Hoppa till innehåll

Skolstartens mest bisarra ögonblick

Regeringen “satsar” 300 miljoner på utbildning

Utbildning hör till regeringens spetsprojekt som lovats mera fyrk. Men någon glömde säga att regeringen de kommande åren också skär i utbildningen med drygt 600 miljoner de kommande åren. Eller var det en miljard? Eller en dryg miljard?

Juha Sipilä buas ut på Helsingfors universitets inskription

Ända sedan början av valrörelsen i våras har nuvarande statsminister Juha Sipilä kritiserats för att tiga för mycket. Men då Sipilä för en gångs skull lyfter på arslet, släpar sig upp i en talarstol och inför studerande väntas förklara det svikna utbildningslöftet buas han ut och får svårt att haspla ur sig det han har att säga.

A photo posted by Meme Keisari (@memekeisari) on May 27, 2015 at 11:26am PDT

Sipilä klarade åtminstone situationen bättre än Olli Rehn som kände sig kränkt då han inte fått en plats i valpanelen i samma sal i våras och marscherade ut efter ett tårdrypande protesttal. Den här gången var det ändå demonstranterna som fick lämna salen.

Fusion mellan Novia och Arcada “diskuteras” igen

I diskussionen deltar rektorer, lärare och styrelsemedlemmar från alla tänkbara inblandade skolor vilket är bra. Ett litet minus är ändå att ingen lyssnar på varandra, att diskussionen går ut på random utspel i nyhetsmedia och att ingen ännu verkar ha suttit vid samma bord och verkligen diskuterat. Skolornas studerande är givetvis inte inbjudna till “samtalen”.

Persun vill slopa obligatorisk medlemskap i studentkårer

Finsk Ungdoms ordförande Sebastian Tynkkynen är kränkt över artiklar om Olli Immonen i en studenttidning och hittar på att studentkårer är rödgröna och onda organisationer som inte representerar medlemmarna. Enligt Tynkkynen är obligatoriskt medlemskap lika slirat som att FSF:s ordförande skulle tvingas gå med i Sannfinländarna och betala medlemsavgift. Förutom att liknelsen inte håller glömmer Finsk Ungdom bort att det faktiskt finns bra argument för att slopa obligatoriskt medlemskap.

SF-klubben vid ÅAS försäkrar att alkoholfria gulisintagningar är ok i riksradio

Antingen hallicunerade vi eller så sade verkligen SF-klubbens ordförande Oscar Nyman i Radio Extrem (3.9) att SF-klubben är måna om att gulisintagningen kan vara alkoholfri.3rpm6e

Gulisintagning med flyktingtema

Tre ämnesföreningar vid Helsingfors universitet tyckte att det var en bra idé att ha flyktingtema på sin gulisintagning. Vem som helst, utom uppenbarligen arrangörerna själva, kunde ha förutspått skandalen. Till råga på allt försvarar sig anonyma arrangörer i kvällspressen med att syftet att lyfta den viktiga frågan. Morjens.

SHS går ur SSI och blir utan Studentbladet

Höstens största anti-nyhet. Att hankeiterna lämnar Studentbladet kom knappast som en stor överraskning för någon, men orsaken till att de sticker förblir något diffus. Inför bladets osäkra framtid vill redaktionen ändå passa på att tipsa om lediganslagna redaktörsjobb från och med årsskiftet. Annons finns på sista uppslaget i senaste tidningen och också hankeiter får söka.

via GIPHY

Studerande i Helsingfors ockuperar hus…igen

1960-talet ringde. De ville ha tillbaka sin grej. Nåjo, efter en vecka instängda i en svettig föreläsningssal lärde vi oss ändå att det finns nån slags sisu kvar i studentrörelsen… Om man med studentröreslsen menar ”the usual suspects” Vänsterunga, Sitvas och A-ryhmä som syntes mest vid demonstrationen medan t.ex. svenskspråkiga studerande och högergrupperingar lyste med sin frånvaro.

Vad tycker du?