Hoppa till innehåll

Studenthälsan permitterar hela personalen

Permitteringarna ska tajmas till jul- och sommarloven då köerna är som kortas vid Studenthälsan så att studenterna lider så lite som möjligt. Att det blir tre permitteringsveckor för personalen verkar klart men om det krävs en fjärde och när den i så fall infaller fattar SHVS styrelse beslut om på hösten 2016.

Sparkravet och samarbetsförhandlingarna är ett resultat av att Undervisnings- och kulturministeriet skurit ner på sitt stöd till SHVS hyror med 4,1 miljoner euro samtidigt som antalet studenter minskat

Finansieringen för 2016 är cirka tre miljoner euro mindre än förra årets budget. Detta berättar Katariina Poskiranta, verkställande direktör för SHVS.

yths (1 of 1)

Tidigare i höst kom det fram att Studenthälsan kommer att satsa allt mer på att sköta patientärenden via en digtal portal. De har bland annat lanserat ett könssjukdomstest som man kan beställa hem (Studentbladet 6/2015) och göra själv för att sedan posta in och få resultatet på nätet. Det här är ett sätt att minska de fysiska besöken. Det kom också fram att köerna till Studenthälsan varit väldigt långa den senaste tiden och det har gjort att det tagit länge att få vård, speciellt inom psykvården.

Läs också: Krisjouren vill komma närmare studerande

Mia Lehmusvaara, personalchef på SHVS, påpekar att det är viktigt för Studenthälsan att studenterna ska fortsätta få sin normala service och att permitteringarna inte ska påverka dem negativt. Lehmusvaara säger att hon litar på att direktören och styrelsen tar studenterna i beaktande.

Om hur social- och hälsovårdreformen kommer att påverka Studenthälsan vet Lehmusvaara inte någonting om ännu.

– Allt är så öppet ännu. Det finns inget konkret beslut om vad reformen innebär så vi har ingen aning om vad som kommer att hända, säger hon.

SHVS har aktiv sökt lösningar tillsammans med arbetstagarrepresentanter för att hitta den lösningen som skulle funka bäst med den nya ekonomin och påverka studenterna minst. De kommer i framtiden att fokusera mer på digital service för att underlätta både för studenterna och personalen.

Läs också: Könssjukdomstest blev succé

SHVS har som mål att utveckla mer kundorienterad verksamhet som är mer kostnadseffektiv för att minimera nackdelarna med inbesparingen. Förutom det kommer de även att permittera personalen för fyra veckor under jul- och sommarloven. Då är det som lugnast på mottagningarna.

Artikeln uppdaterad 18.05.2022 kl. 17:41. ”Undervisnings- och kulturministeriet” innehöll ett stavfel.

Vad tycker du?