Hoppa till innehåll

Pensionären blev en gulis – efter 52 år som läkare

Efter mer än 50 år inom läkarbranschen kände Hans Björknäs, 79 år, att det var dags för ett karriärbyte. Snart är första året av journalistikstudierna avklarat.  

Att någon gång fundera på att sadla om är inte ovanligt. Det kan ske redan efter man fått sin första kandidatexamen, eller när ålderskrisen smyger sig in. Något ovanligare är att sadla om efter man blivit pensionär. 

Hans Björknäs började studera samhällsvetenskaper vid Svenska Social- och Kommunalhögskolan i höstas, trots att han varit pensionerad sedan 2008. 

– Det är roligt att lära sig något nytt, sådant man inte visste att man inte visste, säger Björknäs 

Han har haft en lång karriär som läkare och specialist i invärtessjukdomar, främst vid Vasa centralsjukhus. Efter pensioneringen har han också jobbat på vårdhem i flera olika städer i Finland. Dessutom har han hunnit skriva sex böcker om historiska händelser, kultur och en bok om celiaki. Också det som pensionär.

– På så vis behövde jag inte delta i städningen där hemma, skämtar Björknäs.

Men i december 2021 satte en hjärtinfarkt stopp för jobbet som resande läkare. Björknäs var tvungen att hitta på något annat. Att sitta i soffan där hemma ville han inte. Så han började publicera tre olika nyhetstidningar i Vasa; en på svenska, en på finska och en på engelska. På svenska heter tidningen Wasa Dagblad och de alla finns på nätet.

Björknäs började studera på Soc&kom hösten 2024. Bild: Jessica Nyberg

Lockelsen att utbilda sig inom något annat växte, och därför sökte han studieplats vid Soc&kom 2024. Björknäs vill också utveckla sina tidningar med hjälp av en journalistutbildning. Han strävar efter att skapa en modelltidning som täcker hela spektret av nyheter.

En kurs som han tyckt varit intressant handlar om genus i samhället. 

– Det är som ett nytt språk, man ifrågasätter den objektiva vetenskapen, säger Björknäs. 

Trots åldersskillnaden till övriga studerande så upplever Björknäs inte att det funnits någon åldersdiskriminering.

– Jag har blivit bra bemött. Fast det var inte heller något jag oroade mig för.

Däremot känner han inget behov av att delta på studieevenemang, det har han redan gjort som läkarstuderande i slutet av 60-talet. Under introduktionsveckan deltog han ändå första dagen med sin tutorgrupp, men när de på eftermiddagen skulle ha “lära känna” lekar så tackade han nej.

– Jag for hem till min fru i stället. 

Björknäs åkte på en utbytesstipendiatresa till Turkiet 1968. På hemvägen hamnade studerandena i ockupationen av Tjeckoslovakien. Bild: Privat

Den svarta tavlan är nu en dator 

Utbildningen har ändrats mycket sedan Björknäs studerade vid medicinska fakulteten i Vasa i slutet av 60-talet. Han är en av få som med egen erfarenhet kan jämföra dagens universitetsstudier med dåtidens.

– På den tiden talade man aldrig om vetenskapligt skrivande eller referenser, säger Björknäs. 

En medstuderande övar på att ta blodprov av Hans Björknäs runt år 1969. Bilden är tagen från en film om medicinska utbildningen i Helsingfors på den tiden. Bild: Privat

Även attityden gentemot studerande var annorlunda. 

– Man får mer stöd idag och uppmanas att ta kontakt om man har frågor, det fanns inte på min tid. 

Förstås är kanske den största skillnaden all teknik som används nu. I dagens läge är det så gott som omöjligt att utbilda sig utan dator, smart telefon och internet, medan Björknäs utbildade sig till läkare med en svart tavla, kritor och böcker. En av de viktigaste kurserna på 60-talet var den där man lärde sig använda skrivmaskin. 

Skulle du säga att det är bättre eller sämre i dag?

– Det är bättre. 

Här brukar Björknäs sitta och studera på vardagarna. Bild: Jessica Nyberg

Tar det hela med ro

Även fast ett av målen är att bli klar med de inledda kandidatstudierna är det ingenting som Björknäs stressar över. 

– Om jag inte blir kandidat så är det inte hela världen. Jag har ändå lärt mig något nytt. 

För att separera på studier och fritid tar Björknäs inte studierna med hem, utan gör allt skolarbete vid universitetet. Vid sidan av föreläsningarna studerar han i skolans läsesal mellan 9 på morgonen och 15 på eftermiddagen. 

– Då är det effektivt arbete som gäller. Det är tyngre att fundera på det som är ogjort än att göra det.

En fysisk datormus hör till Björknäs studiemateriel. Bild: Jessica Nyberg

Det är många unga studerande som är stressade av studierna, men Björknäs känner inte att han skulle vara stressad. Studierna känns inte jättesvåra, han hinner med alla uppgifter och får ta ledigt på eftermiddagen.

Över 50 år av arbetserfarenhet kan också vara ett skäl till att Björknäs effektivt kan strukturera sin dag och sina studier. 

– Då man jobbar som läkare studerar man hela tiden. Man läser medicinska artiklar och studier. 

Vad är ditt tips till de yngre studerandena? 

– Att man läser böcker. Och att man har en kalender där man planerar in allt.

Björknäs läser flitigt kursböckerna som finns i Soc&koms läsesal. Här håller han i sin favoritbok Reporter, skriven av Björn Häger. Bild: Jessica Nyberg

Dagens 60-åringar är gårdagens 40-åringar

När pensionssystemet infördes i Finland på 60-talet var medellivslängden ungefär 65 år för män och lite längre för kvinnor. Idag lever vi mycket längre och är friskare, men pensionsåldern har inte ändrats mycket. 

På grund av den utvecklingen anser Björknäs att dagens 60 åringar är dåtidens 40 åringar. 

– Om man varit frisk, inte rökt och klarat sig undan olyckor, kan man leva till 80 eller 90. Dagens 60 åringar kan ha 30 år framför sig ännu. 

Pensionärer har därför en ypperlig chans att börja en ny karriär och göra det som de alltid velat göra. Speciellt eftersom det inte längre finns någon press på att karriären ska vara ekonomiskt lönsam.

– Om man vill lära sig något nytt så är studier jätte hälsosamt. Det är också hälsosamt att få känna sig behövd och nyttig. Fast det är fritt fram att bara ta det lugnt och resa också.

Björknäs tycker det är helt okej att bara ta det lugnt och njuta när man blivit pensionär. Men han tycker också att det kunde finnas mer uppmuntran till att pensionärer kan testa på något nytt. Bild: Jessica Nyberg

Björknäs tycker själv att det är viktigt att få höra om äldre som börjar studera eller byter karriär. 

– Kanske det finns någon som läser det här och tänker att “det här ska jag göra” och sedan söker in till Hanken. 

Han känner sig också tacksam över att han har möjligheten att studera i Finland, utan någon extra kostnad. Flytten till Helsingfors har också berikat Björknäs och hans frus kulturliv.

– Vi har det bra i Finland. Man ska vara glad skattebetalare och ta vara på möjligheterna.

Jessica Nyberg jobbar som studentbladets redaktör våren 2025. Hon kommer från Jakobstad och studerar journalistik och kommunikation vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet. När hon inte studerar går hon gärna på loppis, dricker te eller reser utomlands.

Vad tycker du?