Hoppa till innehåll

Kvinnorna i Peer Gynt

pressbild5 kopia

– Den är väldigt aktuell eftersom den behandlar narcissism, vilket man bra kan koppla till dagens samhälle, säger Evelina Kulp, en av studerandena på Teaterlinjen.

I pjäsen får man följa med mannen Peer Gynt genom drömmar, val och livets resor. Både ödets ständiga närvaro och den absurda verkligheten. När den skrevs var det inte så stor fokus på kvinnorna, även om många av birollerna är kvinnor. Detta är något som studerandena på VNF varit tvungna ändra lite på lyfta fram lite mer deras produktion.

– Pjäsen är fyll av starka självständiga kvinnoroller som är väldigt måna om sin egen styrka och allt som annars bara cirkulerar kring Peer så har skalats ner, berättar Joonas Vartiainen.

Pjäsen är väldigt mångsidig vilket har gett studerandena mycket att jobba med. De har både studerande från Modelinjen som gör kläder, och studerande från Inredningslinjen som gör scenografin. De vill ha en visuellt snygg och aktuell pjäs.

De är tio stycken på klassen som har levt på och med varandra dygnet runt i snart ett år. De var helt obekanta från början så att jobba så intensivt med varandra har varit en utmaning för dem, men också väldigt lärorikt. Peer Gynt blir avslutningen på deras år tillsammans. De har dessutom satsat lite extra på slutproduktionen i år, eftersom Teaterlinjen fyller tjugo i år. Det är den enda svenskspråkiga folkhögskoleutbildningen i teater i Finland, en legendarisk utbildning som många av våra stora finlandssvenska skådespelare gått på.

Efter utbildningen är det många studerandena som vill fortsätta studera teater, men utbudet i Finland är inte så stort, speciellt inte om du vill studera teater på svenska. Beslutet om att det inte tillkommer några nybörjarplatser till Novias scenkonstutbildning upprör.

– Det bara visar att det är ett steg mot fel riktning, speciellt när det inte finns något utbud i Finland att på studera teater på svenska. Och det är otroligt synd, säger Josefine Fri.

Om du vill veta mer om beslutet om scenkonst, läs också vår intervju med scenkonststuderande Sannah Nedergård.

Scenkonstutbildningen var ett naturligt val för de flesta eftersom teaterhögskolans antar så få och konkurrensen till den är mycket högre än scenkonst. Besvikelsen bland studerandena är stor och de förstår inte varför de dras ner på ännu en svensk kulturlinje, eftersom utbudet redan är så litet. Alla studenterna på VNF hoppas att scenkonstutbildningen ska få vara kvar så att det ger möjligheten att flera kan studera teater på svenska.

För mer information om pjäsen och datum för föreställningen klickar in er på deras Facebook-sida.

1 kommentar till “Kvinnorna i Peer Gynt”

  1. Pingback: Novias beslut om scenkonst upprör: ”Vi behöver kultur för fan!” - Studentbladet

Vad tycker du?