Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Så kan det gå när man badar med byxorna på. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Den finlandssvenska studievärlden är splittrad. Rent geografiskt är det hundratals kilometer mellan Novias kampus i Jakobstad och universiteten i huvudstadsregionen. Men splittringen är inte bara geografisk.

Med tanke på att vi är flera tusentals svenskspråkiga studerande ser vi galet lite av varandra. Till och med mellan de som studerar i samma stad, men i olika skolor, är kontakten sporadisk.

Med Studentbladet på studerandenas dörrmatta en gång i månaden hoppas vi bland annat kunna minska de här geografiska och mentala klyftorna mellan oss.

Svenska Handelshögskolans Studentkår SHS skickade i veckan ut en enkät om Studentbladet till sina medlemmar. I enkäten frågas det bland annat om SHS borde lämna Svenska Studerandes Intresseförening, SSI, som ger ut Studentbladet.

Det är så klart mycket tråkigt att SHS nu utreder möjligheterna för att träda ur samarbetet och ge upp sin plats som utgivare av nordens äldsta studenttidning. Tidningen har knappt repat sig från den ekonomiska smällen från då ÅAS gick ur, och om SHS inte längre vill delta i det gemensamma projektet står Studentbladet inför en enorm utmaning.

För visst kostar det pengar för medlemmarna att ge ut en tidning, det kan ingen förneka.

Men det här handlar inte bara om pengar. Det handlar också viljan att upprätthålla och utveckla en gemenskap mellan finlandssvenska studerande som annars står rätt så långt ifrån varandra.

Våra pengar går inte, som SHS styrelse skriver i sin enkät, till “SSI och deras tidning”. Pengarna går till vår gemensamma tidning och projektet att knyta finlandssvenska studerande närmare varandra.

Jag hoppas att SHS enkät leder till att det här samarbetet både kan fortsätta och utvecklas.

Vill man diskutera innehåll, utseende eller bara kommentera tidningen så står dörren till Studentbladets redaktion alltid öppen. En frisk debatt är alltid välkommen och vi är ständigt intresserade av nya medarbetare (från alla tänkbara skolor), idéer och infallsvinklar.

Själv nås jag på 050 563 4780 och chefred@stbl.fi.

Niklas Evers, chefredaktör 2015

Om skribenten
Publicerad
maj 15, 2015

4 kommentarer om “Vi borde komma närmare varandra”

Lämna ett svar