Vad ska man ge bort i jul? Svaret kan ligga närmare än du tror. Nordisk litteratur tipsar om böcker som gör sig lika bra under granen som på nattduksbordet.
Midvinternattens köld är hård – tur att böckerna gnistra och glimma. Julklappar förväntas på varje gård, men tiden kortas timma för timma…
Terminen har tagit slut, men det har inte behovet av tidsfördriv – för läslust (eller julefrid). Tur är, så finns det litteraturvetare att ty sig till.
Det är både äldre och nytt när studenter och docenter av nordisk litteratur tipsar om böcker: Får det lov att vara lite ny finlandssvensk poesi, den där finska klassikern du inte visste att du ville läsa, är dags att damma av danskan, eller söker du en bok som får en ”vilja hoppa in i en snöhög. Huvudet före”?
Julläsning är kul läsning. Håll till godo!
Linnea Gyllenberg, litteraturstuderande, tipsar…
Jon Fosse, Hundmanuskripten (1995-1997)
Boken består av tre noveller skrivna ur ett hundperspektiv. Den har en perfekt blandning mellan humor och djup och är ganska lättläst. Helt enkelt en finurlig och tankeväckande bok som passar bra för jullovet!
Julia Tidigs, docent och lektor i nordisk litteratur, tipsar…
Emma Ahlgren, Hur kärlek fungerar (2022)
Bildkonstnären och författaren Emma Ahlgren hör till det allra mest spännande i ny finlandssvensk litteratur. Hur kärlek fungerar är en skruvad samling dikter och korta berättelser med kolsvart humor, om djur och om vad vi människodjur använder dem till, om familjerelationer och om ständigt överskridna gränser mellan mänskligt och djuriskt. Det är en bok som ständigt överrumplar sin läsare och som är både hemsk och hemskt rolig. Läs den!
Benjamin Rosenlund, litteraturstuderande, tipsar…
Franz Kafka, Slottet (1926)
Så här i vinterns kyla vill jag ta och rekommendera Slottet av Franz Kafka, i det den utspelar sig om vintern och är allmänt mysig. Kafkas inblick i människans absurditet når här sin zenit. Författaren dog dessvärre innan han fick boken riktigt färdig – det spännande med Slottet är att den ändå är så fantastisk, kanske eftersom Kafka aldrig hann omarbeta den?
Slottet handlar om en by. Folket är nästan letargiskt, och ovanför den sömniga snön tornar slottet. I centrum av handlingen får läsaren följa protagonisten K., som söker navigera genom byns absurditeter i egenskap av lantmätare. Det är bara det att K. inte är lantmätare på riktigt.
Slottet är absolut en av mina favoritböcker. Dess tendens att beskriva vintern och människans psyke är såväl skönt som kryptiskt. Boken får mig att vilja hoppa in i en snöhög. Huvudet före.
Kristina Malmio, professor i nordisk litteratur, tipsar…
Martina Moliis-Mellberg, Medusa (2024)
En underbar, meditativ diktsamling där läsaren blir delaktig i maneternas värld och rörelser.
Lina Vestlin, litteraturstuderande, tipsar…
Nguyen Phan Que Mai, ”När bergen sjunger” (2020)
Följ med på en oförglömlig resa genom Vietnams historia genom Huong och hennes mormor. Hur vietnamkriget och kommunistregimen påverkar dessa kvinnor och deras liv, genom flykt, förlust och hopp.
Edit Kackur, litteraturstuderande, tipsar…
Tove Jansson, Muminpappans memoarer (1950)
Det är en bok jag inte läst förr, men mina absoluta favoritavsnitt från 1990-talsserien baserar sig på boken och därför tänker jag påbörja mitt Muminprojekt med den. Jag tänker läsa Mumin nu över jullovet eftersom de är så roliga och påminner mig om barndomen.
Jacob Ølgaard Nyboe, vikarierande lektor i danska och litteratur, tipsar både klassiskt….
Herman Melville, Moby Dick (1851)
Jeg har selv først for ganske nylig fået den gamle mastodont læst. Jeg var reelt bekymret for, om den ville falde i min personlige smag, men jeg blev suget ind i universet. Der er mange kriterier for, hvad der gør en klassiker til klassiker, og den danske kritiker Lars Bukdahl har tilføjet kategorien ”monstrøsitet”. Det krav indfrir Moby Dick til fulde – den er alt for meget og fuld af vilde, alenlange digressioner (blandt andet af hvalvidenskabelig eller filosofisk art), og blandt andet deri ligger fascinationskraften. Vigtigst er dog nok jegfortællerens åbenhed og fundamentale nysgerrighed, der smitter og bevirker, at man gider være i hans selskab i de mange, mange timer på åbent hav. Det er en friskhed i både tanke og sprog, trods de mange års afstand.
… och danskt…
Marianne Larsen , på en skala fra havblik til forestillinger om lettelsens suk (2024)
Larsen modtog i 2022 (endelig!) Det Danske Akademis store pris. Hun har passeret de 70, men i skriften er hun yngre end nogensinde før. Med sin levende, legende og neologistiske skrift viser hun os, at verden faktisk kunne være anderledes, hvilket er den gode poesis potentiale, og hvilket vi vel har brug for at blive mindet om mere end nogensinde før. Digtene balancerer mellem skarp samfundskritik og befriende utopisk tænkning, altid med humor og uden at forfalde til en stivnet binær kassetænkning. Og så er de larsenske nydannelser ofte små glitrende perler og verdensudvidelser i sig selv: sindssyersker, hjertelydsnynnen, stjernestrikning, forladthedsforstærker…
Wilma Westerlund, litteraturstuderande, tipsar…
Charles Dickens, The Old Curiosity Shop (1841)
Jag rekommenderar starkt ”The Old Curiosity Shop” av Charles Dickens. I boken får man följa med den unge Nell Trent som är en sympatisk och älskvärd karaktär och hennes farfar som driver en gammal kuriositetsaffär i London. I boken får man ta del av en flykt undan ondska, prövningar, tragik och oväntad vänlighet.
