Hoppa till innehåll

Ted Forsström leder spelprogrammet Kontroller

1153-forsstrom-ted_BILD_SETS

Ett underhållande 15-minuster spelprogram med både diskussioner och recensioner i talkshow-stil. Det lovar spelfantasten Ted Forsström att bjuda på då Kontroller kör i gång under våren. Fokus kommer att ligga på underhållning, men det kommer också att erbjudas någonting för mer dedikerade gamers. Forsström berättar att spelandet har blivit mer accepterat än tidigare och att det inte längre bara är ”nördar” som spelar.

– Nuförtiden kan vem som helst spela. Det räcker med att klicka på en ikon, sedan är det bara att köra. När jag var tonåring fanns det situationer då jag fick dölja mitt spelande, det ansågs vara ganska nördigt att vara en gamer.

Kontroller kommer inte att rikta sig till någon viss sorts spelare. Både mobil- PC- och konsolspel ska få plats. Forsström har själv ett brinnande intresse för spel och har vuxit upp under hela spelscenens utveckling – från de första primitiva tv-spelskonsolerna till dagens avancerade fotorealistiska pc-spel.

– Jag äger de flesta konsolerna och testar så många spel jag hinner. Jag spelar väldigt, väldigt mycket. Det blir roligt att prata om det man diggar i tv, säger Forsström.

DSC_1863

Forsström har inte några direkta favoritspel, men olika sorters spel har intresserat honom i olika åldrar.

– I högstadiet spelade jag mycket Action Quake 2, ett populärt mod till spelet Quake II. Men det gör jag inte längre.

Inför premiären har Kontroller också sökt andra spelfantaster som ska kunna delta som recensenter och tyckare i showen. Efter en enorm våg av ansökningar en handfull spelare intervjuats och kallats till audition. För att nyansera bilden av spelvärlden har behovet av kvinnliga programledare betonats under castingprocessen. Vilka de utvalda spelarna är kommer att klarna vid et senare skede.

– Det ska vara ett underhållande program och därför behöver vi också underhållande personer. Vi har ett gäng bra kandidater, säger Jan-Olof Svarvar på produktionsbolaget bakom Kontroller, Pampas Production.

Idén om ett svenskspråkigt spelprogram föddes då Svarvar åkte bil med sin son och började diskutera den så kallade gamergate-skandalen där kvinnor inom spelbranschen trakasserades på nätet.

– Jag tänkte att det kanske fanns ett behov för bra speljournalistik på Yle som är oberoende av sponsorer från spelvärlden, säger Svarvar.

Förutom Kontroller-programmet har Yle också satsat på att sända den mer professionella e-sporten. Bland annat sändes finalen i Counter-Strike från den svenska turneringen Dreamhack i höstas. Enligt Forsström tyder det här på en förändrad inställning till spelandet och att stigmatiseringen av gamers håller på att försvinna.

E-sporten skiljer sig inte från någon annan idrottsgren. Spel som Starcraft kräver till exempel både strategiskt tänkande och snabb reaktionsförmåga, men också rent fysisk snabbhet. Utan tillräckligt många ”clicks per minute” vinner man inte.

Kontroller har premiär måndagen den 23 mars och kommer att sändas på Yle fem en gång i veckan resten av året med ett sommaruppehåll i juli månad.

Läs mer om e-sportens framgångar i Finland i Studentbladets marsnummer!

2 kommentarer till “Ted Forsström leder spelprogrammet Kontroller”

  1. Pingback: Nördarnas revansch

  2. Pingback: Nördarnas revansch - Studentbladet

Vad tycker du?