Antisemitismexperten Izabella Tabarovsky fick inte föreläsa vid Åbo Akademi eller Helsingfors universitet. Orsaken? Kontroverser kring hennes politiska åsikter. Studentbladet tog sig en närmare titt på vad det hela egentligen handlade om.
Den 29-30 januari ordnades konferansen Dialogue on Antisemitism: A Path Towards Understanding vid Åbo Akademi. Där skulle den rysk-amerikanska forskaren Izabella Tabarovsky föreläsa om antisemitism i Sovjetunionen. Den 31 januari skulle hon hålla en öppen föreläsning om samma ämne vid Helsingfors universitet.
Den 27 januari rapporterade Åbo Underrättelser att Tabarovskys föreläsning ställs in, dagen därpå rapporterade Hufvudstadsbladet att även föreläsningen vid Helsingfors universitet ställs in.
Till HBL säger Hannu Juusola, avdelningschef vid Humanistiska fakulteten och professor i Mellanösternstudier, att universitet inte kunde bekräfta hennes akademiska meriter. Därför ställdes också föreläsningen in.
Mercédesz Czimbalmos, en av arrangörerna bakom konferensen och forskare vid ÅA, beklagade sig över beslutet, eftersom antisemitism i Sovjetunion är ett ämne som sällan diskuteras. Hon understryker ändå att hon själv inte delar åsikter med Tabarovsky.
Skriverierna på social media börjar diskuteras
Redan en vecka innan mediehusen nappade på nyheten hade gruppen forskare för Palestina kritiserat Tabarovsky på grund av de åsikter hon uttryckt på medieplattformen X. De skriver i ett instagraminlägg att hon bland annat kallat hungersnöden på Gaza-remsan för en bluff.
Det här påstår Jarl Ahlbeck, kommunalvalskandidat för SFP, att är ett felaktigt påstående i en insändare till Åbo Underrättelser.
För att ta reda på vem som har rätt har Studentbladet gått igenom Tabarovskys inlägg på medieplattformen X. Ahlbeck har tekniskt sett rätt i att det är en annan person i kommentarsfältet kallar hungersnöden i Gaza för en bluff. Det han däremot glömmer bort i sin faktagranskning är att Tabarovsky själv kallar hungersnöden för en bluff längre ned i samma kommentarsfält.

Det här är inte den enda gången Tabarovsky uttryckt liknande åsikter, bland annat återpublicerade hon ett inlägg där debattören Alex Hearn kallar krisen i Gaza för en icke-existerande hungersnöd.
FN har upprepade gånger varnat om riskerna för hungersnöd i Gaza. IPC (Integrated Food Security Classification) rapporterade att hela befolkningen på Gazaremsan riskerar att svälta. Speciellt allvarlig var situationen i norra delen, där i stort sett all infrastruktur förstörts.
Tack vare den bräckliga vapenvilan mellan Israel och Hamas har ändå internationell humanitär hjälp mer effektivt nått den palestinska befolkningen.
– Jag tror att hotet om hungersnöd har avvärjts. Svältnivån är inte lika allvarlig som den vara före vapenstilleståndet, meddelade Tom Fletcher, chef för FN:s humanitära arbete, till The Associated Press.
Här är det värt att nämna att Tabarovskys kommentarer är daterade till sommaren 2024, alltså en tid då hungersnöd var ett reellt hot.
Israel har kategoriskt avfärdat alla varningar om hungersnöd, israeliska representanter har bland annat kallat IPC:s rapport för en mästerlig uppvisning av desinformation.
Studentbladet granskar – ”folkmordet i Gaza är en ond och illvillig lögn”
I november återpublicerade Tabarovsky ett inlägg där Avi Mayer, före detta chefredaktör för den israeliska tidningen Jerusalem Post, kallade folkmordet i Gaza för en ond och illvillig lögn.

