Hoppa till innehåll

Elon Musk är rädd

Om du tycker om att köra bil, tycker du säkert det är tråkigt om det kommer helt förarlösa bilar på marknaden. För tillfället söker Google samarbetspartners bland Volkswagen, Ford och Toyota för att 2020 kunna lansera förarlösa bilar, medan Mecedes-Benz och Volvo håller på med egna koncept. Elbilbolaget Tesla har deklarerat att de är bara två år ifrån att kunna lansera autonoma elbilar.

Fanny Malmberg

Förarlösa bilar sägs med tiden bli mycket säkrare än de som körs av människor eftersom människor tenderar göra misstag. Så här skulle Teslas autonoma bilar fungera: Tanken är att alla förarlösa bilar skulle kopplas till ett centralnätverk via vilket bilarna skulle successivt lära sig att köra bättre. Det som en bil skulle lära sig skulle förmedlas till ALLA Teslas bilar via centralnätverket. Människan (s kunskap) skulle bli totalt sekundär.

Men kan det visa sig vara ett (mänskligt) misstag att utveckla en artificiell intelligens som är så överlägsen att vi människor inte mera har någon kontroll?

Det är kanske lite bakvänt men Teslas VD, Elon Musk, har gått ut med att berätta om hur rädd han trots allt är för artificiell intelligens. I The Guardian likställer Musk utvecklandet av A.I. med att kalla på djävulen och förutspår att mänsklighetens största hot är artificiell intelligens (27.10.2014).

Den brittiska tidningen Observer konstaterar (19.8.2015) att teknologi och robotisering redan nu har stor betydelse för krigsföring. Övervakning och snabba attacker på specifika mål sköts av obemannade drönare, små robotar används för att desarmera bomber. I USA satsas det på att utveckla autonoma och självmedvetna robotar för att minska behovet avmänniskosoldater som riskerar sina liv.

Musk är inte ensam om sin rädsla. Bill Gates och Stephen Hawking delar oron över hur mäktig artificiell intelligens kan bli, och Hawking påminner om att människans utveckling bromsas av långsam evolution – vi skulle aldrig kunna tävla med A.I. när det en gång har nått en viss nivå (Observer 19.8.2015). Det artificiella skulle bli det överlägsna.

Teslas autonoma bilar skulle använda så kallat “djupt lärande”, ett slags maskinellt lärande som använder algoritmer som lär datorer att tänka mer som människor och känna igen tal och bilder. I skuggan av detta har Musk donerat 10 miljoner dollar till organisationen The Future of Life för forskning som behandlar dämpandet av riskerna med artificiell intelligens.Det är detta djuplärande som kan bli farligt, speciellt i kombination med krigsföring.

Det kan inte hjälpas, tankarna flyter ständigt till Sci-fi världens cyborger som vill ta över världen. I Terminator utgörs domedagen -judgment day- av den dagen då den artificiella intelligensen, Skynet, blir självmedveten och startar ett kärnvapenkrig mot [mänskligheten] i bl.a. Ryssland och USA. 3 miljarder människor dör. I filmerna förutspås domedagen inträffa olika datum bl.a. 1997, 2003, -4 och -5, och slutligen 2017.

Det sista årtalet sammanfaller med Teslas autonoma bilar, det var i december 2015 som Musk gav tvåårs löftet. Filmreferensen är ju lustig, men leendet svalnar när man kollar på Googleägda Boston Dynamics Youtube-video där humanoid roboten Atlas springer omkring i skogen. För tillfället övar de saker som “balans” dels på ojämn mark och dels genom att med en ishockeyklubba knuffa roboten. Jag skulle tänka efter väldigt noga innan jag knuffade omkring på Atlas…

Fanny Malmberg var Studentbladets chefredaktör 2016.

Vad tycker du?