Hoppa till innehåll

Kärlek i karantän

Ska man lägga dejtinglivet på paus när världen är i undantagstillstånd? Hur lyckas man träffa nya människor och lära känna varandra? Dejting i karantän är en ny trend som snabbt har blivit ganska populär. Människor i hela världen försöker hitta på nya, kreativa och roliga sätt att träffa potentiella partners. Och aldrig har det varit lättare att träffa någon på distans än nu – tack och lov för sociala medier och internet!

För dem som bor tillsammans med sin partner är karantänsituationen ganska annorlunda. Den bjuder på olika slags utmaningar men även på en hel del positiva saker som kan förstärka känslor och ta förhållandet till en helt ny nivå.

För att diskutera kärlekslivet i karantän har Studentbladet kontaktat Ronja Stanley och Taika Mannila som har den roliga och intima podden, I säng med Ronja & Taika, där de diskuterar sex, kärlek och relationer. De utforskar identitet och sexualitet med hjälp av sin tragikomiska dejtinghistorik. Utöver podden jobbar Taika som mångsidig konstnär och har dj-duot och radioprogrammet D.R.E.A.M med Lina Schiffer. För tillfället är hon på jakt efter vårens godaste rosévin och försöker få klart sin debutroman. Ronja jobbar som musiker och skriver låtar för sin andra ep under aliaset New Ro. Ronja erkänner att det för tillfället är mycket matlagning och hängande med hennes partner och hund. Men för att få sig själv och andra att skratta i dessa absurda tider gör hon även mycket sketcher och roligt innehåll på sitt Instagramkonto @longlivenewro.

– Jag vet att många av mina nära som är ensamma i karantän har haft det väldigt tungt, säger Ronja. Å andra sidan är det här också en tid att förstärka sina förhållanden med familj och vänner och reflektera över saker som är viktiga för en. Dessutom är det en optimal tid att satsa på self-care som t.ex. onani, meditation och hemgjorda spabehandlingar (lyssna på avsnittet ”Ronja ger runktips till Taika”).

– För dem som är i ett parförhållande kan dessa tider också betyda något positivt, konstaterar Taika. När hela världen ändras är det skönt att kunna dela sin verklighet med någon man älskar. Att planera och sköta vardagliga rutiner tillsammans med sin partner hjälper att känna sig trygg. Och att regelbundet få fysisk närhet av en annan människa känns som den ultimata lyxen just nu.

Båda Ronja och Taika tycker att man trots svåra tider i samhället inte ska sätta dejtinglivet på paus. Fastän folk inte kan träffas i verkligheten finns det en massa olika sätt att kommunicera och bli nära varandra.

– Det är absolut viktigt att få tala med människor och uppleva spänningen av något nytt, säger Ronja. Boka in video-dates, ha telefonsex, skicka bilder! Även om det kan vara enormt frustrerande att inte få träffa sin crush eller den man talat med på Tinder, så betyder det inte att man inte får eller kan lära känna varandra!

Det är även viktigt att ta hänsyn till att karantän för med sig konsekvenser för kärlekslivet: den påverkar både förhållanden och singellivet. Men huvudsaken är hur man anpassar sig till situationen, man kan alltid hitta något positivt om man ser saker och ting ur ett annat perspektiv.

– Just nu kan många av våra dåliga sidor komma fram, och vi hanterar stressen på olika sätt, säger Ronja. I förhållanden är det viktigt att inte gå in i negativa vanor som att kritisera eller ta ut sin frustration på den andra. Nu är det viktigare än någonsin att kommunicera i lugn och ro och ge sitt bästa så att förhållandet känns hälsosamt och jämlikt. En trygg omgivning, emotionellt intelligenta diskussioner och bra vibes kan leda till mera närhet, sex och en skönare karantän.

Taika påpekar att det är otroligt viktigt att inte isolera sig totalt under dessa märkliga och svåra tider. Man måste nu lära sig nya sätt att kommunicera och umgås med andra. Taika märker att folk ringer varandra mer än vanligt och människor överlag verkar mer empatiska och snälla. Som singel vågar man ta kontakt med andra singlar, eftersom alla sitter i samma båt.

– Ensam är det viktigt att inte gå in i negativa spiraler där man tänker illa om sig själv, andra eller stressar överdrivet mycket, sammanfattar Ronja. Skippa giftiga kompisförhållanden, ta hand om dig själv och NJUT! Klä upp dig nu och då, och beundra din spegelbild med eller utan smink (lyssna på avsnittet ”Nakna torsdagar och dansfest på toan” för mera tips på vad man kan göra hemma för att känna sig bra).

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?