Hoppa till innehåll

Ambitioner och social distansering

Under coronakrisen har jag funderat ganska mycket på världen och mina egna prioriteringar i livet. Fastän undantagstillståndet ännu inte är förbi har jag redan insett en hel del saker som jag vill förändra, som jag vill börja med, som jag vill förbättra och som jag vill avstå från. Jag har upptäckt nya sidor hos mig själv, och jag har börjat se min egen väg mycket klarare.

Under undantagstillståndet har arbetsfrågor kommit fram ganska tydligt. Vilka yrken är extremt viktiga och vilka kommer att försvinna eftersom samhället kan klara sig utan dem? Kan man i tider av förändring klara sig som företagare eller är det bättre att vara anställd och låta andra fatta beslut? Det är säkert många som just nu funderar på frågor kring arbetslivet, och jag tycker att det är ett bra tillfälle att analysera sina resurser ur ett nytt perspektiv och fundera på hur man kan förbereda sig för framtidens positiva och ibland negativa överraskningar. Vi har en mängd osynliga inre resurser som bara väntar på att komma i bruk. Vi ser dem som självklarheter eftersom vi alltid har haft dem, men i undantagstillstånd kan vi upptäcka resursernas nya sidor och förstå deras betydelse.

Jag är en av dem som har stora drömmar och som tror på att livet är fullt av möjligheter. Jag tycker att man kan nå vad som helst om man bara gör en bra plan och följer sina drömmar. Nu är det dags. Nu är den perfekta tiden att göra en ny plan och bygga den på sina drömmar och mål. Världen står stilla, och under undantagstillståndet kan vi se våra prioriteringar mycket klarare. Men hur många risker vågar vi ta och är det för ambitiöst att drömma stort?

Det kan vara svårt att veta vad som leder till önskad framgång. Dessutom bjuder studietid på en del utmaningar. Man försöker uppnå sina mål samtidigt som man stressar över studiepoäng och skolframgång, men även kämpar för att balansera sina studier och hobbyer, kompisar och familjen. Att leva på studentbudget är en talang man borde belönas för.

På vägen upp kan man bli lockad att sluta, tappa modet och byta ut sina mål mot mindre ambitiösa drömmar. Men för att lyckas stort behövs det en stor insats. Jag tror att våra mål navigerar oss, vi kan inte misslyckas om vi väljer att förverkliga våra drömmar. Att våga gå sin egen väg är den konsten som inte bara bringar glädje över varje seger men också ökar viljan att uppnå ännu mer.

Just nu har vi ett bra tillfälle att titta på våra egna liv ur olika perspektiv, och fundera på prioriteringar. Vad är det som vi egentligen vill? Ska vi bara sitta och vänta eller ska vi stiga upp och ta alla möjligheter som livet har att erbjuda? På grund av krisen, stängda gränser och undantagstillståndet är världens resurser nu ganska begränsade, men det är inte för alltid. När allt
står stilla har vi tid att göra en ny, bra plan som ska leda till drömmarnas förverkligande, lyckligare liv och bättre värld. Nu är det dags att lyfta fram våra styrkor och agera.

Det finns mycket att fundera på och ta hänsyn till, men som studerande har vi alla möjligheter framför oss. Ju mer vi följer våra drömmar desto lyckligare blir vi. Och det är vad vår värld behöver – mera lyckliga människor.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?