Hoppa till innehåll

Sommarkurs i Norden för både hjärna och själ

Norden har fantastisk natur, en spännande historia, modern design samt trevliga mänskor och en massa företeelser som gör oss till en förebild för människor runtom i världen. Organisationer skapar projekt och gör samarbete över landsgränserna för att öka kunskaper om Norden och främja en nordisk gemenskap.

Ett sådant samarbete är Nordkurs – ett projekt som arrangerar sommarkurser i nordiska språk, litteratur och kultur i Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge och Sverige. Projektet finansieras av Nordiska Ministerrådet.

Kurserna tar två till fyra veckor och när man har klarat av sluttentamen får man tio studiepoäng som kan användas på hemuniversitet. En annan fördel med kurserna är att de är gratis och man får dessutom stipendium för att betala resekostnader och hyra. För att kunna ansöka om en plats måste man vara inskriven vid ett universitet i ett nordiskt land.

Snakke norsk

2019 fick jag en fantastisk möjlighet att delta i en  sommarkurs i norska språket och litteraturen vid Universitetet i Oslo. Jag  lärde mig otroligt mycket om litteratur, samhälle, kultur och historia –  jag har även lärt mig å snakke norsk.

Jag har träffat trevliga människor från andra nordiska länder och fått kommunicera på flera nordiska språk med dem. Kursen var på norska, men deltagarna var från Finland, Sverige och Danmark så vi använde skandinaviska för att kommunicera med varandra.

Kursens tema var natur och ekokritik i norsk litteratur. Vi läste romaner, noveller, dikter och vetenskapliga artiklar för att sedan diskutera och slutligen analysera dem. Jag blev väldigt inspirerad och motiverad av våra diskussioner och norska synvinklar på miljöproblem. Kursens lärare var helt fantastiska och de fick mig att bli ännu mera intresserad av Norge och den norska kulturen.

Utöver föreläsningarna ordnades också olika spännande evenemang och exkursioner där vi fick bekanta oss med norsk natur (till exempel genom meditation i skogen!) och kulturlivet i Oslo. Vi hade också mycket fritid och fick njuta av sommaren utanför universitetet.

300 studerande

Årligen är det sammanlagt över 300 nordiska studerande som deltar i utbudet Nordkurs har att erbjuda. En av dom är Mari Kunnas som deltog i en sommarkurs vid Aarhus Universitet sommaren 2019.

– Temat för vår kurs var modern och modernistisk dansk litteratur. Kursen behandlade Danmarks politiska historia, traditioner samt språk. Dessutom hade vi en hel temadag kring dansk film och besökte ett danskt gymnasium. Aarhus är en mycket vacker stad och på fritiden finns det massor att göra, vi stannade ofta i centrum efter föreläsningarna eller promenerade vid havet eller besökte ett museum. Det finns mycket att se i Aarhus! Om Aarhus inte räcker till kan man åka på en heldagsreda till Skagen eller Danmarks nordligaste punkt i Nordjylland, konstaterar Mari.

Mari studerar nordiska språk samt tyska vid Helsingfors universitet.

Det bästa med kursen var studeranden från Finland, Sverige och Norge som jag träffade där. Det är också fint att förstå att jag kan klara mig på det danska språket, jag kan följa med under föreläsningar utan några problem. Jag har redan deltagit i  Nordkurs två gånger och ska säkert söka igen nästa år. Det är en fin möjlighet att besöka ett annat nordiskt land och universitet. Om man trivs bra kan man alltid komma tillbaka som utbytesstudent!

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?