Hoppa till innehåll

Studentbladets seitanskinka – receptet som revolutionerar ditt julbord

Seitanskinkan har under de senaste åren varit julbordets veganska hjälte. Den finns att köpas färdig från matbutikernas hyllor, men Studentbladet kokade ihop ett eget recept som julklapp till alla läsare.

Vad är seitanskinka och många kanske frågar sig om de smakar som kött? Den veganska skinkan är gjord av något så hemskt som vetegluten (notera ironin även om jag inte förnekar den verkliga intoleransen). Sedan finns det oändliga smakkombinationer, griljeringar och tillagningsmetoder. Just vår skinka blev en sammanslutning av både glutenmjöl och rökt tofu, plus en massa härliga kryddor. En annan finess med vår skinka är den ugnsbakade löken och vitlöken som ger en fin sötma. Den smakar kanske inte som den traditionella skinkan, men med ingredienser som man förknippar till julskinkan är den lika god och skapar julkänsla i magen.

Tricket med gluten är att knåda tillräckligt många minuter. Dessutom ska den få vila. Så även om det tar mera än ett dygn innan skinka är färdig så spenderar du inte många timmar i köket. Nu till receptet!

STUDENTBLADETS SEITANSKINKA 

 • 1 liten gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 200 g rökt tofu (hittas på lidl)
 • 1,5 msk tomatpurée
 • 1 msk honung
 • 1 msk dijonsenap
 • 3 msk olja
 • 2 tsk torkad rosmarin
 • 1 tsk vitpeppar
 • 1 tsk svartpeppar
 • 0,5 tsk mald nejlika
 • 1 tsk rökt paprikapulver
 • 1 tsk salt
 • 2 msk sojasås
 • 3 dl vatten
 • 5 dl vetegluten (+0,5 dl till utbakning)

Till griljeringen:

 • 0,5 tsk torkad rosmarin
 • 0,5 dl dijonsenap
 • 0,5 – 1 msk finriven pepparrot
 • 2 knäckebröd (hade inget ströbröd)

Receptet följer samma steg steg som Awesome Vegan Dad’s 2.0 seitanskinka, så en titt på videon innan och under tillagningen om du känner dig osäker.  Notera dock att vi använder olika ingredienser!

 

Rosta lök och vitlök med skal på 200 grader i 30 minuter (om vitlökens skal hinner spricka innan tiden är ute så ta ut klyftorna). Mixa alla ingredienser – förutom vetegluten  –  tills slät och rinnande. Vänd vätskan över 5 dl vetegluten i en skål och arbeta snabbt ihop till en formbar smet.

Ta ut smeten på bakbordet och knåda i det resterande mjölet. Knåda i åtminstone 5 minuter tills du har en fast smet som ”studsar” tillbaka när du petar på den. Forma till en skinka och låt vila 10 minuter. Knåda den en stund till och slå in i tre ark aluminiumfolie.

Grädda i nedre delen av ugnen på 180 grader i två timmar. Ta ut och låt vila (med folie på) i 30 minuter.

Rosta rosmarinen till griljeringen i en torr panna och mortla tillsammans med knäckebröd. Bland dijonsenap och riven pepparrot och bred över skinkan. Fördela de fina knäckbrödssmulorna över skinkan och låt skinkan vila i kylen över natten.

Ta ut skinkan två timmar innan servering och pryd den med hela nejlikor. Griljera i ugn på 200 grader i cirka 15 minuter eller tills gyllne.

 

 

Studentbladets chefredaktör 2019

1 kommentar till “Studentbladets seitanskinka – receptet som revolutionerar ditt julbord”

 1. Pingback: Recept: Veganska och glutenfria bullar, oh la la - Studentbladet

Vad tycker du?