Hoppa till innehåll

Arcada vägde mer än Helsingfors universitet

Forsskåhl inledde sin professur vid universitetet i augusti och gör sig nu redo för att hoppa in på ett annat spår.

– Både Arcada och Helsingfors universitet är fantastiska och viktiga arbetsplatser. Det var definitivt inte ett lätt val, men jag tror jag kan göra något viktigt på Arcada och därför valde jag att ta emot rektoratet där, säger hon.

Enligt Forsskåhl håller samhällets syn på vetenskaper på att förändras och kraven på att en högskoleinstitution levererar något värdefullt till samhället ökar hela tiden.

– Jag vill att Arcada fortsättningsvis är den bästa yrkeshögskolan i Finland, samtidigt som jag vill utveckla den på nya sätt, säger hon.

Från skådespelare till professor

I tiderna började Forsskåhl sin akademiska karriär med att läsa teknisk fysik i två år, varefter hon flyttade till Danmark och utbildade sig till skådespelare. Av familjeskäl ville hon ändå inte fortsätta som skådespelare och flyttade tillbaka till Finland.

– Vid det skedet märkte jag att jag hanterade de nordiska språken väl och kände att de kunde vara något för mig. Ganska snabbt märkte jag att jag gillar att forska, upptäcka nya saker och förstå sammanhang, säger Forsskåhl.

Forskarkarriären lockade och efter att ha skrivit sin doktorsavhandling blev hon universitetslärare och sedan lektor på Hanken och jobbade där i fyra år. De nordiska språken kallade på henne och hon jobbade som professor vid Tammerfors universitet i sju år före hon sökte professuren på Helsingfors universitet i fjol. Ansökningsprocessen för professuren var långvarig och under ansökningsprocessen öppnades rektoratet vid Arcada.

”Jag är ganska opretentiös egentligen”

– Min första tanke var att det är en viktig svenskspråkig högskola, jag har knappast en chans men gav det ett försök ändå. Och så gick det vägen, skrattar Forsskåhl.

För att balansera sitt akademiska och personliga liv spenderar Forsskåhl mycket av sin fritid på sommarstugan, med att segla eller sporta.

– Jag är ganska opretentiös egentligen. Det är mycket att ta i då man träffar många människor och ska hålla koll på en massa kontakter i den akademiska världen. Jag skapar min balans genom att vara mer tillbakadragen och med att spendera tid med familjen på fritiden.

”En god rektor måste lyssna”

Beskedet om att Forsskåhl blir Yrkeshögskolan Arcadas nya rektor kom inte långt efter att hon inlett professuren vid Helsingfors universitet. Hon har fått mycket respons på sitt val, men ingen har tyckt att det varit enbart dåligt, säger hon.

– Självklart det finns vissa som tycker det är synd att jag inte kan medverka vid universitetet i framtiden men överlag är alla jag talat med nöjda och glada, även här på institutionen. De är nöjda över att den humanistiska kunskap jag har värdesätts i sammanhanget.

Forsskåhl vill satsa på att jobba för det svenska språket, utöka samarbetet både inom och utom Arcada, och inte minst med studenterna.

– Jag anser att det är viktigt som rektor att kunna lyssna och förstå, säger hon.

För nyblivna, framtida och gamla studenter vill Forsskåhl påminna att man ska uppskatta sin studietid. Det är en viktig tid då man träffar människor man kommer ha mycket att göra med i en väldigt lång tid. Den tiden ska man ta vara på, säger hon.

– Alla behöver inte göra likadant, men alla måste själv bestämma vad de vill ha ut av sin studietid och inte sitta och vänta på att något händer av sig själv, det gäller att ta tag i det och var aktiv.

Nya utmaningar

Det som skiljer yrkeshögskolan och universitetet mest från varandra är enligt Forsskåhl hennes uppdrag och ansvarsområden. Då hon tillträder som rektor kommer hon ha det största ansvaret vilket innebär ansvar åt många olika håll och mycket strategiarbete på ett övergripande plan.

Som sin största utmaning ser Forsskåhl det ändrade arbetsfältet. Hon har jobbat hela sitt liv inom universitetsvärlden och känner till den utan och innan. Yrkeshögskolefältet har annorlunda yttre och inre förväntningar och egenskaper.

– Det kommer att kräva mest av mig att sätta mig in i hur det ser ut inom yrkeshögskolesektorn och de branscher man kan utbilda sig till på Arcada. Jag ser ändå fram emot att ta an mig hela utmaningen och kör hundra procent på det.

1 kommentar till “Arcada vägde mer än Helsingfors universitet”

  1. Pingback: Arcadas nya rektor installerad – vill främja demokrati och ge makt åt studerande - Studentbladet

Vad tycker du?