Ni kanske inte visste det här men jag har tidigare arbetat som kock. Under sex år hann jag arbeta i allt från en food truck på järnvägstorget till en Michelinrekommenderad restaurang i Prag. Och har även författat en kokbok.
Varför berättar jag det här? Mest för att legitimera receptet nedan, men även för att ge exempel på hur du alltid kan avvika från din förvalda väg. Enda sedan jag gick i åttan har jag ”vetat” att journalistik var mitt kall. Men så lät jag livet leva och kan nu titulera mig själv som både kock och journalist. Vilket enligt somliga är en konstig blandning. Men enligt mina erfarenheter finns inga konstiga blandningar – bara många olika sätt att röra ihop ingredienser till nya möjligheter. Kliché? Helt klart – men vem bryr sig?
För vet ni vad? Speciellt nu när det är mörkt ute – och helgdagarnas säsong är här – är klichéerna väldigt närvarande. Ta alla julfilmer till exempel, eller all litteratur som vi konsumerar under de kalla årstiderna. Och i helgen kommer du kanske klä dig i en dräkt som är dränkt i klichéer.
Eller så stannar du hemma och myser med god mat och en film som ger dig insikter om livet. Då vet du att den lyckats med sina klichéer. Nu till receptet!
JORDNÖTSNUDLAR & UGNSROSTAD HOKKAIDOPUMPA
Ingredienser för två portioner
- 1 liten hokkaidopumpa (ca 400 g)
- 6-8 champinjoner
- 100 g grönkål
- Skal från 1/2 citron
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk chiliflingor
- Rostad sesamolja eller/och olivolja
- Malen koriander
- Svartpeppar
- Salt
Jordnötsnudlar
- Valfria nudlar för 2 personer
- 3 rågade msk osötad & crunchy jordnötssmör
- 1/2 msk citronsaft
- 1 msk sojasås
- (Några stjälkar färsk koriander)
- ca 1/2 dl vatten
Till servering:
- Chilisås/chiliketchup/salsa (Hett tips: Vid Dos Tecolotes i Hagnäs finns Valentina som är den godaste salsan jag någonsin smakat och den passar till så gott som allt.
- (Färsk koriander)
Gör såhär:
- Värm ugnen till 225 grader. Gärna på grillfunktion om din ugn har en sådan.
- Dela pumpan i fyra delar med målet att lämna mitten ensam. Gröp ur köttet och spara fröna.
- Skär pumpan i 0,5 centimeter tjocka skivor. Slunga dem i en skål tillsammans med fröna, rostad sesamolja (eller olivolja), malen koriander, salt och svartpeppar.
- Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 15 minuter.
- Koka nudlarna ett par minuter kortare än enligt anvisningarna.
- Skiva champinjonerna tunt och ringla över olivolja. Salt och peppra, och lägg åt sidan.
- Bryt grönkålen i mindre bitar och marinera med citronsaft, citronskal, en stor skvätt sesam- eller olivolja, chiliflingor, salt och peppar.
- Ta ut pumpaplåten ur ugnen och sprid ut grönkål och champinjoner. Vänd på pumpafröna som fått färg. Rosta allt i ytterligare 10 minuter, eller tills grönkålen är krispig och har gyllene kanter.
- OBS! Håll koll på plåten medan du lagar jordnötsnudlarna.
Jordnötsnudlar:
- När nudlarna kokat färdigt: Häll av dem i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
- I samma kastrull: Vispa ihop jordnötssmör, citronsaft, sojasås och om du vill finhackade stjälkar koriander över låg värme. Spara bladen till garnering.
- Vispa ner vattnet lite i taget tills du har en medeltunn sås.
- Vänd runt nudlarna i såsen och servera med plåtens komponenter och en – så het som du önskar – salsa. Toppa med koriander om du gillar sånt.
Och här även ett filmtips:
Pingback: Recept: Veganska och glutenfria bullar, oh la la - Studentbladet