationell nyhetsmedia försvarar ämnesföreningarna sin idé och ber inte om ursäkt.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var en skärmpump från intagningens evenemang på Facebook. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

“Smaklöst men inte rasistiskt”

I ett långt pressmeddelande som skickades ut på fredag kväll skriver arrangörerna att de är både förvirrade och ledsna över hur stor uppmärksamhet det “i HUS proportioner småskaliga evenemanget” fick.

Arrangörerna medger att språket i intagningens evenemang på Facebook var smaklöst, men samtidigt viftar de bort alla anklagelser om rasism och främlingsfientlighet.

– Våra ämnesföreningar hade aldrig för avsikt att såra eller uppröra någon, skriver arrangörerna i sitt gemensamma pressmeddelande. Arrangörerna skriver att de borda ha varit finkänsligare i evenemangets marknadsföring på sociala medier och att “idén om en aktuell och belysande gulisintagning nu hamnade i skymundan på grund av nätislak, medias skandalrapportering och rasismanklagelser”.

Arrangörerna vill alltså inte ta avstånd från sin idé, utan försvarar den istället.

– Pedagogiskt uttryckt var målet var att uppfostra nybörjarna, och varför inte också andra, till kritiska medborgare. Det humorkryddade tillställningen med aktuellt tema skulle inte ha varit ett hån mot någonting utan endast ett sätt att utveckla den akademiska ungdomens förmåga att närma sig frågor ur flera synvinklar. I bästa fall skulle orienteringens punkter ha åskådliggjort, om än minimalt, de asylsökandes utmanande vandring.

Inte rasist, men

I slutet av sitt pressmeddelande tar föreningarna avstånd från rasism. Däremot poängterar de mellan raderna ännu en gång att temat missförståtts och att det inte handlade om dålig humor utan en smart belysning av ett aktuellt tema.

– Vi understryker att vi avsäger oss från all sorts rasism, diskriminering och oetisk verksamhet. Vi önskar ändå att svåra teman också i framtiden kan tas upp på mångsidiga och innovativa sätt.

 

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på finska.

Vad tycker du?