Många unga söker sig utomlands för att studera eller jobba, en av dem är Karin Panelius. Hennes val föll på Sydafrika, något som hon inte har ångrat.
– Min första tanke var egentligen, why not? Om jag inte gör det nu så kommer jag aldrig att åka till Sydafrika.
Förra vintern satte sig Karin Panelius på ett flyg med destination Kapstaden. Hon hade blivit erbjuden en praktikplats vid Democratic Alliance, då Sydafrikas största oppositionsparti. Ett erbjudande som hon inte kunde säga nej till.
– Jag hade redan varit utomlands två gånger, en gång på praktik i Oslo och sen utbytesstudier i Geneve. Då kändes inte en tredje gång i Sydafrika så skrämmande.
– Men såklart var jag nervös ändå, Kapstaden är väldigt annorlunda jämfört med Norden. Jag tänkte ändå att nu åker jag, det värsta som kan hända är att jag packar väskorna och åker hem igen, berättar Panelius.
Medverkade i ett historiskt val
Det var ett oroligt Sydafrika som mötte Panelius när hon landade i Kapstaden. Samhället var nära upplösning, de socioekonomiska skillnaderna enorma och korruptionen utbredd.
Mitt i den inrikespolitiska stormen skulle det ordnas val. Sydafrikanerna var missnöjda med den tidigare regeringen, och det syntes vid valurnorna. Democratic Alliance, som varit i opposition i över 30 år, fick nu vara med och bilda regering.
– På valdagen besökte vi flera vallokaler i Johannesburg och pratade med väljare. Det var verkligen fint att få uppleva valet på plats, stämningen var speciell, säger Panelius.
– Trots alla problem så lyckades man få till stånd ett demokratiskt val och förhoppningsvis förändras saker mot ett bättre håll. Sydafrika är ett väldigt splittrat land, men ändå lyckades man samarbeta. Det känns hoppingivande.
Praktikplatsen på den internationella avdelning vid Democratic Alliance bjöd ändå på mycket mer än bara val.
– Jag hade väldigt varierande arbetsuppgifter. Det var såklart mycket fokus på internationella relationer och upprätthållandet av diplomatiska kontakter. Jag hjälpte också till med att planera olika evenemang, berättar Panelius.
Nu tillbaka i Finland kan Panelius konstatera att det var en arbetsplats hon kommer minnas med värme.
– Vi var en blandad grupp kollegor på kontoret. Alla hade olika bakgrunder och kom från olika ställen, ändå fungerade samarbetet och man respekterade varandra. Vi har fortfarande kontakt, berättar hon.
Samtidigt var det inte alltid ett lätt arbete. Hit hörde bland annat att vara i kontakt med den kinesiska ambassaden och konsulatet, vilket inte var ett tacksamt uppdrag då partiet för en någorlunda Taiwan-vänlig linje.
–Det var en knepig balansgång. Men visst höll vi möten med konsulatet ändå, stämningen var visst lite ansträngd men diplomatiskt, minns Panelius.
”Som ung kvinna kunde jag inte röra mig ensam i staden efter att det blivit mörkt”
Flytten från Finland till Kapstaden var en upplevelse i sig. För Panelius var det som två helt skilda världar.
– Kapstaden har kallats för ”murder capital of the world” av en orsak. Folk blir rånade och knivhuggna varje dag, kanske inte alltid i centrum men de omkringliggande områdena är oroliga. Som ung kvinna kunde jag inte röra mig ensam i staden efter att det blivit mörkt, pepparsprej bar jag med mig hela tiden, berättar hon.
Den största chocken mellan vår trygga tillvaro i Norden jämfört med Sydafrika var enligt Panelius de enorma socioekonomiska skillnaderna.
– Vid havet fanns det helt enorma strandvillor, jag har aldrig sett något liknande. Samtidigt rörde det sig hemlösa människor på gatan utanför. Ojämlikheten är otroligt synlig i Kapstaden.
Att anpassa sig till en så annorlunda värld tog sin tid, men som Panelius själv konstaterar: Människan är väldigt anpassningsbar.
– Det är ändå en väldigt fin stad på många sätt. Naturen är otroligt vacker, människorna är fantastiska och det finns massor att göra. Det går att skapa en vardag även i Kapstaden. Jag var helt som vanligt på länk varje dag och jag gick ut på bar med mina väninnor för att dansa.
En tung historia – en framtid med möjligheter
Sydafrika är långt borta. Landet har en tung historia bakom sig och många utmaningar framför sig. Trots det är Panelius väldigt glad över att hon tog beslutet att åka till Kapstaden. Det har gett henne oförglömliga minnen och nya perspektiv.
– Man borde putsa upp den bild av Afrika som finns i Norden. Det talas ofta om inbördeskrig och misär, sällan om möjligheterna som finns. Sydafrika har till exempel enorma resurser, landet skulle kunna vara nästan helt självförsörjande.
– I Sydafrika finns en genuin vilja att förändras och utvecklas. Man måste komma ihåg att det enbart är 30 år sedan aparheid tog slut. Det är inget lätt situation landet befinner sig i men förhoppningsvis ser framtiden ljusare ut, avslutar Panelius.
Praktikplatsen vid Democratic Alliance erbjuds av organisationen Liberalpraktik. Utöver Kapstaden finns det ett brett urval av praktikplatser som högskolestuderande och nyligen utexaminerade kan söka till.