Hoppa till innehåll

Rädd för livet efter studierna? Töissä.fi avslöjar hur dina framtida arbetsmöjligheter ser ut

Är det så att din utbildning stöper dig i en form och att dina arbetsmöjligheter inom ett område dels öppnas, men att andra också stängs? Ska pedagogikstuderande jobba bara som lärare? Ska statsvetenskapsstuderande bara jobba för staten?

Svaret är att det finns otaliga arbetsmöjligheter och -uppgifter inom vart och ett utbildningsområde. Så ser verkligheten ut om man tittar på webbsidan Töissä.fi, som visar att det efter en examen finns ett mycket bredare utbud jobbmöjligheter än vad de flesta skulle tro.

Webbsidan ger information och tips om hur utexaminerade från finländska högskolor lättare kan hitta jobb. Informationen innefattar bland annat statistik om jobb, yrken och inkomster från olika branscher. Inkluderat finns också hundratals berättelser som är skrivna av proffs inom många olika yrkesområden. Berättelserna kan hjälpa studerande att söka jobb inom sin egen bransch.

Låt oss säga att du studerar statsvetenskap.

En utbildning som i sitt namn ganska tydligt beskriver vad den studerande av ämnet blir expert på – staten. Men jobbar en statsvetare bara för staten? Av alla 229 personer som svarat på enkäten så är fallet inte så. 24 procent jobbar för staten och majoriteten av de tillfrågade, 29 procent, jobbar inom företagsvärlden.

Om du studerar maskinteknik.

Visserligen handlar allt om maskiner, men det finns åtminstone 84 olika titlar och du kan jobba inom planering och utveckling, ledarskap- och förmansuppgifter, marknadsföring, konsultering och forskning inom maskinteknik med mera.

Hur är det med dem som studerat filosofi?

Där ser man att tidigare filosofistuderande jobbar mest inom utbildning och forskning. Men de är också chefer, planerare, designers, förlagsdirektörer och politiska journalister. 24 procent jobbar kommunalt, 23 procent inom universitet och 23 procent inom företagsvärlden. 13 procent är arbetslösa och 5 procent är egenföretagare.

Vad gör de som studerat latin?

Det varierar. Konsult, tjänsteman för tullen, översättare, lärare, flygvärdinna, analytiker med mera. Se hela listan här.

Du kan också söka enligt yrke.

Om du till exempel vill bli verkställande direktör lönar det sig att studera finansiell ekonomi eller entreprenörskap och företagsledning. Om du av någon orsak drömmer om att vara en tjänsteman lönar det sig att studera juridik eller nationalekonomi.

Redaktör för Studentbladet.

1 kommentar till “Rädd för livet efter studierna? Töissä.fi avslöjar hur dina framtida arbetsmöjligheter ser ut”

  1. Pingback: Småbarnspedagoger kräver högre lön och mer respekt - Studentbladet

Vad tycker du?