Hoppa till innehåll

Recept: Veganska och glutenfria bullar, oh la la

År 2022 känns det lite pinsamt att baka med både gluten, ägg och mjölkprodukter (fast 50% av redaktionen gärna äter traditionella bullar, så det så), och vi gärna vill förtjäna stämpeln av vänsterpropaganda som Studentbladet ofta får.

Därför utforskar Studentbladet hur det går till att baka inte bara glutenfria, utan också veganska fastlagsbullar. Håhå!

Skiter du i livsberättelser och vill hoppa direkt till receptet? Klicka då här!

Att baka veganskt och glutenfritt

Det finns några tänka på när en bakar veganskt och/eller glutenfritt, jämfört med den klassiska smör-vetemjöl-mjölk-karusellen. Substitut är A och B – och vi har också lekt med några substitut i vår version av receptet.

Sojamjölken vi använde hade vaniljsmak istället för naturell, men vanilj passar in i fastlagsbullens palett, så vi bestämde fräckt att det var mer än okej. Vi har också kört med laktosfritt smör, inte veganskt margarin, av den enkla orsaken att smöret redan stod i kylskåpet och vi inte orkade springa till butiken bara för den sakens skull. Lathet, alltså.

Ingredienser för (nästan) veganska och glutenfria fastlagsbullar står prydligt på rad. Bild: Ida Rislakki
Ingredienser för (nästan) veganska och glutenfria fastlagsbullar står prydligt på rad. Bild: Ida Rislakki

Vad fan är psyllium?

Det som ofta menas när ett recept innehåller psyllium är malda frön. Fröna kommer från den indiska växten psyllium plantago ovata och påminner om linfrön. Psyllium är rikt på fiber, vilket betyder att det du bakar också är bra för magen.

När en bakar glutenfritt behövs vissa substitut för att imitera den smak eller konsistens som glutenprodukter har. Psyllium, eller andra liknande substitut, ersätter glutens egenskaper, som klistrighet och elasticitet.

Psyllium. Bild: Ida Rislakki
Psyllium används som substitut till de bindande egenskaper vetemjöl har naturligt, men som inte finns i glutenfritt mjöl. Bild: Ida Rislakki

De här egenskaperna gör det möjligt för jästen att formas, hållas smidig och skapa luftstruktur i brödet, vilket gör att degen håller ihop.

Det var den tekniska delen. Till näst: Studentbladet simulerar Märthaföreningen och kommer med husmorstips!

Tips för att baka glutenfritt

Det finns några stora skillnader när en är van att baka med gluten, och att baka utan. Glutenfria degar varken uppför sig eller ser ut som degar med gluten. Det är viktigt att komma ihåg – en glutenfri produkt kommer knappast att se exakt likadan ut, eller smaka som, en produkt med gluten.

Om ett glutenfritt bakverk alltså inte ser så snofsigt ut som du tänkt dig, ta det inte personligt. Bara för att något inte är precis som det alltid varit, betyder det inte nödvändigtvis att det är sämre. Övning ger färdighet, dessutom.

Helt praktiskt finns det också några skillnader. Glutenfria degar behöver inte blandas lika mycket som traditionella degar. Med just det här receptet är det mycket viktigt att degen bara jäser en gång, alltså att en genast formar dem till bullar och sedan först låter dem jäsa.

Glutenfri deg jäser. Bild: Ida Rislakki
Glutenfri deg jäser i allsköns ro. Bild: Ida Rislakki
Glutenfri deg jäser. Bild: Ida Rislakki
Tre minuter in i jäsningsprocessen. Bild: Ida Rislakki
Glutenfri deg jäser. Bild: Ida Rislakki
Nio minuter in i jäsningsprocessen. Bild: Ida Rislakki
Glutenfri deg jäser. Bild: Ida Rislakki
Degen har jäst färdigt! Bild: Ida Rislakki

Traditionella vetemjölsbullar måste till exempel jäsa två gånger, och betydligt längre än vad den här glutenfria degen behöver. Om du försöker jäsa din glutenfria deg två gånger så kommer det förmodligen gå snopet.

