Hoppa till innehåll

Kolumn: Sluta förminska dig själv!

I maj 2021 befinner jag mig i slutskedet av mina studier. Universitetet har gett mig otroligt mycket: jag har lärt mig massor om omvärlden, men också om mig själv och mina egna styrkor och svagheter. En av de viktigaste sakerna som jag har förstått mig på är att vi – unga studerande – inte ska nedvärdera våra kunskaper och förmågor.

Om man ännu inte har hunnit få in en fot på arbetsmarknaden kan det vara väldigt svårt att bedöma sin egen kompetens. Man har lärt sig mycket via studierna, men hur ska alla kunskaper tillämpas? Det kan kännas frustrerande att vara bara studerande utan relevant arbetserfarenhet. Eller kanske man redan har någon slags erfarenhet, men den är inte tillräcklig för drömjobbet, och det kan kännas omöjligt att få jobba med sådana saker man verkligen brinner för.

Det kan vara ganska vanligt att man som studerande nedvärderar sina kunskaper – men denna press kommer ofta från samhället. Eftersom det är flera praktikplatser som erbjuder lön som är alldeles för låg (eller ingen lön alls) i samband med uppgifter som inte motsvarar ens utbildningsnivå börjar man tro att det är rimligt för nyutexaminerade. I själva verket är det inte.

När man söker jobb eller planerar sin framtid är det speciellt viktigt att sluta förminska sig själv och nedvärdera sina kunskaper. Vi har lärt oss massor på universitetet, men det finns också mycket som vi har lärt oss via våra hobbyer och intressen – allt detta kan utnyttjas i arbetsuppgifter och karriärplanering.

Under studietiden har vi lärt oss av landets bästa experter – detta är faktiskt en stor fördel som andra nödvändigtvis inte har. Vi har lärt oss att ta ansvar och samarbeta, planera och förverkliga små och stora projekt, arbeta på olika språk och använda oss av våra egna styrkor. Det finns massor med nyttiga kunskaper som vi har lärt oss och som vi kan använda vid rätt tillfälle. Vi måste bara tro på oss själva och förstå att vi redan har alla kunskaper som krävs.

En annan viktig kliché som ganska ofta stämmer är att självsäkerhet spelar en stor roll. En självsäker person har större chanser att lyckas och nå framgång i den stora karriärvärlden. Att kunna presentera och marknadsföra sig själv på ett rätt sätt är en sak som kan öppna många dörrar och erbjuda fina möjligheter inte bara i arbetslivet men också på andra områden i livet. Att våga lyfta fram det bästa som vi är och som vi har är en avgörande faktor i jakten på drömlivet.

Världen är full av möjligheter som bara väntar på modiga individer. Tveka alltså inte och var redo att ta det du vill ha!

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?