Hoppa till innehåll

Studio Soc&Kom ska bli en av de effektivaste i Finland

Studion på Soc&kom har sedan förra året fått en rejäl uppdatering. — Målet är att studion ska bli en av de effektivaste, pålitligaste och flexibla i Finland, säger Mats Söderman, koordinator för den digitala utvecklingen och utbildningen på Soc&Kom.

Vi befinner oss inne i studiorummet på Soc&Kom. Alva Stenman som studerar socialpsykologi på tredje året och som just nu gör sin praktik hos studio Soc&Kom, förbereder sig för att sätta igång inspelningen av podden “Vi i Studorg”. Podden är ett samarbete med Studio Soc&Kom och drivs av studenter som är engagerade i studentföreningen StudOrg. 

Jag har lärt mig att använda programmen på pc-datorerna. Men det här inspelningsprogrammet, det är så svårt, säger Stenman och skrattar.

Senaste utrustningen

Rummet påminner om vad som för mig liknar något av en rymdstation. Inne i studion står de inbjudna studenterna i socialpsykologi, Victoria Myntti och Aili Lundin och universitetslektorn i journalistik Jenny Stenberg-Sirén och justerar hörlurarna och mikrofonerna. 

Jag får ofta frågan ”när är studion klar” och svaret är alltid att den kommer aldrig bli klar, utan den är redan i användning, men under ständig utveckling, säger Mats Söderman. Bild: Sandra Broborn

Podden har hittills gjort ett avsnitt tidigare. Den här gången handlar podden “Vi i Studorg” om studierelaterade frågor som poppat upp på Soc&koms kanal på appen Jodel. Till exempel hur man kan skaffa nya vänner som student i en ny stad.

Söderman tittar på Stenman och berättar att alla tekniska detaljer till sist är i sin ordning. 

Okej, ni kan börja, säger Stenman i mikrofonen från kontrollrummet som går in till studion.

Hur får man vänner?

Enligt Stenberg-Sirén är det ett hett tips att vara så aktiv som möjligt på distanslektionerna för att knyta nya kontakter.

— Ha på kameran och delta i breakout rummen, som en del avskyr mer än allt annat, tipsar universitetslektorn i journalistik Jenny Stenberg-Sirén, som ett sätt att skaffa nya vänner. Bild: Sandra Broborn

Enligt Lundin är Gulisveckan ett ypperligt tillfälle att skaffa sig nya vänner.

— Alla är nya, börjar på en ny skola, då har man jättemycket gemensamt redan där. Det ordnas evenemang där man har chans att träffa nya människor, säger Lundin.

— Var öppensinnad, träffa människor och ta ansvar för att själv ta kontakt, säger Victoria Myntti. Bild: Sandra Broborn

Studio för alla 

Studiorummet på Soc&Kom är till för alla i huset – studenter såväl som lärare. 

Det är därför det är härligt att få in andra människor i den här podden så att studenterna också förstår att de kan komma hit med låg tröskel och spela in, säger Stenman. 

Hittills har studion samarbetat med Rättsvetenskapliga podden, som drivs av Ulrika Krook, barnrättsjurist och universitetslärare i rättsvetenskap på Soc&kom. 

De gjorde en webcast under Barnrättsveckan med Mikko Ollikainen som är riksdagsledamot, säger Stenman.

Grunden viktigast

Enligt Söderman finns det tre huvudsakliga prioriteter i en studio: grunden, användarvänlighet och flexibilitet. 

— Grunden, eller kärntekniken är mycket viktig. Den är avgörande för att kunna bygga ut i framtiden. Mikrofoner, kameror, datorer och programvara kan alltid relativt lätt bytas ut och uppgraderas, säger Söderman.

Att studion behövde förnyas var en självklarhet för Söderman, som tidigare bland annat arbetat som medietekniker vid Svenska Yle på radiosidan och för övrigt med olika sorters medieproduktioner och format I olika roller. 

Precis som med ett hus med svag grund är det varken tryggt eller konstruerat för att hålla över tid, säger Söderman. 

— Vi har under det här projektet flera gånger tagit ett steg tillbaka och tänkt om när vi insett att det finns en alternativt bättre lösning än den som vi tidigare hade ställts in oss på, säger Söderman.

Sedan dess har Söderman fått fria tyglar att utveckla studion.

Vår teknik är på samma nivå som Yle och andra stora mediehus i världen, men vi har en hel del funktioner och arbetssätt som ändå skiljer sig, säger Mats Söderman. Bild: Sandra Broborn

Vad har du för vision för Studio Soc&kom?

— Att personal och studerande vid Soc&kom ska ha möjligheten att i en trygg miljö med pålitligt teknik kunna skapa digitalt material för olika syften. Vi vill att vår verksamhet och arbetssätt ska vara ett gott exempel och inspirera andra, säger Söderman.

**

30 minuter senare, är det dags att stänga av poddinspelningen. 

Hörni, underbart är kort som man kan konstatera. Vi måste börja avrunda, säger Beijar. 

Hur känns det nu Alva Stenman, du som både har poddat och spelat in?

Båda är lite utanför min bekvämlighetszon för jag har inga tidigare erfarenheter av det. Men det har varit jätteroligt och utvecklande på riktigt för jag tror att det är saker som man har mycket nytta av att lära sig, säger Stenman. 

“Vi i Studorg” släpptes på Spotify i december 2021.

Studio Soc&Kom

  • Är Soc&koms egen kanal och kan så småningom hittas på Youtube, Instagram, Soundcloud, Spotify och Apple Podcast
  • I studion finns möjlighet att producera podcast, webcast, live-stream och studenterna kan lära sig moderna arbetssätt vid radiostationer med de välkända programmen inom mediebranschen
  • Studion har samma medieteknik som Svenska Yle
  • Soc&koms audiovisuella studio har finansierats av Konstsamfundet, Helsingfors universitet och Soc&kom

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?