Hoppa till innehåll

Sommarjobb i Norden

Nordjobb är ett nordiskt program som arbetar för att öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden samt för att öka intresse och kunskaper om nordiska språk, kultur och samhälle för målgruppen nordiska och EU-medborgare mellan 18-30 år.

Nordjobb hjälper att hitta ett intressant och givande sommarjobb i ett nordiskt land. Nordjobb förmedlar bostad, erbjuder  kultur- och fritidsprogram och handleder  i vardagliga ärenden såsom införskaffande av skattekort och bankkort. Dessutom erbjuder Nordjobb möjligheter till värdefull arbetserfarenhet från ett annat nordiskt land, utforskning av Norden och förstås möjligheten till att träffa nya mänskor.

25.000 ungdomar

25.000 ungdomar har sedan 1985 tagit del av möjligheten att uppleva ett nordiskt land och fördjupa sina kunskaper i nordiskt samarbete. En av dem lyckliga är Meeri Tuominen. Hon studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet, vid sidan av studierna fylls fritiden på med ämnesförenings verksamhet samt träning och intresset för nordiska relationer.

Meeri har redan tagit del av Nordjobbs verksamhet under sommarmånaderna  2017 och 2019  i år blir det tredje gången gillt. Stockholm är destinationen. Sverige och Stockholm har alltid fallit i smak för Meeri. Nordjobbs verksamhet erbjuder deltagaren till att utforska nya ställen samt uppleva hur det är att bo i ett annat nordiskt land. Det är stor variation på vad Nordjobb erbjuder för arbetsmöjligheter. Kultur, finans, vård och omsorg samt restaurang och hotellbranschen finns representerad. Ett ypperligt tillfälle till arbetslivserfarenhet samt möjlighet till att stifta bekantskap med nya människor.

– Jag har jobbat  inom hemtjänsten,  jag hjälper äldre och funktionshindrade människor i deras vardag genom att laga mat, handla eller städa men också med personlig hygien och mediciner.

Nordjobb organiserar även evenemang för nordjobbare, där man träffar andra personer som tagit del av verksamheten vilket gör att tiden blir givande och rolig.

– Förra sommaren fick jag en härlig bostad av Nordjobb! Första gången bodde jag hos mina bekanta men skulle troligen ha fått bostad också då. Nordjobb har hjälpt mig med anmälningar till Skatteverket genom att berätta i Facebook-gruppen vad man ska göra, vilka blanketter och hur man ska fylla i. Resor har jag skaffat själv, vilket är lätt.

Meeri uppmanar personer att ta reda på alla möjligheter som Nordjobb erbjuder och pröva på att åka utomlands för att lära sig något nytt och fylla på erfarenhetsbanken.

– Det bästa var att lära mig prata flytande svenska och få bo i Stockholm för jag trivs superbra där! Det var också kul att kika in hur vardagen ser ut där. Därför ska jag åka dit igen för tredje gången.

Enligt Meeri är nordiskt samarbete mycket viktigt. Kunskaper i svenska eller i ett annat skandinaviskt språk uppskattas högt – man kan kommunicera med andra nordbor utan att byta till engelska.

För att ansöka måste du vara nordisk eller EU-medborgare, 18-30 år gammal och behärska svenska, norska eller danska tillfredsställande. Mer information om Nordjobb och lediga arbetsplatser hittar du här.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?