Billigt och bra - måste man sätta ut halva budgeten på ett skapligt vin, eller klarar man sig utan att lyfta studielån? Bild: Melissa Brown

I Alkos sortiment finns det sammanlagt 5388 viner i olika storlekar och prisklasser. Att man som ung och dum med tvåsiffriga summor på sitt bankkonto lätt tappar bort sig i vinvärlden borde alltså inte överraska någon. För att reda ut vilka vin som passar för en studerandebudget och faktiskt är värda något, har Studentbladet tagit hjälp av vinexperten Martin Nordell.

— Man blir aldrig fullärd i vinvärlden, det är just det som är spännande.

Så beskriver Martin Nordell sommelieryrket. Han har ett diplom från Wine & Spirit Education Trust och han jobbar för tillfället på en master of wine-examen. Enligt honom kommer många in på sommelierbanan av en slump, och så gick det också för honom.

— En kompis frågade om jag kunde komma till hans jobb och hålla en vinprovning. Då var det alltså på nivån att jag var någon som ”tycker om vin”. Det gjorde jag, det var jätteroligt och det gick tydligen ganska bra, för att jag fick fyra bokningar till efteråt. På den vägen har jag varit sedan dess, berättar han.

Till saken

Viña Maipo. Bild: Melissa Brown
Viña Maipo (7,48 €). Chardonnay, Chile, årgång 2020. Bild: Melissa Brown.

— Det här är ett ganska ungt vin. Chile är en ganska varm region, så jag kan tänka mig att jag kommer att hitta aromer av tropiska frukter. Lite mango, lite passionsfrukt och lite ananas. En ganska bra syra, alltså en fräschhet. Ett vin som är lätt att dricka, förutspår Nordell redan innan han smakar på vinet.

Men hur lyder domen?

— Här finns citrus, men här finns också passionsfrukt, mango, ananas och sådana här aromer. Här finns en liten sötma, som framför allt känns i eftersmaken. Eftersmaken är också ganska lång, vilket betyder att det är frågan om ett kvalitetsvin.

Nordell säger att det är svårt att poängsätta vin, eftersom det inte finns någon objektiv måttstock. Föga överraskande är det heller ingen bra idé att jämföra ett vin som kostar 7,50 € med världens bästa vitvin. Trots det här ger Nordell tre stjärnor av fem åt Viña Maipo.

Don Opas. Bild: Melissa Brown.
Don Opas 2020 (6.99 €). Tempranillo, La Mancha, årgång 2020. Bild: Melissa Brown.

— Man kan inte läsa lika mycket av etiketten på den här flaskan som med förra vinet. Det är egentligen ganska typiskt om man ser tillbaka i historien. Det var i nya världen, alltså utanför Europa, som man började prata om druvor och årgångar på ett helt annat sätt, säger Nordell.

La Mancha är en varm region i centrala Spanien. Nordell förutspår att det här kan ge en viss sötma åt vinet.

— Vi kommer att känna ganska mycket röda bär, som hallon, jordgubbar, kanske lite mot blåbär, men det är knappast något fylligt vin, utan snarare medelfylligt. Det är därför som det är först av de rödvin vi smakar på.

Men det var inga trevliga och söta aromer som väntade i flaskan.

— Det känns lite rått, tycker jag. Det är inte riktigt färdigt, men jag tror inte att det här blir bättre av att mogna heller. Eftersmaken består mest av en syrlighet, alltså sura och icke-mogna körsbär och lite lingon. Riktigt mycket syra, och jättelite fruktighet. Ingen bra kombination, konstaterar Nordell.

Don Opas får noll stjärnor.

— Om det blir sämre så far jag hem.

Santa Cecilia. Bild: Melissa Brown.
Santa Cecilia (7,48 €). Merlot, Chile, Valle Central, årgång 2020. Bild: Melissa Brown.

— Nu är vi tillbaka i Chile, och det gör att vi kan läsa av mycket mera från frametiketten. Eftersom det är merlot förväntar jag mig lite plommon, lite björnbär, lite blåbär, kanske till och med lite choklad, förutspår Nordell om Santa Cecilia.

Lyckligtvis för Studentbladets del var Santa Cecilia bättre än Don Opas. Nordell bedömer att vinet är bra med tanke på dess ödmjuka pris.

— Det är ett medelfylligt vin. Det finns mörka frukter, men det finns också lite choklad- och kaffearomer. Jag kan tänka mig att här är någon form av ek som har använts. Det kan vara frågan om ekspån eller ekchips som har varit med och gett vinet den här sortens aromer. Ett välgjort vin med en bra balans, åtminstone jämfört med det föregående, bedömer Nordell.

Santa Cecilia får två och en halv stjärna.

Frontera. Bild: Melissa Brown.
Frontera (7,48 €). Cabernet Sauvignon, Chile, Valle Central, årgång 2020. Bild: Melissa Brown.

— Cabernet Sauvignon är ursprungligen en Bordeauxdruva, och världens kändaste druva. Den påminner lite om merlot, så det är frågan om mörka bär. Det finns lite kaffearomer, men främst björnbär, boysenbär och blåbär. Kanske till och med lite plommon, berättar Nordell om Cabernet Sauvignon.

Frontera har en del gemensamt med Santa Cecilia. Båda vinen är från Valle Central i Chile och har ett rätt trevligt pris på under åtta euro. Dessutom är Merlot och Cabernet Sauvignon båda ursprungligen Bordeauxdruvor.

— Jag tycker att det här, precis som det föregående, är en bra kombination av lite strävhet från ekanvändning, bra syra och bra intensitet av fruktaromer.

Också Frontera får två och en halv stjärna av Nordell.

Om skribenten
Publicerad
oktober 21, 2021

Lämna ett svar