Budgetera, placera med framtiden i åtanke och ta studielån om det behövs. Här är chefsekonomens tips på hur du stärker din privatekonomi som studerande.
Studietiden är ett stort ekonomiskt pussel. Hyran ska betalas och mat måste man äta. Samtidigt tenderar inkomsterna att vara på en blygsam nivå.
Vad kan man då som studerande göra för att stärka sin privatekonomi? Studentbladet ställde den här frågan till Lasse Corin, chefsekonom vid Aktia.
– Mitt första råd till unga är faktiskt att det lönar sig att studera. En examen betyder inte nödvändigtvis att man blir rik, men det är ett bra sätt att nå den genomsnittliga medianlönen, konstaterar Corin.
Problemet här är bara att det tar flera år innan den så eftertraktade medianlönen börjar rulla in. Som tur finns det ändå sätt att hålla sig flytande även under studieåren.
– Sparande är naturligtvis viktigt, men väldigt mycket handlar också om budgetering. Hur använder du pengarna du har till ditt förfogande?
– Idag är det väldigt lätt att betala med kort och därför är det viktigt att följa med vad man köper. Många små inköp blir lätt i längden dyra. De flesta banker erbjuder väldigt bra mobil-appar där du kan se exakt hur du spenderar dina pengar, säger Corin.
Hur ska man förhålla sig till studielånet?
Mellan åren 2013 och 2023 fördubblades antalet studerande som lyfter studielån. De senaste åren har antalet ändå minskat något. Hennamari Mikkola, forskningsprofessor vid FPA, menar att det kan bero på den tuffa arbetsmarknaden och ekonomins svaga tillväxt i Finland. Förra året lyfte sammanlagt 156 000 studerande lån.
Från och med augusti steg den statliga borgen för studielån, ett beslut som regeringen Orpo gjorde för att kompensera nedskärningarna i bland annat bostadsbidraget. Beslutet har kritiserats eftersom det i längden kan tvinga studerande att i högre grad finansiera sina studier med lån.
Corin menar ändå att studielånet inte behöver vara en dålig sak.
– I allmänhet tycker jag att finländare har en lite väl negativ inställning till lån. Frågan är alltid vad man använder lånet till. Om studielånet möjliggör att du kan studera och bli klar med din examen så är det absolut ett vettigt lån. I mina ögon är studielånet ett av de bättre lånen man kan ta, konstaterar Corin.
Det lönar sig att placera
Förutom stöd, lån och budgetering är naturligtvis placerandet en viktig aspekt av allas privatekonomi, även så för studerande.
– I den mån det är möjligt lönar det sig att börja placera redan under studietiden. I det skedet ska man inte fästa så stor vikt på summornas storlek, det viktigaste är att man kommer igång. Sedan när man kommer in i arbetslivet och har bättre möjligheter att investera har man redan vanan inne så att säga, säger Corin.
Det kan ändå vara skrämmande att investera sina surt förvärvade slantar, speciellt med tanke på det osäkra ekonomiska läget. Vågar man verkligen hålla på och placera samtidigt som Trump-administrationen på andra sidan Atlanten gör sitt yttersta för att orsaka så mycket ekonomiskt kaos som möjligt?
Här uppmanar ändå Corin att man ska hålla huvudet kallt.
– Egentligen är det här en lärorik tidsperiod. Värden på ens potentiella placeringar rör på sig väldigt mycket just nu. Under veckan har trenden varit negativ men igår steg Helsingforsbörsen med åtta procent. Det viktigaste är inte huruvida man köpt aktier på rätt dag utan att man lär sig att tåla osäkerheten.
Eftersom vi här talar om långtidssparande behöver inte den senaste tidens berg- och dalbana på börsen ha en så stor skillnad.
– Det som är viktigare än börsens fluktueringar är att man lär sig hur man placerar. Det handlar om gamla lärdomar, som att man till exempel inte ska investera mer än vad man har råd med. Du vill inte tvingas att sälja aktier under en ogynnsam situation bara för att du inte klarar dig annars, säger Corin.