”Försvinner en roll så blir det kaos, oavsett hur liten eller stor rollen är”
Varje år skapar studerande vid Arcada en liveshow som en del av studierna. I år heter produktionen Campus Carnage, en gameshow där studerande från fyra olika högskolor drabbar samman i en rad olika utmaningar. Strunt i universitetsrankingarna, nu avgörs det vem som verkligen är bäst.
En 30 minuters liveshow dyker ändå inte upp ur tomma intet, bakom kulisserna arbetar 40 arcadastuderande på högvarv. Själva produktionen körde igång i oktober, och på cirka två månader har manus, scenografi, regi och musik skapats från scratch.
En lyckad liveshow
När Studentbladet besöker Arcadas studio har en inspelning just avslutats. I en rafflande semifinal är det ett besviket Aalto-lag som till slut får se sig besegrat av Helsingfors universitet.
– Det känns ofta som att det är något som saknas eller som att någonting går fel. Men sen när det väl gällde så gick allting bra. Den känslan fick man nog till slut, jag är nöjd över hur bra det blev, berättar Emilia Lindholm som skött kamerorna.
Det är överlag ett nöjt produktionsteam som ställer upp på intervjun, vilket också märks när de svarar på frågorna.
– Sist och slutligen har vi alla samma mål, vi vill att sändningen ska bli så bra som möjligt. Det märks också i hur alla arbetar, speciellt under inspelningsdagarna. Det är 100 procent fokus, och vi är supernöjda, säger huvudregissören Pia Krogerus.
Här får Krogerus medhåll av Benjamin Bäckström som har ansvar över grafiken.
– Inspelningsdagarna är en helt annan upplevelse jämfört med övningarna. Det blev superlyckat, båda lagen bidrog med en energi som gjorde hela showen bättre, berättar han.
Mycket detaljer som måste stämma
Det är ett väloljat produktionsteam som arbetar bakom kulisserna, och så måste det också vara. Allting måste fungera precis som planerat, möjligheten att editera bort missar finns inte.
– Det är väldigt mycket som händer under själva inspelningen som utomstående kanske inte tänker på. Det finns en person som håller koll på tiden, det finns en som styr upp kamerateamets arbete, ljudnivåerna ska justeras och alla måste hela tiden kommunicera med varandra. Varje detalj måste stämma, säger Elin Porthin, som är ansvarig för social media.
– Ett av spelen var charader och då såg ljusteamet till att det blev grönt när de svarade rätt och rött när de svarade fel. Utöver det har teamet koll på spotlightsen och såg till att alla var upplysta, fyller Lindholm på.
Enligt Porthin finns det ingen oviktig roll i produktionen, alla 40 personer behövs.
– Försvinner en roll så blir det kaos, oavsett hur liten eller stor rollen är.
”Man får jobba på riktigt”
– Det som är bra med den här kursen är att man får jobba på riktigt, man lär sig hur det funkar inom branschen. Det har varit roligt, bortsett från att hålla koll på budgetar och redovisa utgifter, det är lite mindre spännande, berättar Albin Ljungqvist som är producent för Campus Carnage.
Just det att man på riktigt får testa på yrket är något som uppskattas. För många är det första chansen att arbeta med en så stor produktion och första gången man får chansen att vara i en ansvarsroll.
– Det kommer hela tiden små överraskningar fast man tror att man har koll på läget. Våra lärare har hela tiden varit till stor hjälp. De har jobbat inom branschen och kan ge väldigt konkreta råd och konkret guidning, säger Krogerus.
Nästa avsnitt av Campus Carnage sänds imorgon klockan 14.30, då möts Hanken och Helsingfors universitet i finalen.