Hoppa till innehåll

Thorax gör det igen – deras gangsterspex är en succé

I lördags den 9:de mars var det dags att presentera det nya thoracala medicinarspexet: Capone – ett gangsterspex – eller familjestrid i förbudstid eller bankrån räknas väl som lån. Denna gång får vi uppleva 1920-talets Chicago och bekanta oss med gangstern Al Capone och undervärldens maktspel.

Medicinarklubben Thorax, ämnesföreningen för medicine-, odontologie- och veterinärmedicinestuderande vid Helsingfors universitet, har Finlands äldsta årligen förekommande spextradition. Och i år presenterar Det Thoracala medicinarspexet sitt 64:e spex.

Spexet tar oss till 1920-talets Chicago och vi får träffa gangsterbossen Al Capone (Jacob Vikström), hans bror Al Cohole (Sabina Selenius) och syster Lucy Capone (Emmi Westermarck).

Deras charmiga mamma Bella Capone (Robert Östman) kommer plötsligt tillbaka från Europa och Giovanni Cantarelli (Oscar Nyholm), gudson till Al Capone, anländer för att jobba som praktikant för sin gudfar. Vi möter också bilfabrikören Henry Ford (Elis Kouki), piloten Amelia Earhart (Helena Rosenlöf) och ”Chicagos slöaste polis” Eliot Ness (Jenni Hedström).

Premiären börjar med vacker musik som höjer stämningen i den fullsatta salen. Spexet sätter i gång och skumpakorkarna börjar flyga mot scenen. Den stora salen är full av glädje och applåder. Man märker snabbt att skådespelarna trivs bra på scenen och njuter av själva processen. De tar hänsyn till publiken, och får oss att skratta och ropa omstarter.

Amelia Earhart & Al Cohole. Foto: Thorax.
Lucy Capone på sitt bröllop. Foto: Thorax.

Årets regissörer Michelle Renlund och Andreas Granroth har tillsammans med andra deltagare lyckats skapa en fantastisk spexhelhet som väcker väldigt positiva känslor och lockar till många skratt och leenden. Orkestern spelar fina melodier och sångtexterna är både roliga och fyndiga.

Skådespelarna på scenen är otroligt duktiga och talangfulla. De dansar, sjunger, improviserar och spelar som professionella skådespelare. De får publiken att känna sig som en del av berättelsen. Min personliga favorit är Al Capones mamma Bella Capone. Bella är en stark, självsäker och charmig kvinna som vet vad hon vill och är inte rädd för att visa det. Karaktären är väldigt rolig och mångsidig. Tror jag inte har skrattat så mycket förut som när hon var på scenen. 

Bella Capone med dansare. Foto: Thorax.

Jag blev helt överraskad över hur begåvade och talangfulla medicinstuderande är. Det krävs mycket talang för att kunna regissera, spela musik, skriva sånger och texter, göra dräkter och dekorationer, sjunga och dansa. Men de har lyckats inom teaterns alla kategorier. De har lyckats skapa ett härligt och roligt spex som får publiken att glömma alla bekymmer och njuta av atmosfären.

Till slut vill jag konstatera att det nya spexet Capone – ett gangsterspex är en verklig succé. Arbetsgruppen hade tänkt på alla möjliga detaljer i den stora spexhelheten och resultatet blev helt fenomenalt. Jag tackar för en fantastisk upplevelse och applåderar stående.

Spexet ställs upp i Helsingfors, Vasa, Åbo och i Göteborg. Föreställningarna i Helsingfors sätts upp den 23.3, 13.4 och sista föreställningen sätts upp den 27.4. Föreställningarna hålls på Suomalainen Yhteiskoulu. Efter det får man möjlighet att se spexet i Vasa den 5.4, i Åbo den 6.4 och i Göteborg den 31.5.

Scengångeriet. Foto: Thorax.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?