Hoppa till innehåll

Unisport slutar med svenska – ”hoppas du klarar dig”

Gymkedjan som ägs av tvåspråkiga Helsingfors universitet och Aalto-universitetet säger nej till fortsatt svenskspråkig service på nätet. Det här beslöt Unisport i samband med utvecklingen av den nya hemsidan uusi.unisport.fi.

– Tyvärr, den nya webbsidan kommer bara att vara på finska och på engelska. Det blir ingen svenskspråkig version på grund av att antalet användare på Unisports svenska webbsida har varit så litet. Jag förstår att det är väldigt tråkigt för alla våra svenskspråkiga kunder, men hoppas att du kommer att klara dig med den finska eller engelska webbsidan, skriver Unisports kundservice på svenska till Studentbladet.

Gymkedjans gamla sida, som för tillfället ännu används, har varit trespråkig. Kedjans svar är tydligt och klart. Låt oss höra studerandes åsikter.

Är antalet klicks en giltig orsak att avskärma ett helt språk?

– Vi är medvetna om Unisports linje och det är ett problem för oss, säger Lauri Linna, Helsingfors studentkårs styrelserordförande.

– Nej. Jag tycker man ska respektera hur samhället ser ut och lagen. Det finns de som behöver få service på sitt modersmål. Sen kan jag förstå deras beslut om det handlar är en resursfråga, säger Oscar Björklund, ordförande för Teknologföreningen.

– Det är ju egentligen ganska otroligt att en gymkedja som ägs av Finlands tvåspråkiga universitet i fortsättningen inte orkar betjäna sina svenskspråkiga kunder, säger Calle Koskela, styrelseordförande för Vasa nation.

– Det är tråkigt att ett av de inhemska språken avskärmas, särskilt då inte alla behärskar finska. Samtidigt förstår man varför Unisport ur ett ekonomiskt perspektiv valt att inte översätta sidan till svenska, då majoriteten av de svenskspråkiga kunderna utöver sitt modersmål förstår åtminstone ett av de två språken hemsidan nu finns på. Men självklart är det trots allt mycket tråkigt att svenska inte längre ses som en prioritet i ett tvåspråkigt samhälle. Särskilt när kedjans ägare är universitet med undervisning på båda inhemska språken, säger Marcus Jansson, ordförande för Åländska Studentföreningen i Helsingfors.

UniSport finns på sex campus: på Centrumcampus vid Helsingfors universitet, i Gumtäkt, Mejlans, Otnäs, Tölö och Vik.

Redaktör för Studentbladet.

1 kommentar till “Unisport slutar med svenska – ”hoppas du klarar dig””

  1. Pingback: Studentkårerna: Unisport behandlar svenskspråkiga kunder sämre än finskspråkiga - Studentbladet

Vad tycker du?