Kulturfolket trotsade igår det stundvis iskalla vårvädret när hundratals demonstranter samlades nedanför domkyrkan i Helsingfors, däribland många studerande.
17 miljoner. Det är summan som regeringen Orpo sparar in på bekostnad av konst- och kulturbranchen i år. När det här beslutet offentliggjordes förra året ledde det till ett ramaskri inom kulturfältet och protestkampanjen ”stoppa saxen” inleddes.
17 miljoner verkar ändå inte vara tillräckligt, bakom hörnet lurar ännu större sparåtgärder. Regeringen har signalerat att kultur- och undervisningsministeriet kommer tvingas göra nedskärningar på 75 miljoner euro inom sitt eget förvaltningsområde.
I nuläget råder det stor oklarhet kring hur det här konkret ska förverkligas och vilka områden som drabbas. Ett redan skadeskjutet kulturfält har därmed all orsak att bäva inför kommande besked från ministeriet.

”Titta inte bara på ekonomernas excel-kalkyleringar”
Studerande är ett synligt inslag bland demonstranterna. Konstuniversitets studentkårs flagga vajar stolt i vinden och det finlandssvenska studielivet representeras bland annat av Arcadas kulturproducenter.
– Vi är här för att protestera mot nedskärningarna som riktar sig mot kulturen. Vi studerar alla kulturproducentskap så det är något som berör oss speciellt nära. Nedskärningarna som gjorts och som kommer att göras påverkar alla i vårt samhälle och bidrar till ett sämre välmående för alla, säger Salma Mazouzi.
Här får hon medhåll från de övriga kulturproducenterna. Det är alla överens om att kulturen berör allting i samhället och ser regeringens nedskärningar som kortsiktiga.
– Varför lyssnar inte regeringen på experter, på vad folket tycker eller på vad folket inom kulturfältet har att säga? Titta inte bara på ekonomernas excel-kalkyleringar, kultur handlar om mer än bara siffror, konstaterar Mazouzi.

Oro inför framtiden
För tillfället är konkurrensen hård på den finländska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är bland de högsta i EU och speciellt studerande sliter ont i jakten på sommar- eller deltidsjobb.
Det är inte överraskande att studerande inom kultur- eller konstbranschen är oroliga inför framtiden. Nya nedskärningar kan potentiellt göra en redan svår situation ännu värre.
– Nog är det nästan dagligen man tänker på att man blir arbetslös efter utexaminering. Det är redan nu sinnessjukt svårt att få praktik. Alla nedskärningar i kulturen och i bidragen gör det svårt, inte har man en så positiv syn på framtiden, berättar Mazouzi.
– Det är en svårt situation, men det är också därför som vi är här. Vi hoppas på en bättre framtid, fortsätter Ella Ahlin.
