Hoppa till innehåll

Vi bad en sommelier smaka på Alkos billigaste skumvin: ”Man får vad man betalar för”

Vappen är här, och för många är det en självklarhet att fira med skumpa. Men hur ska man göra om man vill fira valborg med bubbel och samtidigt spara pengar? För att hjälpa till med det här har Studentbladet bett sommeliern Jesper Hansén bedöma Alkos billigaste skumvin. I slutet av artikeln rekommenderar han också själv ett billigt men bra skumvin.

– Mitt förhållande till skumpa är väldigt bra. Det står nog alltid en skumvinsflaska på mitt bord om jag ordnar något kalas, säger Jesper Hansén.

Hansén är ordförande för Svenska Munskänkarna i Finlands lokalavdelning i Pargas. Han avlägger för tillfället den sista sommelierkursen som föreningen ordnar, och har redan möjligheten att jobba som sommelier om han skulle vilja det.

Jesper Hansén betalar aldrig mindre än 10 euro för skumpa. Nu ska han få smaka få fem sorter som alla kostar mindre än det. Foto: Anni Vanhanen

Själv brukar han betala omkring 30 och 40 euro för en flaska, men han säger att han har betalat kring 400 euro för en flaska som han anser att var värd priset.

– Det finns nog skumvin och champagne som kostar mellan 300 och 500 euro som jag kommer ihåg ännu i dag, fast jag drack dem för 10 eller 15 år sen, säger han.

Till saken

En flaska billig skumppa med grafik om produkten.
Foto: Anni Vanhanen, grafik: Kalle Grönroos

Doft: Söt doft som påminner om varmare klimat. Här finns banan, lite persika men också lite syra. 

Smak: Konstgjord ton, men ganska torr utan mycket restsocker. Inte mycket sötma. En del syra, men inte väldigt mycket. Ganska lite bubblor för att vara ett skumvin. Det tyder på att det är ett vin dit man i efterhand har tillsatt kolsyra, snarare än att tillsätta det genom en jäsningsprocess.

– Här känner vi nog av priset. Det är inte fruktansvärt dåligt, man kunde till och med kombinera det med enklare maträtter. Men jag skulle nog inte vilja ha värst många glas av det här som sådant. Det här är nog under medelmåttet men inte ändå i bottnen, säger Hansén.

Bedömning: 4/10

En flaska billig skumppa med grafik om produkten.
Foto: Anni Vanhanen, grafik: Kalle Grönroos

Doft: Tydlig päronton, gröna äpplen men också citrusfrukter som citron och lime. Väldigt torr doft, inte mycket sötma.

Smak: Torr, inget restsocker. Bra syra, välbalanserad. Varken syran eller sötman tar över, man får smaken av druvorna. Gröna äpplen och päron kommer igenom i smaken. Lite beska i slutändan. Relativt välbalanserad. Mera bubblor än i Jean Pierre Classique Dry.

– På det stora hela så är det ganska enkelt, men helt okej. Den här är till och med bättre än den förra. Här har man antagligen också först gjort ett vitt vin, och sedan lagt till kolsyra, säger Hansén.

Bedöming: 5/10

Foto: Anni Vanhanen, grafik: Kalle Grönroos

Doft: Aromatisk. Essensig. Oäkta. Sticker nästan lite i näsan. Lite jordgubb, lite hallon, men också litchi och en doft som påminner om kaktus. Doftar lite som nyklippt gräs.

Smak: Inte så bra balans, sötman tar över. Essensen kommer fram och lämnar nästan en obehaglig smak. Inte så mycket bubblor. Enkelt och obalanserat.

– Här har du restsötma, och sockret kommer fram. Den påminner om jordgubbsgodis som nog inte ens har varit nära en jordgubbe under tillverkningsprocessen. Här har man definitivt använt tillsatsämnen, bedömer Hansén.

Bedömning: 2/10

En flaska billig skumppa med grafik om produkten.
Foto: Anni Vanhanen, grafik: Kalle Grönroos

Doft: Lite avslagen Fanta. Apelsinen kommer klart igenom. Svårt att bedöma vilka andra druvor eller aromet som finns med på grund av apelsinen.

Smak: Som man förväntar sig. Bra smak för att vara ett smaksatt bubbelvin. Vill man ha mimosa så är det här ett bra alternativ till exempel till en brunch. Levererar vad den lovar.

– Den smakar som man förväntar sig, och det är en positiv sak. Jag är inte besviken. Det är inte säkert att man för samma pris själv skulle kunna göra en bättre mimosa, säger Hansén.

Bedömning: 3/10 (poängavdrag på grund av smaksättningen)

En flaska billig skumppa med grafik om produkten.
Foto: Anni Vanhanen, grafik: Kalle Grönroos

Doft: Essensig. Så som jordgubbar doftar i en Astrid Lindgren-saga. Doftar nästan mer smultron än jordgubb, men oavsett inte äkta.

Smak: Röd muminläsk. Tydlig jordgubbssmak, men oäkta. Sannolikt torr vitvin som bas och inte så mycket restsocker. Ganska mycket bubblor, väl kolsyrad.

– För mig är det här inte skumvin. Det här är inte vad man vill ha, eller åtminstone inte vad man borde vilja ha. Är man 18 år och vill ha något sött, blaskigt och äckligt så kan det här vara bra, men det här hör nog inte till skumpavärlden enligt mig, säger Hansén.

Bedömning: 1/10

Billig skumpa innebär kompromisser med kvalitet

Ingen av Alkos billigaste skumvin fick alltså något grymt bra mottagande. Betyder det här alltså att man alltid måste använda stora summor för att hitta ett gott skumvin? Nej, menar Hansén.

– Det är möjligt att hitta en vettig kvalitetsnivå för ett lågt pris, så länge man inte har för höga förväntningar. I den här prisklassen kompromissar man när det gäller kvaliteten, man får helt enkelt vad man betalar för, säger han.

Hansén passar ändå på att rekommendera en billig skumpa för att se till att Studentbladets läsare inte går tomhänta från den här artikeln. 

Jaume Serra är en spansk cava som kostar 11 euro på Alko. Den har en riktigt bra balans, och den passar bra för en vanlig kväll om man inte vill använda för mycket pengar. Av Alkos sortiment tycker jag att den har en av de bästa förhållandena mellan pris och kvalitet, avrundar han.

Det är lätt att le när man får dricka skumpa som ser ut så här. Foto: Anni Vanhanen

Vill du hitta andra billiga dryckestips? Läs Studentbladets artikel från 2021 där vi bad sommelieren Martin Nordell smaka på Alkos billigaste vin!

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?