Hoppa till innehåll

Elitidrottare: Viktigt att även ha en utbildning 

Hur kombinerar de studier med elitidrotten? Varför studerar de vid sidan om idrotten och vilka delar av studielivet måste de välja bort?  Två fotbollsspelare och en handbollsspelare berättar hur de kombinerar idrotten med studierna. 

Van att kombinera studier och fotbollen 

Minea Lassas spelar fotboll i ligalaget PK-35 Helsingfors och har börjat studera medicin vid Helsingfors universitet den här hösten. 21-åringen från Borgå tycker inte att det finns några större utmaningar med att kombinera fotbollen och universitetsstudierna.  

– Det fungerade bra redan i gymnasiet. Jag kan inte delta i alla sociala evenemang men deltar i de som jag hinner med, säger hon. 

Hon upplever det inte heller som stressigt att kombinera studierna med fotbollen. Det är istället skönt att ha ett klockslag då man kan släppa allt studierelaterat och fokusera på fotbollen.  

Har du träningar eller skolarbete varje dag? 

– Nästan varje dag nog. Det finns alltid något kring studierna som ska göras. 

PK-35 tränar fyra dagar i veckan och spelar ut över det en match i veckan. 

Lassas tänker hålla en normal studietakt trots spel i Nationella ligan. Hon säger att alla studerande på medicinska fakulteten som började på hösten går samma kurser samtidigt.  

– Ännu har studierna och fotbollen inte krockat med varandra. Men om de gör det går matcherna före. 

Var det ett självklart val att studera vid sidan om fotbollen? 

– Ja, absolut! Fastän fotbollen är viktig för mig är studierna minst lika viktiga.  

– Att studera medicin är något som jag har drömt om att göra länge och jag är mycket intresserad av ämnet, säger Minea Lassas.   

Ansvaret ligger hos en själv 

Ian Martin är 23 år gammal och är hemma från Sjundeå. Han kombinerar studier vid utbildningen av förstavårdare vid yrkeshögskolan Arcada med spel för Dicken i Handbollsligan. Han tycker att studier och samtidigt idrottande på hög nivå har sina utmaningar. 

Ian Martin spelar handboll och studerar vid Arcada.

– Den största utmaningen är att få tiden att räcka till. Föreläsningar och praktiska övningar krockar också ibland med träningar eller matcher, säger han. 

Han tillägger att det största ansvaret ligger ändå  en själv. Det gäller att ha ett välstrukturerat schema som gör att skolan och idrotten går ihop. 

– Man måste ha en god självdisciplin för att kunna kombinera skola och idrott. Jag deltar nästan aldrig i studie-evenemang. Under Coronapandemin har det inte heller ordnats några, så risken att missa några har varit obefintlig. 

För Martin var det ett självklart val att kombinera studierna med handbollen. Han anser att det är viktigt att studera och skaffa sig ett yrke. 

– För min del stod det mellan att jobba eller studera vid sidan om handbollen. När jag väl kom in på förstavårdslinjen var beslutet enkelt att fatta. 

Är det vanligt bland elitidrottare att kombinera studierna och idrotten? 

– Jag tror nog att det är relativt vanligt att kombinera studier med handboll. I Dicken jobbar även många vid sidan om handbollen eller går i gymnasiet.  

Martin tror att det inte är någon större skillnad mellan män och kvinnor när det gäller att kombinera idrott och skola.  

– Handboll är en amatörgren i Finland. Det finns alltså inga större möjligheter att livnära sig enbart på idrotten, säger Ian Martin.  

Uteblivna studieevenemang ingen förlust 

Eva Nyström spelar fotboll i Umeå IK FF och studerar juridik vid Umeå universitet. Hon inledde studierna i Stockholm men flyttade efter ett år till Umeå. En högre nivå på fotbollen lockade henne norrut.  

– I Stockholm spelade jag för AIK i Elitettan, men jag ville hellre spela i Damallsvenskan. Därför flyttade jag till Umeå. Universitetet i staden är även ett idrottsuniversitet, säger 21-åringen Nyström, hemma från Helsingfors.  

Eva Nyström kombinerar fotbollen med juridikstudier.

Hur tycker du att det fungerar att kombinera studierna med fotbollen? 

– Det fungerar bra. Det gäller ändå att planera sin tid ordentligt, säger hon.  

Vid ett idrottsuniversitet går idrotten före studierna, vilket gör det smidigt att kombinera studierna med idrotten. 

Hon medger att det ibland uppstår stressiga situationer då det inte blir mycket fritid över. Hon säger ändå att det är roligt att studera vid sidan om fotbollen.  

– När jag flyttade från Stockholm fick jag vänta ett halvår innan studierna på hösten började. Då blev fritiden lätt dötid. 

Deltar du i studieevenemang? 

– Jag var med vid insparken under den första veckan. Men sedan dess har jag inte deltagit i något studieevenemang, säger Nyström. 

– Jag känner inte heller någon förlust över att ha uteblivit från dem.  

Nyström tror att det är vanligare bland kvinnor än män att kombinera studier och idrott. Hon upplever att universitet och högskolor i Sverige uppmanar idrottarna att studera vid sidan om idrotten.  

– Manliga fotbollsspelare får högre lön än vi, vilket sannolikt påverkar deras val att inte i lika stor grad kombinera studier och fotboll, tror Eva Nyström.

 

Vad tycker du?