Hoppa till innehåll

Novias beslut om scenkonst upprör: ”Vi behöver kultur för fan!”

Beslutet har fört med sig blandade känslor och rädslan för att scenkonstutbildningen ska försvinna helt börjar bli påtaglig. Studentbladet träffade scenkonststuderande Sannah Nedergård för att få en insyn in vad studerandena tycker om beslutet.

DSC_0132-001

Beslutet om att ta paus med intagningarna av nya studerande till scenkonstlinjen på Novia väckte många reaktioner. Sannah Nedergård studerar tredje året på scenkonst i Vasa och sitter också i scenkonstens ämnesförening MASK:s styrelse. Nedergård är av den åsikten att det tills viss del är smart att Teaterhögskolan tar in vartannat år och Novia tar in vartannat år. Svenskfinland inte är så stort och det finns inte så många jobb för dramainstruktörer i Finland.

– Det som jag däremot tycker är problematisk är att de ska pausa i två år. Människor med erfarenhet när det kommer till pauser i utbildningar har berättat att de ofta inte startas upp igen och läggs på is. Sedan är det ingen som har tillräckligt med initiativ för att ta tag i utbildningen igen. Men vi får verkligen hoppas att de håller vad de lovat nu och att scenkonst fortsätter efter 2016.

Möjligheten om att flytta hela utbildningen till Jakobstad i stället för att lägga ner helt i Vasa har varit en del av denna diskussion men både bland lärare och också studerande är åsikten att detta skulle försämra kvaliteten. Till Svenska Yle säger scenkonstläraren Gabriela Alisch det skulle bli svårare att få ämneslärare inom vissa områden då, eftersom många jobbar i Vasa och har svårt att vara på två ställen samtidigt. Alisch säger också att den konstnärliga kvaliteten skulle försämras, vilket är något som Nedergård håller med om.

– Det kan vara en fin idé med kulturutbyte mellan linjerna i Jakobstad, men i sådana fall går vi miste om mycket kulturliv som finns i Vasa. Jag vill inte säga något ont om Jakobstad och de utbildningar som finns där, men jag talar hellre för att vi stannar i Vasa. Kulturutbudet här i Vasa är så mycket bättre för det finns två stycken professionella teatrar. Även om vi inte blir skådespelare utan dramainstruktörer så är det så viktigt att ha stimulansen av teatrar för det väcker så mycket nya idéer och inspiration, och det är det vi behöver för att själva kunna utvecklas som dramainstruktörer.

Läs också vad studerandena på Teaterlinjen tycker om beslutet om scenkonst.

Det är inte första gången scenkonstutbildningen är och nosar på dessa territorier. För cirka fyra år sedan var det tal om att scenkonstutbildningen skulle flytta till Jakobstad, och då ”vann” scenkonst beslutet om att stanna i Vasa. Ekonomin är just nu en städning påverkade faktor och det skall sparas in på saker i hela landet.

– Man känner sig lite åsidosatt och väldigt hjälplös med att veta vem man ska vända sig till för att kunna påverka. Om man ställer frågor till chefer och enhetschefer om beslutet så känns det som om svaren går långt förbi själva frågan. Det känns som om vi har ett politiksnack på gång, tycker Nedergård.

När det kommer till utbildningar handlar det ofta mer än något annat om pengar. Om det är lönsamt för skolan, efterfråga versus lönsamhet och så vidare. Nedergård är helt av den åsikten att Novia och beslutsfattarna i frågan åsidosätter studenternas bästa och prioriterar pengarna. Hon tycker inte det känns som en skola längre utan en fabrik eller företag.

– Idag är allt så inriktat på produktivitet och det är nästan så att skolor i dagens läge inte längre är just skolor, utan fabriker som producerar kugghjul till sina maskiner som ska hålla i gång och pumpa ut produkter. Det tycker jag är synd, för att kultur behövs för fan, och konst också. Kugghjulen behöver stimulans och vem är det då som stimulerar om alla kulturutbildningar försvinner.

2017 kommer lagen om att drama ska ingå i grundutbildningarna träda i kraft. Om scenkonst försvinner, försvinner också dramainstruktörerna, det vill säga de som är mest kvalificerade för att undervisa drama. Det har diskuterats om att någon enstaka kurs i drama ska läggas in i klasslärar- och pedagogikutbildningarna men är det tillräckligt? Nedergård anser att den mängden av utbildning i drama är alldeles för lite för att undervisningen i framtiden ska hålla en sådan nivå att den är givande. Eleverna behöver också få något ut av dramalektionerna, och det ska inte bara vara lektioner där man ”leker lite”.

– Drama har en djupare mening, att beröra och påverka människor utan att de vet om det. Därför behövs mer kunskap än någon enstaka kurs.

Nu är det väl bara att vänta och se vad som händer med scenkonst. Kommer det börja ta in nya studerande hösten 2017? Kommer utbildningen att vara kvar i Vasa eller kommer den flyttas till Jakobstad tillsammans med Novias andra kulturutbildningar? Även om beslutet inte ligger helt i Novias händer och det är inte bara Novia som bär ”skulden” för dessa beslut, så är det ändå Novia som får ta smällen om de framtida besluten har en negativ utgång. Och vad händer då med deras trovärdighet? Kommer Novia att kämpa för att ha kvar scenkonst eller satsar de hellre på utbildningar inom teknik och vård istället för kultur?

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 12.08. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

2 kommentarer till “Novias beslut om scenkonst upprör: ”Vi behöver kultur för fan!””

  1. Pingback: Kvinnorna i Peer Gynt

  2. Pingback: Kvinnorna i Peer Gynt - Studentbladet

Vad tycker du?