Hoppa till innehåll

Michaela von Kügelgens nya roman om studielivet

I mars utkommer en ny underhållningsroman om studielivet. Förlaget publicerar Michaela von Kügelgens andra bok Nationen. Romanen erbjuder möjligheter att kika in i studerandes liv och galna fester i Svenskfinland, känna igen sig själv eller sin kompis, och till och med återuppleva sin studietid.

Michaela von Kügelgen är en finlandssvensk författare, bloggare, frilansjournalist och företagare. Hon är född och uppvuxen i Helsingfors, har bott i Berlin och rest en hel del bl.a. i Latinamerika. Michaela är utbildad journalist från Soc&kom, och hon har alltid drömt om att skriva.

Michaela har bloggat i över 10 år. I augusti 2017 debuterade hon med underhållningsromanen Vad heter ångest på spanska? och samtidigt utkom antologin Människohundarna – 12 röster där hon var en av författarna. Michaela har även skrivit essän ”Jag vill ju bara att någon ska älska mig” – om att vara ofrivilligt singel som publicerades förra året. I år utkommer hennes andra bok – Nationen som handlar om studielivet och den fiktiva studentnationen Västra Nylands Nation.

– Varför skriver ingen om studielivet? Det är ju en stor del av många människors liv. Det är som en annan verklighet – man lever i festbubblan. Den här romanen är mitt sätt att återuppleva min studietid utan att dricka riktigt lika mycket snaps, berättar Michaela.

Västra Nylands Nation

Underhållningsromanens huvudpersoner är Astrid, Saga och Mikael – de studerar olika saker och är i olika faser av sina studier. Mikael är yngst, han är 19 och studerar journalistik på Soc&kom. Han vill bli handbollsproffs och tror att han är bäst på allting. Astrid går sitt fjärde år på Hanken, hon är en riktigt duktig flicka som vill bli ordförande i Västra Nylands Nation. Saga är på sitt nionde studieår – hon studerar historia och är nationens kurator. Hon är lite för fattig, lite för tjock och lite för singel för sitt eget bästa. Hon vet inte riktigt hur hon kan komma bort från universitetslivet.

Boken börjar på gulissitsen och slutar på Första maj i Kajsaniemi. Alla kapitel är skrivna ur de olika personernas perspektiv. I romanen finns det allt som hinner hända på ett år, bland annat kärlek, galna fester, familjerelationer och vänskapsband.

– Jag hoppas att de som studerar idag kan känna igen sig men även de som har studerat för 20 år sen. Det här är en nostalgitripp.

Nationen av Michaela von Kügelgen.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?