Både Amnesty och Humans Rights Watch har klassat Israels agerande på Gazaremsan som folkmord.
– Vår rapportering avslöjar att Israel i flera månader fortsatt att begå folkmordshandlingar, fullt medvetet om den irreparabla skada som det tillfogar palestinier i Gaza. Israel fortsätter att göra så tros otaliga varningar om den katastrofala humanitära situationen och rättsligt bindande beslut från den internationella domstolen (ICJ), som beordrat Israel att vidta omedelbara åtgärder för att möjliggöra tillhandahållandet av humanitärt bistånd till civila i Gaza, sade Agnés Callamard, generalsekreterare för Amnesty International i pressmeddelande.
Rapporterna föll inte i god jord. Tabararovsky återpublicerade ett inlägg där det påstods att anti-israeliska grupper, som Human Rights Watch och Amnesty, för en retorisk kapprustning med mål att förtala Israel.
Hon har även återpublicerat ett inlägg där donationer till Amnesty jämställs med att vara delaktig i terrorism och antisemitism.
Tabarovsky förhåller sig även kritiskt till UNRWA, FN:s hjälporganisation i Palestina. Hon återpublicerad ett inlägg där det påstods att organisationen stod under direkt kontroll av Hamas.
Det har stormat kring UNRWA efter att Israel anklagat 450 av organisationens anställda för att ha varit involverade i terrorattacken den 7 oktober. En utomstående utredning visade senare att 9 personer var involverade. Israel har enligt utredningen inte tillhandahållit bevis för ett större involverande och UNRWA har kategoriskt nekat till alla anklagelser om samarbete med Hamas.
Sedan kriget i Gaza startade har hjälporganisationen distribuerat humanitär hjälp till 1.9 miljoner palestinier, enligt UNRWA:s egna uppgifter har över 200 av deras medarbetare dödats i konflikten. Det här rapporterar bland annat BBC.
”There is not right to return”
I en opinionstext i den israeliska tidningen Haaretz skriver Chris Gunnes att FN måste säkerställa palestiniernas rättigheter, deras jämlika status och deras rätt att återvända till sitt hemland.
På det svarar en debattör på medieplattformen X att ”There is no right to return”. Tabarovsky återpublicerade inlägget.

Rätten att återvända till sitt hemland är tryggad i internationell lagstiftning, bland annat i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter år 1948, den fjärde genevekonventionen samma år och FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter år 1966.
Tabarovsky har upprepade gånger kritiserat Wikipedia, som hon anser vara en anti-semitisk nätsida.
Orsakerna till detta är att Wikipedia benämner Nakba som en etnisk rensning och klassar den pågående konflikten i Gaza som ett folkmord.
Under det israeliska-arabiska kriget 1948 fördrevs hundratusentals palestinier från sina hem i vad som idag är Israel. Flyktingarna har inte tillåtits att återvända. Händelsen är idag känd som Nakba, vilket betyder katastrof på arabiska.
Har Tabarovsky en doktorsavhandling?
Tabarovsky kommenterar själv händelserna i magasinet Tablet. Hon inleder artiklen med att kalla finska akademiker äckligt lata, pappskallar, pompösa och egennyttiga. Hon konstaterar även att akademikerna verkar vara lika ivriga på att censurera judar som sina amerikanska motsvarigheter.
Hon kallar kritiken från forskare för Palestina för en smutskastningskampanj.
Gruppen forskare för Palestina såväl som Helsingfors universitet har ifrågasatt Tabarovskys akademiska bakgrund. Universitet menar att de inte kunde bekräfta hennes akademiska meriter inom antisemitism. Forskare för Palestina skriver att de inte hittat bevis på att Tabarovksy skulle inneha en doktorsexamen, något som hon själv påstår.
Studentbladet har undersökt saken men har inte kunnat fastställa om de ovannämnda påståendena stämmer eller inte.
Studentbladet tar inte ställning till huruvida beslutet att inhibera Tabarovskys medverkan i konferansen Dialogue on Antisemitism: A Path Towards Understanding eller den påföljande föreläsningen vid Helsingfors universitet var rätt eller fel.
Däremot vill vi genom att noggrant granska händelseförloppen ge våra läsare en chans att bilda en egen åsikt om situationen.
*Informationen om händelserna i Israel och Gaza är baserad på rapporter från Amnesty, Human Rights Watch och FN samt i vissa fall övriga mediehus såsom BBC. Under processen att skriva artikeln har Studentbladet gått igenom hundratals inlägg som sträcker sig över ett år tillbaka i tiden.