Glutenfria bullar blir inte heller lika stora och snofsia som vetebaserade bullar. Men för den optimala glutenfria jäsningen, kom ihåg jästen – den behöver rätt temperatur. För hett vatten dödar jästbakterierna, så då faller degen platt. Bokstavligen. Lite för kallt vatten är inte hela världenö. jJästen aktiveras inte lika snabbt, men degen reagerar senast i ugnen, så slutresultatet torde vara helt okej.

Om du diggar en fluffig deg rekommenderar vi att du letar efter glutenfria mjölblandningar som bara innehåller vita mjöl, alltså ris-, majs-, tattar- och potatismjöl. För hälsan skull går det förstås att blanda i lite fyllkornsmjöl, men det kommer också direkt att försämra bakverkets struktur.

Glutenfria bullar på väg in i ugnen. Bild: Ida Rislakki
Genast när degen är klar ska den rullas till bullor, annars går det verkligen inte som på Strömsö. Bild: Ida Rislakki
Färdigt gräddade glutenfria fastlagsbullar. Bild: Ida Rislakki
Färdigt gräddade glutenfria fastlagsbullar. Bild: Ida Rislakki
Vegansk fyllning. Bild: Ida Rislakki
Redaktionen ogillar mandelmassa, så vi körde med hallonsylt och vegansk grädde. Bild: Ida Rislakki
Färdig produkt! Tre av fem stjärnor var domen. Bild: Ida Rislakki
Tadaa! Färdig bulle. Perfekt mängd kardemumma, fluffig grädde, men pärlsockret saknas och degen är lite torr. Tre av fem stjärnor. Bild: Ida Rislakki

Vegansk och glutenfri fastlagsbulle
8-9 st.
45 min
Svårighetsgrad: lätt

Ingredienser

 • 2,5 dl soja- eller rismjölk
 • 25 g jäst
 • 1 msk psyllium
 • 0,5 tsk salt
 • 0,75 dl socker
 • 2 tl kardemumma
 • ca 6 dl glutenfri mjölblandning
 • 75 g vegansk margarin

Instruktioner

 1. Värm mjölken till rumstemperatur och blanda ner jästen. Lägg till psylliumet och låt blandningen jäsa i 10 minuter.
 2. Blanda i salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet.
 3. Blanda ner margarinet. Du kan använda en elektrisk blandare om du har rätt bett (alltså de spiralformade, se bild ovan), men det går också bra för hand.
 4. Lägg långsamt till mjölen med lätt hand. Lägg till så mycket mjöl att degen känns mjuk och fast, och så att en inte fastnar helt sjukt mycket i händerna.
 5. Forma degen genast till bullor.
 6. Låt bullorna jäsa under en duk för en halvtimme. Du kan låta bli att pensla bullorna helt och hållet, eller pensla dem med agargélé, vaniljpudding av soja eller sockervatten.
 7. Baka bullorna i 225 grader för 10-12 minuter (eller tills de fått färg). Glutenfri deg blir inte brun på samma sätt som deg med gluten.
 8. Låt bullorna svalna innan du börjar peta på dem. Tröskeln för att bli bränd är personlig, så följ ditt samvete och nervsystem.
 9. Skär upp bullorna och fyll dem med sylt, mandelmassa och sojavisp, eller något annat gudlöst godis.
 10. Mums!
 11. (Lägg för fan till pärlsockret också, you’ll never hear the end of it if you don’t.)

Receptet publicerades ursprungligen på Kamomillan Konditoria den 8 februari 2013. Inlägget (på finska) hittar du här.

Ida Rislakki är Studentbladets chefredaktör hösten 2021-våren 2022, journalist, illustratör, innehållsproducent och grovt koffeinberoende retroentusiast.

Vad tycker du?