Hoppa till innehåll

Såhär överlever du januari

Julen är över, nyår är bortsupen och ett minne blott, för en del av oss. Funderar du på hur du ska klara din ekonomi januari ut? Studentbladet ger dig sina bästa life hacks för att spara in på onödiga kostnader och spana in nya upptäckter.

1. Ha en vit månad

Dricker du öl eller annat bubbel varje helg? Sluta med det och testa nya fritidsaktiviteter i en månad. Gå på en kaffe istället för på öl. Spendera mer tid i naturen än på krogen. Övertyga dina vänner om detsamma så blir det lättare. Både kroppen och plånboken kommer att tacka dig för besväret. 

2. Se över dina prenumerationer

Hur många aktiva prenumerationer har du på tjänster som Spotify, Netflix eller andra prenumerationsappar? Fråga vänner och familj om ni kan dela på era konton. Eller app-detoxa en månad och säg upp prenumerationerna. Du kan spara tiotals euro på det.

3. Laga mat med Portionen under tian

Med den populära 300-kronorsveckan har den legitimerade dietisten Hanna Olvenmark komponerat vardagssmarta, hälsosamma och billiga recept som alla landar på under 1 euro. Om du inte vill slita i köket finns ResQ Club-appen där du kan köpa lyxig vardagsmat till en bråkdel av priset. Restauranger säljer hellre mat som blivit över än att slänga – det lönar sig att utnyttja!

4. Trampa istället för att voia

Ofta tar det lika lång tid att cykla som att ta en voi. Klä dig i lager på lager och håll dig på plogade vägar!

5. Använd egen vattenflaska/läskflaska istället för att köpa vatten på flaska

Om du slutar att köpa en 50 centiliters PET-flaska per dag tjänar du under ett år in 456 euro. Du besparar dessutom miljön på 23 kg koldioxid, åtgången det skulle innebära för att tillverka PET-flaskorna.

6. Checka dina fasta kostnader

Är du student kan du oftast få rabatt på hemförsäkring, busskort eller internetuppkoppling eller kanske till och med på ditt mobilabonnemang?

7. Utnyttja det som är gratis

Låna sällskapsspel, pyssla, streama, spela tv-spel på bibliotek istället för att lägga ut ur egen ficka.

8. Behöver du klippa dig?

Be en anförtrodd kompis, syskon, familjevän eller bekant klippa dig till kompispris. Eller är du våghalsig själv? Mössan kan användas nästan året om!

9. Återanvänd det du redan har

Koka diskborstar, disktrasor, munskydd. Och lappa hål på plagg med nål och tråd. Kanske har någon äldre familjemedlem ett gammalt coolt lappmärke som ligger och skräpar som du kan lägga band på? Kan du inte själv – be någon som kan och erbjud något i utbyte. Eller kolla på Youtube – där finns hundratals tutorials.

10. Tröttnat på garderoben?

Byt tio plagg med en vän som har en stil som faller dig i smaken. Hurra vad billigt det blev med en ny garderob!

11. Känner du dig bara fattig, tråkig och uttråkad?

Skaffa Geoguessr. Där blir du desto rikare på nya coronavänliga vyer. Spelet går ut på att gissa var du är på kartan och samla poäng. Lite som “På spåret”, fast utan ledtrådar. Skadar inte att testa!

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Etiketter:

Vad tycker du?