Dickens har ett briljant sätt att sammanväva karaktärer och miljön och förser läsaren med en känsla av nostalgi och värme. Boken påminner om mänsklig vänlighet, även under de mörkaste av tider.
Madeleine Stjernberg, litteraturstuderande, tipsar…
John Green, Maureen Johnson, och Lauren Myracle, Let It Snow (2008)
Det är julafton. Ett tåg åker genom en snöstorm för att föra folk hem till sina familjer, men katastrofen inträffar och tåget fastnar. En grupp människor tar sig genom snön till närmaste Waffle House. I Let It Snow får man följa med tre olika perspektiv (skrivna av de tre olika författarna) med snöiga kärlekshistorier. Boken passar utmärkt ifall man efter en lång och stressig termin vill läsa någonting enkelt, mysigt och feelgood som väcker julkänslor!
Reynir Eggertsson, lektor i isländska och nordisk litteratur, tipsar…
Armistead Maupin, Tales of the City-böckerna (1978-2024)
Min favoritbokserie, en kollektivroman som började i 1970-talet som en följetong i The San Francisco Chronicle, men blev senare till 10 böcker, som utkom delvis under 1970- och 1980-talet, och igen mellan 2007 och 2024. Michael Tolliver, MaryAnn Singleton och Mrs Anna Madrigal var mina trofaste kompisar när jag började navigera vuksenlivet som en ung bög i 1990-talet, och är fortsatt bland mina bästa vänner. Finns även i form av tv-serier från 90-talet och igen på Netflix 2019, med Laura Linney och Olympia Dukakis i huvudrollerna.
… och…
Gregory Maguire, Wicked – The Life and Times of the Wicked Witch of the West (1995)
Inte endast är boken aktuell på bio just nu i musikalversionen, men själva romanen är en absolut underbar läsning. Maguire är känd för att titta med andra ögon på berättelser som vi alla känner, t.ex. i sin roliga roman “Confessions of an Ugly Stepsister”, där en av Askungens styvsystrar får berätta sin sida.
Marie Busck-Nielsen, litteraturstuderande, tipsar finskt..
Arto Paasilinna, Jäniksen vuosi (1975)
Vi har alla känt oss som Vatanen – Fuck this shit, I’m out. Med en skadad hare som sin enda vän i världen (eller som sin enda livlina till verkligheten) gör Vatanen en odyssé genom Finland med bland annat skogsbrand, hembränt, enslig fjällmark, militärstroppar och ett möte med Sovjet. Det är sällan jag har skrattat så mycket till en bok.
Utmaning för den hängivne: Läs boken, se filmerna (från 1977 respektive 2006) och gå på Kansallisteatteri och se pjäsen som går ända fram till 6.5.2025.
… och danskt…
Eva Tind, Citronbjerget (2023)
I Citronbjerget möts jag av en mystisk, melankolisk känsla som lyckas omsluta mig som om jag vore under vatten. Eva Tind skriver fram en liten värld så genomskinlig och skälvande att gränsen mellan textens värld och min inre bild av händelserna löses upp utan att jag ens märker det. En bok om att uppfinna sig själv på nytt, att hitta sig själv genom att helt släppa taget om den man var innan. Det här är en feelgood roman för dig som cringar åt hela konceptet.
Eva Tind är en mångkonstnär som gör både film, konstverk för utställningar och skriver. Hennes böcker handlar ofta om tillhörighet, ursprung och identitet. Eva Tind är dansk, men adopterad från Sydkorea vid ung ålder, och skriver med självsäkerhet in sig i genren världslitteratur.
Bokens huvudperson Sui kastar sig in i en helt ny och okänd värld, med ett för henne okänt språk. Bara för att återupptäcka sig själv, sin kreativitet och sina koreanska släktband. Gör som Sui och våga kasta dig in i denna bok på danska, trots att den inte finns översatt till svenska!
Elliot Örndahl, litteraturstuderande, tipsar…
Rosa Liksom, Kupe nr. 6 (2011)
Boken handlar om en ung finsk kvinna som stiger på tåget i Moskva och tvingas dela kupé med en supande, oberäknelig man.
Medan de tar transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator, tog romanen mig på en greppande resa genom sovjetiska folköden som lämnade ett starkt intryck.
Jag läste den 180 sidor långa boken i ett streck. Inte för att jag hade tid utan för att jag helt enkelt inte kunde sluta.
Vera Arhippainen, litteraturstuderande, tipsar…
Mattias Timander, Din vilja sitter i skogen
Jag tipsar om en vackert och vemodigt skriven bok. Den handlar om en ung man som betraktar älvdalen, eldar i spisen, hittar tillflykt böcker och besöker sina åldrande grannar. Sedan får han lust att ge sig iväg.
Bara en halv sida hann jag vara lite skeptisk till språket, innan bokens sjungande dialektala ton klickade och tog mig med sig in i den norrländska lilla byn där berättelsen i huvudsak utspelar sig.
Tematiken är ensamhet och tillhörighet, relationen mellan generationer, hemtrakter och natur. Den kretsar kring kontrasten mellan stad och landsbygd – som kanske inte är så stor ändå, och om tiden vi har, och vad vi väljer att lägga den på.
Det är snö och det är mörker, bra som mysig julläsning!