Hoppa till innehåll

Könssjukdomstest blev succé

7928967224_e82b7b5dbc_o

Ett vitt tjockt kuvert åker genom brevinkastet. Det lilla paketet är helt anonymt och ingen avsändare finns utskriven, bara mottagarens adress. Kuvertet ser ut att innehålla en bok men är allt för lätt. Då vi öppnar paketet blottas en kartongask i de dramatiska färgerna gult och svart med texten “Biologiskt ämne kategori B”. Det är Studenthälsans nya innovation: ett könssjukdomstest som studerande själva kan göra hemma och undvika känsliga och tidskrävande besök vid mottagningen.

Efter lanseringen blev testet genast mycket populärt och behöver ingen extra marknadsföring behövdes berättar Hanna Kari som är chef för hälsoservicen vid Studenthälsan. Hon är rädd för att för mycket reklam ska leda till att studerande beställer hem testet i onödan “för säkerhets skull”.

– Studerande har önskat den här tjänsten i flera år. Vi har ingen exakt statistik ännu men hundratals har beställt hem testet och vi har redan hittat flera positiva resultat, säger Kari. Tanken med testet är att sänka tröskeln för studerande att testa sig. Kör man inte på det nya testet är man tvungen att ringa för att boka tid.

– Det är inte längre lika svårt att söka vård och dessutom är testet gratis. Nu ska vi se hur många positiva resultat för könssjukdomar som testet avslöjar och sedan bedöma om det är värt att fortsätta med testet.

DSC_4992

Testet hittas på Studenthälsans hemsidor och det tog inte mer än två dagar för testet att levereras. Själva lådan innehåller ett provrör, en pipett, en plastmugg och ett informationsblad om könssjukdomar. Testet är simpel: urinera i muggen, pilla in slaggprodukterna i provröret och släng in kartongen i en postlåda. Studenthälsan betalar portot och då resultaten är klara några dagar senare får du ett textmeddelande. Sedan är det bara att logga in på Studenthälsans nättjänst där resultaten ligger och väntar.

Digitala gör-det-själv-tjänster blir allt vanligare vid Studenthälsan. Till exempel har hälsovårdsstiftelsen ordnat nätgrupper för viktkontroll och den elektroniska hälsoenkäten har redan 6 år på nacken.

Kari berättar att studerande gärna sköter sina hälsoärenden via nätet. Vid årsskiftet öppnar Studenthälsan sin digitala studerandeportal och då lär ännu fler ärenden kunna skötas hemifrån.

2 kommentarer till “Könssjukdomstest blev succé”

  1. Pingback: Studenthälsan permitterar personalen

  2. Pingback: Studenthälsan permitterar hela personalen - Studentbladet

Vad tycker du?