Hoppa till innehåll

På praktik i maktens korridorer

Linn Arola skuggade SFP:s långvariga europaparlamentariker Nils Torvalds i 6 månader. Som praktikant vid EU-parlamentet fick hon vara delaktig i ett arbete som påverkar hela kontinenten.

– Jag bodde faktiskt redan i Bryssel när jag sökte jobbet som praktikant vid Nils Torvalds stab. Jag flyttade från början hit för att jobba som praktikant vid Finlands ambassad, så en praktikplats vid EU-parlamentet var inte helt ett steg ut i det okända, berättar Linn Arola

Praktikplatsen vid EU-parlamentet är en av de mest åtråvärda i Svenskfinland. Här får praktikanterna en alldeles unik insyn i hur EU fungerar, och hur arbetet där går till. 

– Det var en otroligt lärorik upplevelse, man fick verkligen vara med där det händer. Nils (Torvalds) litade på sitt team och vi fick alla axla ansvar. Bland annat fick jag arbeta med och granska olika lagförslag. säger Arola. 

Någonting som överraskade Arola var det djupa samarbetet mellan de finländska EU-parlamentarikerna, ett samarbete som smidigt sträckte sig över partigränser. 

– I de stora EU-länderna, såsom Tyskland och Frankrike, kan det förekomma ganska djupa splittringar mellan olika grupperingar. Finland är däremot ett så litet land att det är lättare att samarbeta över partigränser i frågor som har en starkare nationell koppling.  

Sist och slutligen kan Arola konstatera att det är en praktikplats som hon rekommenderar till andra alla dagar i veckan. 

– Det är ett krävande jobb, men det är till 100 procent värt mödan. EU-parlamentet är en verkligt  fascinerande arbetsplats. Jag sprang bland annat på Roberta Metsola* när jag skulle ta en kopp kaffe, minns Arola

Bryssel – en salig blandning av allt

Arola bor fortfarande kvar i Belgiens huvudstad, som enligt henne är en fantastisk stad.  

– Människorna här är väldigt öppna, det går att ha riktigt trevliga vardagsdiskussioner på bussen med främlingar. På den punkten är det en väldigt annorlunda kultur jämfört med Finland, berättar Arola. 

Ett överraskande inslag i vardagen i Bryssel var därför den finländska gemenskapen hon hittade. 

– Som jag redan sagt så är samarbetet tätt mellan de finländska parmelenterikerna. Det sträckte sig också till övriga medarbetare, vi hade en fin samhörighet. 

På många sätt definieras Bryssel av EU-institutionerna som finns i staden, det  är ett mångkulturellt centrum i Europa. 

– Här finns människor från Europas alla hörn och det händer saker hela tiden. Utöver det så är det ju en vacker stad med fin arkitektur, nog kan man konstatera att det finns sämre ställen att bo på, avslutar Arola. 

*Roberta Metsola är EU-parlamentets talman, ett uppdrag som hon valdes till år 2022. Hon har varit europaparlamentariker sedan 2013 där hon representerar Malta och parlamentets konservativa gruppering EPP. 

Praktikplatsen vid EU-parlamentet erbjuds av organisationen Liberalpraktik. Högskolestuderande eller nyligen utexaminerade kan ansöka om praktikplatserna som liberalpraktik erbjuder. Framtida praktikanter kommer att arbeta i Anna-Maja Henrikssons stab eftersom Nils Torvalds mandatperiod tagit slut. 

Jonathan Fagerholm är Studentbladets chefredaktör 2024-2025. Han studerar historia vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?