Årets ansökningsrumba är avslutad och Studentbladet sammanfattar det väsentligaste.
Svenska Handelshögskolan, i folkmun Hanken, ser ut att vara årets stora vinnare när universiteten tävlar om att locka nya studerande.
I år trillade 2852 ansökningen ner i Hankens brevlåda, vilket är alla tiders rekord. Som jämförelse kan man titta på fjolåret då handelshögskolan tog emot 2488 ansökningar, vilket även det var en rekordmängd.

Både kandidatutbildningen i Helsingfors och i Vasa lockade. Såväl huvudstaden som Finlands soligaste stad hade ett rekordantal sökande.
Prorektor Mika Gabrielsson är naturligtvis glad över det ökade intresset och konstaterar att Hankens utbytesmöjligheter är ett trumfkort.
– Våra studenter har varit mycket nöjda och det syns också i den nationella kandidatenkäten där utexaminerade har gett ett gott vitsord åt Hankens utbildning. Vi tror även att Hankens internationella utbyte väcker ett stort intresse bland de sökande. I och med att vårt utbyte är en obligatorisk del av studierna så erbjuder vi både tillräckligt stöd inför utbytesprocessen och också ett nätverk av över 100 samarbetsuniversitet.

Helsingfors universitet är återigen populärast i Finland
Hanken må ha fått ett rekordantal sökande men det är Helsingfors universitet som återigen kan kalla sig Finlands mest populära universitet.
Universitetets kandidat- och magisterprogram mottog över 35 000 ansökningar i år. Det här är en märkbar ökning jämfört med förra årets cirka 31 000 ansökningar.
Universitetet har sammanlagt 4770 lediga platser, vilket betyder att konkurrensen om studieplatserna kommer vara hård under våren.
Det mest populära ansökningsmålen var juridik, medicin och psykologi, precis som tidigare år. Utbildningsprogrammet för rättsnotarier har genererat ett märkbart större intresse jämfört med fjolåret, såväl på svenska som på finska.

Ekonomi och psykologi populärt vid Åbo Akademi
Sammanlagt fick Åbo Akademi 3882 ansökningar i år, en ökning på tre procent jämfört med fjolåret. Dock är antalet sökande med Akademin som första ansökningsmål något mindre jämfört med tidigare år.
Ekonomiutbildning var populärast i år med 1192 sökande som ska dela på 80 studieplatser. Logopedi med 188 sökande och 18 platser samt psykologi med 415 sökningar och 20 platser hör till de svåraste utbildningarna att komma in på vid Akademin.
– Det är glädjande att psykologin lockar så många sökande. Söktrycket speglar både intresset för psykologi och psykiskt välmående i vårt samhälle. Det stabila antalet sökande år efter år vittnar om utbildningens höga kvalitet och vi är glada att kunna bidra med fler kunniga psykologer, konstaterar Anna Soveri, professor i psykologi vid ÅA.
Antalet finskspråkiga som söker till Åbo Akademi har ökat.

Rekordmånga ansökningar också i Otnäs
Aalto-universitetet fick över 28 000 ansökningar i år, vilket är en ökning på nio procent jämfört med fjolåret. Både de svenskspråkiga och finskspråkiga kandidatprogrammen lockade ett rekordantal sökare.
– Det är fantastiskt att se att våra program lockat så många sökare såväl i hemlandet som internationellt. En utbildning är en utmärkt investering för framtiden, och de studerande som nu inleder sina studier kommer ha bra förutsättningar efter sin utexaminering, säger Aaltos vicerektor Petri Suomala.
Universitet uttrycker också glädje över att det stora intresset för de engelskspråkiga kandidatprogrammen. Sammanlagt fick programmen över 3121 ansökningar varav en majoritet var från utlandet. Över 100 olika nationaliteter finns representerade i Aaltos ansökningsrumba.