Hoppa till innehåll

FPA varnar – det allt mer lånebaserade studiestödet ökar risken för skuldsättning

Ungas utkomst är en avsevärd utmaning i Finland, samtidigt är studerande mer skuldsatta än någonsin. Det finns skäl att utveckla bidragssystemet, menar FPA.

Nedskärningar i social trygghet under 2024 riktar sig historiskt sett i exceptionell omfattning till de unga. Den här bedömningen gör FPA i sin senaste forskningsrapport. 

– Nedskärningarna i social trygghet är så pass kraftiga för de unga att det behövs en mycket noggrann uppföljning av huruvida de även påverkar de ungas förtroende för samhället och systemet för social trygghet, säger forskningsprofessor Hennamari Mikkola i ett pressmeddelande.

Studerande är mer skuldsatta än någonsin tidigare

År 2010 hade studerande i genomsnitt ett lån på 6 700 euro då de avlagt en högre högskoleexamen. Idag är den motsvarande siffran 23 000 euro. Samtidigt som studerande skuldsätter sig i allt högre grad visar flera av FPA:s senaste enkätundersökningar att allt fler unga har utkomstsvårigheter. 

FPA skriver i sin rapport att det är viktigt att hitta en lämplig balans mellan studiepenning och lån, detta eftersom ett enbart lånebaserat stödsystem är riskfyllt. Det konstateras också att studiepenningsbeloppet enbart justerats ett fåtal gånger under 2000-talet. 

– Konsekvenserna av att unga skuldsätter sig sträcker sig långt in i framtiden. Detta är en aspekt som bör beaktas nu när stödsystemet för studerande utvecklas, säger Mikkola.

Ensamboende unga drabbas hårdast av lägre inkomster 

– För unga är perioden med låga inkomster ofta tillfällig, men ensamboendet och skuldsättningen utgör risker för utkomsten, särskilt för unga som inte har stöd från sin familj, säger Mikkola. 

Ensamboendet är något som FPA tagit fasta på i sin rapport, detta eftersom unga i allt högre grad bor ensamma. Låga inkomster är vanligast hos unga som bor ensamma jämfört med unga som bor med sin partner eller en vän. Minskade inkomster drabbar också ofta ensamboende hårdare enligt FPA:s rapport. 

FPA vill motverka den här utvecklingen genom att utveckla bidragssystemet 

– Systemet för social trygghet kunde utvecklas så att det i framtiden i större utsträckning uppmuntrar andra boendeformer än ensamboende. Detta innebär att flera bildar familj, men också till exempel att du bor tillsammans med en kompis, menar Mikkola. 

Unga med funktionsnedsättningar eller med ett främmande modersmål särskilt utsatta

FPA konstaterar också att unga med ett främmande modersmål eller unga som är funktionsnedsatta har ett större behov av utkomststöd än andra samhällsgrupper. Både grupperna möts av utmaningar då de söker jobb. Enbart en tiondel av unga med funktionsnedsättningar får löneinkomster i Finland. 

År 2023 delade FPA ut stöd till ett värde av 3.1 miljarder euro till unga i åldrarna 16-29.

Jonathan Fagerholm är Studentbladets chefredaktör 2024-2025. Han studerar historia vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?