Hoppa till innehåll

I hopp om ett bättre liv

Det är riktigt höstväder och många är klädda i tjocka jackor och flera lager med tröjor. En kvinna med två små flickor kommer för att dela ut filtar åt de som vill ha.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var atagen av Jenna Vierinen och hade bildtexten ”Asylsökande i Böle.” Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Under de senaste dagarna har rekordmånga asylsökande anlänt till Helsingfors och Böle polisstation för att ansöka om asyl i Finland. Frivilliga har försett dem med kläder, mat och filtar för att göra deras väntan lite bekvämare. Just den här dagen är kön lite kortare än vad den varit tidigare, men det kommer hela tiden nya personer med resväskor som ställer sig i kön. De flesta anländer från norra Finland dit de kommit via Sverige.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var av Muhammed, tagen av Jenna Vierinen. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

I kön träffar jag Muhammed. Han är endast 16 år och har själv rest ända från Somalia där han lämnade hela sitt liv för att komma till Finland. När jag frågar vad han tycker om Finland hittills skrattar han bara och säger att det är det enda som folk frågar om. Finland, Finland, Finland.

– Jag har varit här så kort tid så kan inte säga så mycket om Finland, förutom att det är kallt!

Men annars tycker han att Finland verkar vara ett bra land och han hoppas på att få fortsätta gå i skolan så att han kan få en utbildning och kan hitta ett jobb.

Trots allt som de varit med om på den långa resan till Finland är stämningen i Böle ändå väldigt bra bland asylsökandena. Flera samtalar med de frivilliga, skrattar och skojar. Även om de står inför en lång väntan och vädret kanske inte är det bästa är de väldigt nöjda och glada över att vara framme i Finland. Många tycker att finländare har varit trevliga och hjälpsamma och många säger att de än så länge har känt sig välkomna.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Jenna Vierinen och hade bildtexten ”23-åringen.” Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Förutom Muhammed träffar jag också en annan kille som inte vill berätta sitt namn. Han har för 17 dagar sedan lämnat Irak för att komma till Finland. 23-åringen har nyligen gått ut college där han studerat företagsekonomi och sökte sig till Finland för att hitta jobb och få chansen att bygga upp ett nytt liv.

– Jag jobbade som manager på ett företag i Irak men vi fick problem med milisen. De försökte få över folk på deras sida och de som inte ville blev mördade. När de försökte övertala mig att ansluta sig till dem visste jag att jag måste fly, säger 23-åringen.

Nu önskar han att han ska få avsluta sina studier genom att ta en magisterexamen så att han kan få ett bra jobb och påbörja ett normalt liv. Finland var för honom ett självklart val. Han tycker att det är ett bra land med bra människor och att finländarna har den egenskap som är den absolut viktigaste, medmänsklighet.

I den rådande flyktingkrisen är det många studentorganisationer, nationer och kårer som börjat fundera på hur de ska kunna hjälpa flyktingarna. Det samlas in kläder och pengar och organisationerna för diskussioner om vad de kan göra. Listan över hur det hjälps till hittas här.

2 kommentarer till “I hopp om ett bättre liv”

  1. Pingback: Studerande hjälper till

  2. Pingback: Studerande hjälper till - Studentbladet

Vad tycker du?